Çerkes Sürgünü Anıtı" Açıldı - Son Dakika
Güncel

Çerkes Sürgünü Anıtı" Açıldı

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: -Çocukların pankart taşıması -Kuran-ı Kerim tilaveti -Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay'ın konuşması -Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay'a hediye takdimi -Anıtın açılışı -Gölbaşı Kafkas Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Gencer konuşma Gölbaşı'nda "Çerkes Sürgünü Anıtı" açıldı Rusya olan savaşta hayatını kaybedenlerin anısına Hacı Muratlı mahallesinde yaptırılan "Çerkes Sürgün Anıtı" törenle açıldı Rusya'nın Kafkas milletleriyle yaptığı savaşta katledilenler ile yurtlarından göç ettirilen Çerkeslerin anısına Gölbaşı'nda "Çerkes Sürgünü Anıtı" açıldı.

22.05.2016 23:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-Çocukların pankart taşıması

- Kuran-ı Kerim tilaveti

-Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay'ın konuşması

-Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay'a hediye takdimi

-Anıtın açılışı

-Gölbaşı Kafkas Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Gencer konuşma Gölbaşı'nda "Çerkes Sürgünü Anıtı" açıldı

Rusya olan savaşta hayatını kaybedenlerin anısına Hacı Muratlı mahallesinde yaptırılan "Çerkes Sürgün Anıtı" törenle açıldı

Rusya'nın Kafkas milletleriyle yaptığı savaşta katledilenler ile yurtlarından göç ettirilen Çerkeslerin anısına Gölbaşı'nda "Çerkes Sürgünü Anıtı" açıldı.

Gölbaşı Kafkas Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Gencer, Kafkas göçmenlerin yoğun olduğu Hacı Murat Mahallesindeki anıtın açılış töreninde 1763-1864 yıllarında Rusya ile olan savaşta 500 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini yüzbinlerce Çerkes'in de göç ettiğini belirtti.

Gencer, göç ve sürgün ile Çerkeslerin çok büyük acılar yaşadığını anımsatarak, "Bugün bizim için çok anlamlı bir gün olduğu için açılışı bugün yaptık. İnşallah hiçbir toplum bizim yaşadığımız acıları bir daha yaşamaz. Biz de bir daha inşallah yaşamayız. Anıtımız Gölbaşı'nı temsil eden andezit taşından yapıldı. Bu da Gölbaşı'na gelmiş Kafkasları temsil etmektedir. Biz bu topraklarda andezit taşına saplaşmış Kafkas kaması kadar bağlıyız." diye konuştu.

Gölbaşı Kaymakamı Şahin Aslan ise anıtın önemine değinerek, "Çerkes halkının ata yurdu Kafkasya ama ana yurdu burasıdır. Son Türk İslam devleti Osmanlı bu halka kucak açmış kendi yurduna yerleştirmiş ve kendisinden bir parça olarak görmüştür." ifadelerini kullandı.

Anıtın yapımına katkı veren Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay da Rus katliamına dikkati çekerek, "Geçmişimizi unutturmamak, çekilen eziyetleri bugünkü halimize şükretmemizi bilmek adına, geçişle hesaplaşmaktır. Kendini çağdaş olarak gören ama katliam yapanlara en büyük cevabı yaşantılarımızla onlara hatırlatarak vermeliyiz." dedi.

Konuşmaların ardından anıtın açılışı gerçekleştirildi.

Anıtın açılışında çocuklar ellerinde "Karadeniz en çok Çerkeslere Kara", "21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımı ve Büyük Sürgün Unutturmadık Unutturmayacağız", "Kafkasya Halkları Kardeştir" gibi pankartlar taşıdı.

Anıt açılışına Gölbaşı Kaymakamı Şahin Aslan, Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay, AK Parti Gölbaşı İlçe Başkanı Osman Karaaslan, MHP Gölbaşı İlçe Başkanı Mahmut Aksoy, CHP Gölbaşı İlçe Başkanı Nuriye Atabey, Kafkas Dernekleri Federasyon Başkanı Yaşar Aslankaya, Gölbaşı Kafkas Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Gencer, meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve Çerkesler katıldı.

Çerkes Sürgünü Anıtı" Açıldı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çerkes Sürgünü Anıtı' Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement