Başka Dilde Şiir - Son Dakika
Kültür Sanat

Başka Dilde Şiir

Başka Dilde Şiir

Pelin Batu'nun Konuk Olarak Katıldığı "Başka Dilde Şiir" Adlı Program Yazar Bejan Matur'un Sunumuyla Zeytinburnu Kültür Ve Sanat Merkezi'nde Gerçekleşti.

17.02.2011 14:11

Bejan Matur ve Pelin Batu programda şiir ve şair arasındaki ontolojik bağı ele alırken; Şiir şairine hangi dilde gelir? Şiirin yurdu neresidir? Kelimelerin akrabalığını bize kim hatırlatır gibi sorulara yanıt aradılar.

Oyunculuğuyla olduğu kadar şiir çevirileriyle de tanınan Pelin Batu, düşünce dilinin İngilizce olduğunu ve şiirlerini İngilizce yazmayı tercih ettiğini söyledi. Batu, "Türkçeyi 12 yıl öncesine kadar yeteri kadar kullanmadım. Bunun sonucu olarak da şiirlerimi daha çok hakim olduğum ve hissettiğim dil olan İngilizce ile yazıyorum. Türkçeyi ise bir yabancı dil olarak kullanmama rağmen yaptığım çevirilerden Türkçenin de tüm metaforlarıyla zihnimde zaman içerisinde yer aldığını hissediyorum" dedi.

Matur: Türk toplumu geleneklerinden koptu

Yazar Bejan Matur ise şiirin ortaya çıkışında yazarın geçmişinin önemine vurgu yaparken, şiir çevirilerinde farklı dillerin farklı metaforlara sahip olduğunu ve bu şekilde şiir çevirisi yapmanın zorluğuna dikkat çekti. Matur konuşmasında, Türk toplumunun geleneklerinden koptuğunu ve geçmişle iletişimi sağlayamadığına işaret etti ve şunları söyledi:

"Şiirde doğu ve batı dengesini iyi kurmalıyız. Batı'da olduğu kadar Doğu'nun da eşsiz şairleri var. Büyük bir geçmişe sahip birçok medeniyet kendi geleneklerini sahiplenerek şair ve şiirlerine de sahip çıkıyorlar. Binlerce yıl öncesinin şair ve şiirlerine sahip çıkarak bu şiirleri okuyorlar."

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat Başka Dilde Şiir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement