Ceren Özdemir'in katil zanlısında ortaya çıkan Amok hastalığı nedir? - Son Dakika
Yaşam

Ceren Özdemir'in katil zanlısında ortaya çıkan Amok hastalığı nedir?

Türkiye'nin yüreğini dağlayan üniversite öğrencisi Ceren Özdemir'i bıçaklayarak öldüren katil zanlısına psikologlar "Amok rahatsızlığı" teşhisini koydu. Gündemi sarsan olayla birlikte duyulan Amok rahatsızlığının ne olduğu merak konusu oldu. İşte hastalık hakkında bilinmeyenler.

05.12.2019 11:34  Güncelleme: 15:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ordu'da 20 yaşında üniversite öğrencisi balerin Ceren Özdemir'in bıçaklanarak öldürülmesi Türkiye gündemini derinden sarstı. Yaşanan olay sonrası katil zanlısını yakalayan polisler zanlıyı psikologlar tarafından sağlık muayenesinden geçirdi. Katil zanlısına psikologlar tarafından "Amok rahatsızlığı" teşhisi konuldu. İşte herkesin merak ettiği hastalık hakkında bilinmeyen bilgiler...

İLK OLARAK GÜNEYDOĞU ASYA'DA ORTAYA ÇIKTI

18. yüzyılda Filipinler, Papua Yeni Gine ve Porto Riko'da bulunan ilkel kabilelerde görülen amok vakaları, coğrafi ve kültürel faktörlerin bir sonucu olarak kabul görmüşse de sonraki 2 yüzyıl boyunca amok oluşumları azaldı. Kabileler modernleşmeye başladığı için, şiddet içeren davranışlara yol açtığı düşünülen kültürel faktörler de ortadan kalktı.

Ceren Özdemir'in katil zanlısında ortaya çıkan Amok hastalığı nedir?

Çok tehlikeli sonuçlara yol açan bu hastalık ilk kez 1849'da psikolojik bir vaka olarak sınıflandırıldı. Amok ya da amok koşucusu terimi, Malezya dilindeki mengamok kelimesinden türemiştir. Mengamok sözcüğü ise, öfkeli ve çaresiz bir suçlama anlamına gelir.

DAHA ÇOK ERKEKLERDE RASTLANIYOR

Tayland, Endonezya, Malezya gibi Güney Asya ülkelerinde karşılaşılan amok, daha çok erkeklerde gözlemleniyor. Psikotik hastalıklar, kişilik ve duygudurum bozuklukları yaşayan kişiler amok durumu için risk altında olarak nitelendiriliyor.

Ceren Özdemir'in katil zanlısında ortaya çıkan Amok hastalığı nedir?

Bu rahatsızlığın ortaya çıktığı kişiler genellikle psikotik bir geçmişe sahip olsa da, hayatı boyunca şiddet eğilimi göstermeyen kişilerde de amok sendromu görülebiliyor.

AMOK KOŞUSU: KARŞISINA ÇIKAN HER ŞEYİ ÖLDÜRME İSTEĞİ

Sendromu yaşayan kişiler, birden tehlike altında olduklarını düşünerek harekete geçiyorlar. Başlarına bir kötülük geleceğine inanıyorlar ve kaçmaya yani koşmaya başlıyorlar. Bu sırada bir trans halinde olan amok koşucusu, önüne kim çıkarsa öldürmeye hazır oluyor.

Ceren Özdemir\'in katil zanlısında ortaya çıkan Amok hastalığı nedir?

Son Dakika Yaşam Ceren Özdemir'in katil zanlısında ortaya çıkan Amok hastalığı nedir? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (22)

  • yanlız: lütfen en azında kadın cinayetlerine idam getirilebilir 31 12 Yanıtla
  • Beklenir: Ha gayret,caniyi serbest bırakın. 33 2 Yanıtla
  • Erhan dinç: Bu hastalığın tek ilaçı idam 30 3 Yanıtla
  • Hakkı dayı: Allah'ın hükümleriyle hükmedikçe kısas olmadıkça bu olaylar hep olacak, medeni laik guguk sistemi.. 19 13 Yanıtla
    .: Bu ülkede idam vardı yalnız.onu kaldıranlara diyeveksin.zinada suçtu.adres yanlış 16 3
  • Adli Yargı: Cezai İndirim gerekiyor.Tutuksuz yargılanmak üzere Adli kontrol şartı ile salıverilmeli.Tedavi edilmelidir. 6 20 Yanıtla
    kaan: kafaya bak 6 1 ...: Esas böylelerine ya müebbet verilmeli ya da ömür boyu akıl hastanesine yatırılmalı ki aynı şeyi tekrar yaşatmasınlar. 6 1 6153: sende sorun var galiba asıl bunu hiç salmazlar hastanede yatar 2 3
  • YENİÇERİ: VELEKÜM FİL KISAS İ HAYAAT...İDAM 19 1 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement