Bitlis Belediyesi'nden İdris-İ Bitlîsî Atağı - Son Dakika
Yerel

Bitlis Belediyesi'nden İdris-İ Bitlîsî Atağı

Bitlis Belediyesi\'nden İdris-İ Bitlîsî Atağı

Bitlis Belediye Başkanlığı kentin en hakim bölgesinde bulunan Şerifbey Tepesi isminin İdris-i Bitlisi Tepesi' olarak değiştirmek için çalışma başlattı.

13.07.2012 14:05  Güncelleme: 14:16

AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler'in, İstanbul'da bulunan Pier Loti Tepesi'ne İdris-i Bitlisi' isminin verilmesi önerisinin ardından başlayan tartışmalar devam ederken, Bitlis Belediye Başkanlığı ise kentin en hakim bölgesinde bulunan Şerifbey Tepesi isminin İdris-i Bitlisi Tepesi' olarak değiştirmek için çalışma başlattı.

İsminin değiştirilmesi gündemde olan Şerifbey tepesinde başlatılan çalışmaları inceleyen Bitlis Belediyesi Başkan Yardımcısı Nafiz Haspolat, bu tepede kafeterya, park ve gözlem kulesi yapacaklarını söyledi.

Bitlis'te İnönü Mahallesi'nde bulunan tepede bir açıklama yapan Haspolat, "Belediye başkanımız bu tepeden bir çalışma başlattı. Bu çalışmalar devam ediyor. Burada bir kafeterya, park ve gözlem kulesi yapılacak. Tabi bu çalışmalar devam ederken, İstanbul'da bulunan Pier Loti Tepesi isminin İdris-i Bitlisi olarak değiştirilme çabası AK Parti Bitlis Milletvekilimiz Vahit Kiler tarafından gündeme getirilmişti. Tabi bu isim değişikliği daha önce bizim hakkımızdı. 1934 yılında, İdris-i Bitlisi ismi ile anılan tepeye Pier Loti Tepesi ismi verilmiştir. Kısmet olursa buradaki çalışmalar tam anlamıyla bittiği zaman buranın adı İdris-i Bitlisi olarak değiştirilecek. İdris-i Bitlisi, Türkiye çapında yetiştirilen en ender insanlardan birisidir. Bu şahıs çok alim bir aileden geliyor. Ancak İdris-i Bitlisi'nin sadece alimlikle yetindiğini görmüyoruz. Özellikle Akkoyunlar ve Osmanlı döneminde 25 yıl yönetimde ve siyasette aktif olarak görev almıştır. Mısır seferi sonrasında yönetimdeki rolü icabı daha da önemli yerlere getirilmiştir. İdris-i Bitlisi'nin mezarı şuan İstanbul'da. Bu nedenle çoğu kişi mezarının nerede olduğunu veya daha önceleri nelerle uğraştığını bilmezler. Bu önemli şahsiyeti tanıtmamız adına da olsa bu Şerifbey tepesi isminin İdris-i Bitlisi olması büyük önem taşıyor. Başkanımızda daha önce düşüncelerini ortaya koymuş ve çalışmalara başlamıştır. İnşallah bu şekilde hayırlı bir iş yapılmış olacaktır" diye konuştu.

Şerifbey Tepesi'nin bulunduğu mahalle sakinleri ise isim değişikliğine olumlu olacağını söylediler.

Mahalle sakinlerinden Memduh Kınay, İdris-i Bitlisi'nin Türkiye'de yeterince tanınmadığını ifade ederek

"Şerifbey tepesinin adının İdris-i Bitlisi Tepesi olarak değiştirilmesi bence olumlu bir gelişmedir. Çünkü İdris-i Bitlisi bu bölgede, hatta Türkiye'de yaşamış ender insanlardan biridir. Ben Türkiye'de bu şahsiyetin yeterince tanınmadığına inanıyorum" dedi. - BİTLİS

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Bitlis Belediyesi'nden İdris-İ Bitlîsî Atağı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement