Akenerji'nin 2015 yılında vergi öncesi karı 296 milyon TL oldu - Son Dakika
Güncel

Akenerji'nin 2015 yılında vergi öncesi karı 296 milyon TL oldu

Türkiye'nin en büyük özel sektör elektrik üretim şirketlerinden biri olan Akenerji'nin, 2015 yılı konsolide faaliyet sonuçları açıklandı.

20.02.2016 11:51  Güncelleme: 11:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Toplam üretim kapasitesi ve tesis sayısıyla Türkiye'de elektrik üretiminde özel sektörün önde gelen şirketlerinden olan Akenerji'nin, Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Karı 2015'te şirket beklentileri dahilinde 296 milyon TL olarak gerçekleşti. FAVÖK marjı ise yılsonu itibariyle yüzde 16,4 oldu.

2015 yılsonu itibariyle kurulu gücü 1.292 MW olan Akenerji'nin, 2015 yılında net satış geliri 1.803 milyon TL'ye ulaşırken, şirketin esas faaliyet karı ise bir önceki yıla kıyasla negatiften pozitife dönerek 140 milyon TL'ye yükseldi. Erzin Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali'nin 2015 yılı boyunca emre amade olmasının da etkisiyle, Akenerji'nin, elektrik üretimi 4.611 milyon KWh'e, yenilenebilir kaynakların üretimdeki payı ise % 30'a yükseldi.

Elektrikte talep artışı arz ile dengelenebilir

2015 yılında Türkiye'de elektrik talebinde agresif bir büyüme yaşanmadığına dikkat çeken Akenerji, Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman, "2014 yılı kurak bir sene olmasına rağmen 2015 yılı hidrolojik açıdan sevindiriciydi. Bu sebeple, 2015 yılında piyasa fiyatları geçen yıla kıyasla ortalamada % 15,9 düşerek 137,9 TL/MWh oldu. 2016'nın hidrolojik açıdan, 2015 gibi olmayacağını özellikle ilk ve ikinci çeyreğin ortalama geçeceğini tahmin ettiğimizi söyleyebiliriz. Elektrikte talep artışının, arz fazlası ile dengeleneceğini bu sebeple elektrik fiyatlarının üzerindeki baskının 2016 yılında da devam etmesini bekliyoruz. Piyasada 2016 yılında doğalgaz fiyatlarında aşağı yönlü bir revizyon beklentisi var ancak henüz bunun zamanı ve miktarı konusunda bir açıklama yapılmadı. Şirket olarak biz de doğalgaz fiyatlarında bir değişiklik olmasını beklemiyoruz." dedi.

Akenerji, 2015 yılında gerçekleştirdiği toplam 10 milyar 673 milyon KWh elektrik satışının %45'ini DUY piyasasında, kalanını ise ikili anlaşmalar yoluyla yaptı.

Akenerji, 2016 yılı başında portföyünde yer alan ve 81 MW kurulu güce sahip Akocak santralinin satışını da tamamladı. Yatırım faaliyetlerinden 72 milyon TL kazanan Akenerji, 2015'te 212 milyon TL finansman öncesi faaliyet karı elde etmiş oldu. Akenerji'nin, ağırlıklı olarak yatırımları dolayısıyla sahip olduğu finansal yükümlülüklerinden oluşan kur farkı ve faiz giderlerinin etkisiyle vergi sonrası net zararı 351 milyon TL oldu.

Amaç, istikrarı arttırmak ve masrafları azaltmak

Akenerji, 2015'te ayrı tüzel kişiliklere sahip, yönetimleri ayrı ve faaliyetlerini bağımsız olarak yürüten %100 iştirakleri Akkur Enerji ve Mem Enerji ile birleşme karar aldı. Planlanan birleşme işlemi ile Akenerji, daha etkili bir yönetime sahip olmayı, finansman ve rekabet avantajları elde etmeyi, istikrarı arttırmayı ve masraflarını azaltmayı amaçlıyor. Bu avantajların yanı sıra, birleşme, grup şirketleri arasındaki bilgi paylaşımını daha etkin hale getirecek ve kaynakların daha verimli şekilde kullanmalarını sağlayacak.

Şirket, 30 Eylül 2015 itibariyle santrallerini gerçeğe uygun değerleriyle finansal tablolarında gösterme kararı alarak yeniden değerleme modelini seçti. Böylece şirket güçlü bir sermaye yapısına ve piyasa koşulları ile uyumlu bir aktif büyüklüğe kavuşmuş oldu.

Akenerji, refinansman ile mali yapısını güçlendirdi

Akenerji, operasyonlarını sağlıklı bir mali yapı içinde sürdürmek ve nakit akışını rahatlatmak amacıyla proaktif yaklaşım göstererek Yapı Kredi ile 1,1 milyar dolar tutarında mevcut kredilerin yeniden refinansmanı amacıyla kredi sözleşmesi imzaladı. Sözleşmenin imzalanması ile Yapı Kredi, bugüne kadar özel bir banka tarafından tek bir şirket için tek seferde verilen en yüksek tutarlı krediyi sağlamış oldu.

Akenerji refinansman kredisini, bir yılı anapara ödemesiz dönem olmak üzere toplam 12 yılda geri ödeyecek. Kredinin bir kısmının Türk Lirası olarak belirlenmesi sayesinde ise döviz kurundaki dalgalanmadan kaynaklanan risk azaltılmış olacak.

Ayyıldız Rüzgar Santrali'nde kapasitesi artırılıyor

Akenerji, 2015 yılındaki stratejisini, mevcut santrallerinin piyasa fiyatlarına göre optimum şekilde işletilmesi ve yenilenebilir kaynaklı üretim yapan santrallerinin kapasite artırım imkanlarının da değerlendirilmesi üzerine kurdu. Bu kapsamda, yapılan fizibilite çalışmaları sonrasında, Ayyıldız Rüzgar Santrali'nin mevcut 15 MW kapasitenin 28 MW'a çıkartılmasına karar verildi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na yapılan kapasite artış talebinin uygun görülmesinin ardından, yatırımı en kısa sürede devreye alabilmek için gerekli çalışmalar devam ediyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Akenerji'nin 2015 yılında vergi öncesi karı 296 milyon TL oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement