Asus S400ca Vivobook - Son Dakika
Teknoloji

Asus S400ca Vivobook

Asus S400ca Vivobook

Asus'un dokunmatik destekli Ultrabook'unu test merkezimizde ağırlıyoruz.

12.02.2013 16:30

Ruşen Göbel - - Intel'in bir sürede piyasada olan Ultrabook'larını, hepimiz biliyoruz. İnce yapıda, hafif ve yüksek performanslı bu cihazlar, yüksek fiyatlarına rağmen pek çok kullanıcının ilgisini çekiyor. Windows 8 işletim sisteminin geleneksel fare ve klavyeye alternatif olarak dokunmatik kullanım vaat ediyor olması sebebiyle, Ultrabook'ların da bir kısmı değişerek dokunmatik ekrana sahip oldular. VivoBook da bu ürünlerden biri. Şimdi S400CA'yı yakından tanıyalım.

Tasarım

Asus S400CA VivoBook, pek çok Asus ürününde olduğu gibi metal bir kasaya sahip. Bildiğiniz gibi metal kasalar düzgün tasarlandığı takdirde son derece şık bir görünüme sahip oluyor. Kapağı kapalıyken üst yüzey, fırçalanmış alüminyum görünümüyle hoş bir görüntü sergiliyor. Ortadaki dev Asus logosu da, "Ben Asus'um!" diye bağırıyor adeta. Ürünün yan taraflarından bakınca, çok da ince olmayan bir yapı ile karşılaşıyoruz. Asus S400CA'dan daha ince Ultrabook'lar piyasada mevcut. Fakat dikkatli bakıldığında, kalınlığı yaratan asıl kısmın ekran olduğunu görüyoruz. Ürünün ekranı, standart LED aydınlatmalı rakiplerine göre bir hayli kalın. Sebebi ise ortada: Dokunmatik ekranın ihtiyaç duyduğu sağlamlığı sağlamak için, kalın bir cam kullanılmış olması. Ekran teknolojisi biraz daha gelişene kadar, dokunmatik ekranları kalın haliyle maalesef kabul etmek durumundayız. Bükülebilir AMOLED'ler adam akıllı piyasaya çıksa da, bu durumdan kurtulsak...

Ürünün kapağını açtığımızda her dizüstü bilgisayarda olduğu gibi klavye, touchpad ve ekran ile karşılaşıyoruz. Ekranın yüzeyi parlak, dolayısıyla güneşte yansıma yapabiliyor. Fakat şu anda dokunmatik ekranlar için çok da iyi bir alternatif bulunmadığı için, "Yapacak bir şey yok" diyerek devam ediyoruz incelememize...

Klavyenin tuşları, birbirinden yeterince ayrı olacak şekilde konumlandırılmış. Tuş yükseklikleri biraz düşük olsa da, tuş aralıklarının yeterli olması sebebiyle rahat bir şekilde alışılabiliyor. Yön tuşları bile standart tuş boyutunda yerleştirilerek, maksimum ergonomi sağlanmaya çalışılmış ve başarılı olunmuş. Touchpad ise oldukça geniş ve rahat kullanılabilir. Touchpad'in çevresinin hafif tümsek olması sebebiyle, yanlışlıkla dışına çıkmıyoruz. Ayrıca üzerine direk olarak bastırarak "sol klik" gerçekleştirebiliyoruz.

Ürünün sol yanında iki tane USB 2.0, bir tane kart okuyucu ve mikrofon/ kulaklık jakı yer alıyor. Mikrofon ile kulaklık, tek jak olarak sunularak yerden kazanç sağlanmış. Akıllıca bir çözüm ama sol tarafta çok da yer sıkıntısı yok gibi görünüyor... Sağ tarafta ise yüksek hızlı dosya aktarımını mümkün kılan USB 3.0 portunu görüyoruz. HDMI ve VGA çıkışları, görüntüyü farklı ekranlardan almamızı mümkün kılıyor. Ethernet portu ve güç girişi, cihazın sağ yüzeyini özetliyor.

Özellikler

Şimdi S400CA'nın içerisindeki donanıma göz atalım. Bize gelen test cihazının içerisinde Intel'in 3. nesil Core i5'lerinden 3427U işlemci yer alıyor. Neredeyse tüm Ultrabook'larda olduğu gibi, VivoBook'ta da da tümleşik grafik işlemcisi var: Intel HD Graphics 4000. 6 GB DDR3 RAM, 1600 MHz hızıyla ürünün içerisindeki yerini almış durumda. Depolama birimi olarak, 320 GB'lik mekanik sabit diske eşlik edecek 24 GB SSD tercih edilmiş. Bu SSD depolama birimi, cihaz tarafından önbellek olarak tanımlanmış. Sıkça eriştiğimiz dosyalar SSD tarafına kopyalanarak, daha hızı açılmalarını sağlıyor. Tabii bundan en çok bilgisayarın açılışı etkileniyor.

VivoBook'un 14 inçlik ekranı, 1366 x 768 piksel çözünürlük sağlıyor. LED aydınlatmalı bu ekran, gayet başarı renk tonları sunabiliyor. Görsel olarak tek eksiğinin, parlak yüzeyi sebebiyle yansıma yapmasının olduğunu söylemeden geçmeyelim. Ekranın kendi parlaklık seviyesi normal şartlar altında yeterli olsa da, güneş altındaki şiddetli parlamamalarda görüşü azaltabiliyor. Ekranın dokunmatik başarısı ise, ciddi anlamda iyi. Windows'ta dokunmatiğe henüz alışamamış olmama rağmen çok rahat bir şekilde kullandım. Tepkime süresi konusunda hiçbir sorun yaşamadım.

Cihazın içerisinde Windows 8 işletim sistemin yüklü olarak geldiğini de belirtelim.

Performans

VivoBook'un tüm bu donanım ile sergilediği performans ise, gayet tatmin edici. Gün içerisinde gerçekleştirilecek standart işler için hiçbir sıkıntı çıkarmıyor. İnternette sörf yapıp oyun oynarken, videoları da akıcı bir şekilde izleyebiliyoruz. Word - Excel gibi ofis programlarının yanında, Photoshop gibi daha yüksek donanıma ihtiyaç duyan programlar da rahatlıkla çalışıyor. Programlar - uygulamalar arasında geçişlerde de, gözle görülür bir sıkıntı yaşamadım. Akıcılıkta herhangi bir sorun bulunmuyor.

Performansa oyun tarafından bakınca, haliyle pek de başarılı bir tablo ile karşılaşmıyoruz. Ultrabook'ların genelinde bulunan Intel HD Graphics 4000, oyunlarda çok da iyi bir grafik performansı sergileyemiyor. Bu da, oyunları oldukça düşük bir kalitede oynamanıza sebep oluyor. Tabii bu kadar taşınabilir bir bilgisayarda oyun oynamayı düşünmek ne kadar mantıklı, orasını da hesaba katmak gerek...

İçerisindeki batarya, ürünü 4 - 5 saat arası aralıksız kullanmanızı mümkün kılıyor. Çabucak şarj olabilen cihaz, şarj ünitesinin taşınabilirliği ile de dikkat çekiyor. Adaptör, cidden çok hafif ve küçük.

1800 - 1900 TL civarına satın alabileceğiniz Asus S400CA VivoBook, başarılı bir ürün. Ciddi anlamda bir eksisi bulunmayan cihazı, dokunmatik Ultrabook ile Windows 8 tecrübesi yaşamak isteyen meraklılara rahatlıkla tavsiye edebiliriz.

Ruşen Göbel - Teknokulis : http://www.teknokulis.com

Kaynak: Teknokulis

Son Dakika Teknoloji Asus S400ca Vivobook - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement