3. Uluslararası Willy Brandt Ödülü Çii'ye Verildi - Son Dakika
Güncel

3. Uluslararası Willy Brandt Ödülü Çii'ye Verildi

3. Uluslararası Willy Brandt Ödülü Çii\'ye Verildi

Almanya'da 3. Uluslararası Willy Brandt Ödülü, Nobel Barış Ödülü sahibi Myanmarlı muhalif lider Aung San Suu Çii'ye verildi.

11.04.2014 20:32  Güncelleme: 20:41

Almanya'da 3. Uluslararası Willy Brandt Ödülü, Nobel Barış Ödülü sahibi Myanmarlı muhalif lider Aung San Suu Çii'ye verildi.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Merkezi'nde düzenlenen ödül töreninde konuşan Çii, ödüle layık görüldüğü için mutlu olduğunu söyledi. Ülkesindeki genel duruma değinerek gelecek yıl yapılacak seçimlerin önemine işaret eden Çii, ülkesindeki anayasa da tam demokratik bir anayasa olmadığını vurguladı.

Anayasanın değiştirilmesi için ülkesinde gayret gösterildiğini anlatan Çii, ülkesinde 2010'da yapılan seçimlerde askeri bir rejimin yerine sivil bir yönetim geldiğini ancak anayasada yine de askeri cuntanın etkilerinin görüldüğünü aktardı.

Çii, ülkesinde yaşayan farklı kesimleri bir çatı altında toplayarak birlik ve beraberliği sağlamayı düşlediğini belirterek, ''Böyle şansılar nadir gelir'' dedi.

Birçok sorun için barışçıl çözümler bulunması için karşılıklı anlayışa ihtiyaç olduğunu dile getiren Çii, ''Eğer birbirimizin farklı noktalarını öğrenemezsek bu dünyada barışı sağlayamayız'' diye konuştu.

Krizlerin cezalandırma ve şiddetle çözülemeyeceğine işaret eden Çii, ''Öncelikle bizi savaşa ve nefrete götüren önyargılarımızı ve korkularımızın nedeninini bulmalıyız. Ancak ondan sonra bu olgularla başa çıkabiliriz. Ondan sonra da barışa ve özgürlüğe ulaşabiliriz'' ifadesini kullandı.

1991 yılında Nobel Barış Ödülü sahibi Çii, Willy Brandt'ın da Nobel Barış Ödülü aldığını hatırlatarak ''İyi ki Willy Brand varmış. O barış, özgürlük ve demokrasiyi bir arada tutmakta haklıydı. Eğer onurumuzla yaşayacaksak bu üçüne de ihtiyacımız var. Willy Brandt gibi birisi olduğu için çok mutluyum'' dedi.

- Sigmar Gabriel

SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel de ödülün Willy Brandt'ın Başbakan olarak Varşova'da diz çökmesinin 40. yılı anısına başlatıldığına dikkati çekti. Gabriel, Uzak Doğu'da bölgesel çatışmaların tehlikeli olduğunu ve bu nedenle barışın tehlikede olduğuna dikkati çekti.

Gabriel, Avrupa olarak Çii'nin barış ve demokrasi mücadelesine destek vermekle yükümlü olduklarını da belirterek, sonunda Çi'nin bu konudaki mücadelesinin başarıya ulaşacağını vurguladı.

Ödülü veren jürinin başkanı olan Egon Bahr da barış olmadan hiçbir şey olmayacağını belirterek savaşın her türlü özgürlüğün sonu anlamına geldiğini kaydetti.

SPD Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel ve Willy Brandt'ın döneminde Ekonomi Bakanı Egon Bahr, 3. Uluslararası Willy Brandt Ödülü'nü Çii'ye takdim etti.

- Konuşmasında Müslümanlardan bahsetmedi

Öte yandan Çii, konuşmasında ülkesinde yaşayan azınlıkların yaşadığı sıkıntılara yer vermemesi ve öldürülen Müslümanlardan bahsetmemesi dikkati çekti.

Myanmar'daki anayasaya göre ülkede yüksek makamlar için aday olanların akrabalarının yabancı ülke vatandaşlıkları bulunmaması gerekiyor. Çii'nin iki oğlunun da yabancı ülke vatandaşlığı bulunduğu için gelecek yıl ki seçimlerde başkan adayı olması mümkün gözükmüyor

Çii, bu nedenle de anayasanın daha demokratik bir şekilde değiştirilmesi için mücadelesinin süreceğini ifade etti. 68 yaşındaki Aung San Suu Çii, uzun süre askeri cunta tarafından yönetilen Myanmar'da 15 yıldan fazla ev hapsinde tutulmuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 3. Uluslararası Willy Brandt Ödülü Çii'ye Verildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement