Adana'da 200 Bin Su Kuşu Sayıldı - Son Dakika
Yerel

Adana'da 200 Bin Su Kuşu Sayıldı

Doğa Araştırma Derneği'nin (DAD) Adana'daki 6 sulak alanda yaptığı çalışmada 50 türe ait toplam 200 bin su kuşu sayımının yapıldığı bildirildi.

08.02.2012 10:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Doğa Araştırma Derneği'nin (DAD) Adana'daki 6 sulak alanda yaptığı çalışmada 50 türe ait toplam 200 bin su kuşu sayımının yapıldığı bildirildi.

Dernekten yapılan yazılı açıklamaya göre, DAD tarafından, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürlüğünün de desteğiyle, Adana'nın kuşlar açısından uluslararası öneme sahip 6 sulak alanında "Kış Ortası Su Kuşu Sayımları (KOSKS)" yapıldı.

Her yıl 15 Ocak - 15 Şubat tarihleri arasındaki dönemde Türkiye'de kışı geçiren su kuşu türlerinin ve sayılarının tespiti amacıyla yapılan çalışmanın, Adana ayağı ise 1-3 Şubat 2012 tarihleri arasında DAD uzmanları ve gönüllü kuş gözlemciler tarafından Yumurtalık, Akyatan, Ağyatan ve Tuzla lagünleri ile Seyhan ve Çatalan Baraj göllerinde gerçekleştirildi.

Toplam 6 sulak alanda yapılan "Kış Ortası Su Kuşu Sayımları"nda 50 türe ait toplam 200 bin su kuşu sayılırken, 150 bin su kuşunun sayıldığı Akyatan Lagünü en çok su kuşu barındıran alan oldu. Çalışmada "Sakarmeke (Fulica atra)" ise en çok sayılan tür oldu. "Flamingo (Phoenicopterus roseus)", "Çamurcun

(Anas crecca)" ve "Angıt (Tadorna ferruginea)" en çok sayılan diğer su kuşları oldu.

Yumurtalık Lagünleri'nde bulunan ve suna (Tadorna tadorna) ördeklerinin en önemli beslenme alanlarından olan Suna Gölü'nde ise "suna" rekoru kırıldı. Her kış yaklaşık 2 bin 500 suna ördeğine ev sahipliği yapan bu gölde 1 Şubat 2012'de yapılan sayımlarda yaklaşık 9 bin sunaya rastlandı.

Açıklamada, bu sayının şu ana kadar Türkiye'de tek bir alanda görülen en büyük suna popülasyonu olarak kayıtlara geçtiği bildirildi.

- ADANA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Adana'da 200 Bin Su Kuşu Sayıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement