Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ başkanlığındaki HDP heyeti ile görüştü.
Yüksekdağ, Çipras'ın konakladığı Sheraton Otel'e HDP'nin Dış İlişkilerden Sorumlu Eş Başkan Yardımcısı ve Van Milletvekili Nazmi Gür ile geldi.
Basına kapalı gerçekleşen ve bir saat 15 dakika süren görüşmenin ardından açıklama yapan Yüksekdağ, parti heyetleri arasında verimli bir görüşme gerçekleştiğini kaydetti.
Çipras'la karşılıklı planlamalar çerçevesinde bir araya geldiklerin belirten Yüksekdağ, "Bizlerin Yunanistan Hükümeti ve Syriza ile ilişkisi, sadece bu görüşmeden ibaret değildir. Bizler aynı zamanda, Syriza'yı sınırın ötesindeki kardeş partimiz olarak gördük ve değerlendirdik" dedi. Syriza ile gerek muhalefet döneminde gerekse de hükümet görevini aldıkları dönemde karşılıklı dayanışma ve işbirliği içerisinde hareket etmeyi esas aldıklarını anlatan Yüksekdağ, şunları kaydetti:
"Bu daha önceye dayanan dayanışma temelli ilişkilerimizden ötürü, oldukça samimi, açık, doğrudan bir görüşme gerçekleştirdiğimizi söyleyebilirim. Gündeme getirilen konular, bölgede Ortadoğu'dan Balkanlar'a kadar alanda, bir bölgesel barış sürecinin geliştirilmesiydi. Sayın Çipras da bölgesel barışın geliştirilmesi noktasındaki dileklerini ve çabalarını dile getirdi. Bizler de bu konuda Türkiye'deki bir muhalefet partisi olarak gösterdiğimiz çabayı ve bölgesel barış siyasetimizi kendileriyle paylaştık."
Mültecilerin ve göç sorununun insanlık trajedisine dönüştüğünü bildiren Yüksekdağ, mülteciler ve göç sorunu çözümünün bölgede bir barış siyasetinin geliştirilmesiyle mümkün olacağını savundu.
Çipras'ın Suriye'de ve Türkiye'de bir "barış zemininin" oluşturulmasının önemli olduğuna vurgu yaptığını belirten Yüksekdağ, "Çipras'ın vurguladığı noktalardan birisi de aynı zamanda Türkiye'de Kürt sorununda çözüm ve demokratikleşme sürecinin ve müzakere sürecinin yeniden başlatılması vurgusu oldu. Bunu aynı zamanda hükümetle ve Başbakan'la yaptıkları görüşmede de dile getirdiğini ifade etti. Bunu sadece Türkiye'de barış çabası ve siyaseti olarak değil, Suriye'de Ortadoğu'da ve Balkanlar'a kadar uzanan bir alanda barış ve demokratik bir siyasetin geliştirilmesi ihtiyacı olarak tarif ettik karşılıklı" diye konuştu.
Yüksekdağ, şöyle devam etti:
"İki ülke arasındaki dayanışmanın, işbirliğinin geliştirilmesi ve Ortadoğu'dan Balkanlar'a Türkiye'den Yunanistan'a bir kardeşlik köprüsünün oluşturulması temelinde işbirliğimizi ve birlikte çalışma çizgimizi geliştirme yönünde karşılıklı bir irade ortaya koyduk. Görüşme sonunda kendileri bizleri parti heyetimizi eş genel başkanlarımızı Yunanistan'a, Atina'ya davet ettiler. Bundan sonraki dönemde iki parti ve iki ülke arasındaki ilişkileri sistematik bir biçimde sürdürme kararlılığımızı ifade ettik."
Son Dakika › Güncel › Yunanistan Başbakanı Çipras Hdp Heyetiyle Görüştü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?