1 Aralık Dünya Aıds Günü - Son Dakika
Yerel

1 Aralık Dünya Aıds Günü

Uşak İl Halk Sağlığı Müdürü Dr.

01.12.2012 11:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uşak İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hakan Ayanoğlu,"Dünya AIDS Günü" nedeniyle yaptığı açıklamada koruyucu sağlık hizmetlerini en iyi şekilde uygulama çabası içinde olduklarını söyledi.

1988 yılında 1 Aralık'ın "DÜNYA AIDS GÜNÜ" olarak kabul edildiğini ve HIV enfeksiyonunun sadece erişkinleri değil, bebek ve çocuklarda da görüldüğünü belirten Dr. Hakan Ayanoğlu, "AIDS salgını genellikle heteroseksüel ve çok eşli ilişkiler başta olmak üzere cinsel yolla yayılmaktadır" dedi. AIDS ile mücadelenin temelini koruyucu önlemlerin oluşturduğunu da ifade eden Ayanoğlu, "Bulaşmanın sadece belirli yollarla olması nedeniyle koruyucu önlemler alınması ve halkın eğitimi ile AIDS'in yayılımını durdurmak mümkün olabilir" dedi.

HIV virüsünün cinsel ilişki, kan ve kan ürünleri ile hastalıklı anneden bebeğe emzirme yolu ile bulaşabildiğini belirten Hakan Ayanoğlu açıklamasında, "Alınan koruyucu önlemlerle hızlı artış durdurulabilmiştir. Henüz AIDS' e karşı ilaç ve etkin aşının olmaması koruyucu önlemlerin ne denli önemli olduğunu göstermektedir.

HIV virüsü dokunmak, tokalaşmak, sarılmakla bulaşmaz. HIV enfeksiyonu önlenebilir bir hastalıktır ve diğer hastalıklarda olduğu gibi korunma önlemleri tedaviden çok daha etkili ve ucuzdur. En sık görülen bulaşma yolu cinsel temasla olduğu için bu yolla korunma büyük önem taşımaktadır. Hastalığın cinsel yolla bulaşmaya karşı en güvenli ve basit korunma yoludur. 1987 yılından beri ülkemizde kan ve kan ürünleri HIV yönünden test edilmektedir. Damar içi madde kullanımı alışkanlığının önlenmesi, ortak enjektör kullanımı risklerinin anlatılması bu grup hastalarda HIV bulaşma riskini azaltmaktadır" dedi. - UŞAK

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 1 Aralık Dünya Aıds Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement