4 Şubat Dünya Kanser Günü - Son Dakika
Sağlık

4 Şubat Dünya Kanser Günü

Kanser, hem Dünyada hem de ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci ölüm sebebi olması açısından önemli bir halk sağlığı problemidir

03.02.2014 14:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kanser, hem Dünyada hem de ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci ölüm sebebi olması açısından önemli bir halk sağlığı problemidir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) halkın dikkatinin konuya çekilmesi, bilgi ve bilinçlendirmenin arttırılması amacı ile 2000 yılından itibaren 4 Şubat'ı Dünya Kanser Günü olarak belirlemiştir. Konu ile ilgili Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şubesi, Kanser Birimi tarafından yazılı bir açıklama yapıldı.

Özellikle ortaya çıkışının önlenebildiği, taramalarla ölümün yok edilebildiği ve erken tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği kanser türlerini göz önüne alırsak korunmanın önemi artmaktadır. Ülke genelinde yılda yaklaşık 170.000 kişiye kanser teşhisi konulmaktadır. Kanserli olguların yaklaşık üçte ikisi erkeklerde görülmektedir. Bölge ya da şehirlerimiz arasında kanser sıklığı açısından anlamlı farklılıklar yoktur. Bununla beraber, ülkemizdeki kanserlerin önemli bir kısmı sigara ve obezite ile ilişkilidir.

Doğru korunma stratejileri ile kanserlerin üçte biri önlenebilir. Çevresel etkenler kanser oluşumunun %90-95'den sorumludur. Kötü beslenme, tütün kullanımı, alkol kullanımı, güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi kanser oluşumunda etkisi olan çevresel etkenlerin kontrol altına alınması kanser görülme sıklığını azaltır. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunabilir, tarama programlarına katılarak erken teşhisle yaşam kalitemizi ve süremizi uzatabiliriz.

Bütün insanlar kanıtlanmış ve etkin kanser tedavisini eşit koşullarda ve herhangi bir bedel ödemek zorunda kalmadan alma hakkına sahiptir. Pek çok kanser için, uyarıcı belirti (kişinin kendinden hissettiği) ve bulgular (hekimin kişide tespit ettiği) vardır. Sinsi bir hastalık olan kanser erken teşhis ile tedavi şansını arttırarak tedaviyi kolaylaştırır.

Halkın bilinçlendirilmesi ve kanser vakalarının erken evrelerinde teşhis edilmesine yönelik tarama programları uygulayan KETEM'lerin (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) kanserle mücadele de rolleri oldukça büyük önem taşımaktadır. İlimizde Müdürlüğümüz Merkez TSM'nin (Toplum Sağlığı Merkezi) hizmetleri içerisinde yer alan, fiziki mekan olarak eski Cüzzam Hastanesinin yerinde faaliyetlerini sürdüren KETEM'de Meme Kanseri, Serviks Kanseri, Kolerektal Kanser taramaları ücretsiz olarak yapılmaktadır.

Unutmayalım ki"ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR"

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Sağlık 4 Şubat Dünya Kanser Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement