Gençliğin Aşk Haritası Çıktı - Son Dakika
Güncel

Gençliğin Aşk Haritası Çıktı

Gençliğin Aşk Haritası Çıktı

Cornetto'nun gelenekselleşen aşk araştırması, üniversite gençliğinin aşka bakışını ortaya koydu.

05.02.2014 10:27  Güncelleme: 11:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aşkın resmi dondurması Cornetto'nun geleneksel aşk araştırması kadın ve erkeğin aşka yaklaşımında çarpıcı farlılıkları ortaya koydu. Türkiye genelinde 50 farklı üniversitede, 16 ila 24 yaş arasındaki 1377 öğrenci üzerinde yapılan araştırmaya göre, erkekler aşka pozitif bakarken, kadınlar aşkın daha gerçekçi ve olumsuz yanlarını da görebiliyor.

Aşkın resmi dondurması Cornetto, üniversite gençliğinin Aşk Haritası'nı çıkarmak için Türkiye genelinde 50 üniversite gezdi. Araştırma şirketi Youth Republic tarafından Türkiye genelinde 16 ila 24 yaş arasında toplam 1377 öğrenci ile yapılan Cornetto Aşk Araştırması, cinsiyetin ilişki üzerindeki farklılıklarını ortaya koyarak kadın ve erkeğin aşka bakışına ışık tutuyor.

Üniversitelerin mühendislik, tıp ve sosyal bilimler fakültelerinde gerçekleştirilen Cornetto Aşk Araştıması'na göre, kadın için aşkta mutluluk; hediyeler ve sürprizler anlamına geliyor. Erkek için ise mutluluk daha soyut kavramlarla eşleşiyor. Erkekler aşkı mutluluk, eğlence, gülümseme gibi pozitif değerlere dayandırırken, kadınlar aşkın ayrılık, kavga ve keder gibi olumsuz yanlarını da görebiliyor. Araştırmanın detaylı sonuçlarına askharitasi.com adresinden ulaşılabiliyor.

Kadınlar daha mı realist?

Kadınlar ve erkeklerin aşka yaklaşımında dikkat çeken sonuçlar ortaya koyan Cornetto Aşk Araştırmasına göre, ilişkide kendini mutlu edilmesi gereken kişi olarak konumlayan kadın için güven duygusu ve heyecanı aynı anda yaşamak önem taşıyor. "İlişkide en çok neye önem verirsin" sorusuna kadınların %71'i maddi durum ve kariyer yanıtlarını verirken bu durum erkelerin sadece %40,3'ü için önem taşıyor. Araştırmanın karşı cinsler arasındaki farklılıkları ortaya koyan sonuçlarına göre, kadınların %63'ü ilişkiye gerçekçi ve daha ben merkezli yaklaşırken, erkeklerin %66'sı "biz" odaklı bir yaklaşım sergiliyor.

"Sosyal medya" ilişkide güven parametresi

Aşka dair birçok konuda ilginç veriler sunan Cornetto Aşk Araştırması'na göre ilişkilerde güven parametreleri de değişti. Facebook gibi sosyal medya platformlarındaki arkadaşlıklar her iki taraf için de kıskançlığa neden olan etkenlerin başında geliyor. Kadınların %56,6'sı ilişkide oldukları kişinin Facebook ve Twitter profillerini erkeklere oranla daha sık kontrol ediyor ve aşklarının bu platformlarda dile getirilmesini istiyor. İlişkide oldukları karşı cinsin sosyal medya hesaplarını kontrol eden erkek oranı ise %50,7. Kadınların %62,5'i sevgilisine şifresini vermeyi reddediyor. Erkeler ise %58'lik oranla şifre paylaşımına daha yatkın.

Sosyal medya platformlarında ortak hesap açma konusuna ise erkekler daha istekli. Erkeklerin %20,3'ü sevgilileriyle ortak Facebook ve Twitter hesabı açmaya sıcak bakarken, kadınlarda bu oran %15,8'e düşüyor. Bu sonuçlar ise erkeğin daha kontrol edici ve sahiplenici olduğu sonuçlarını destekliyor.

Altı çeşit aşık profili var

Araştırma, ortaya çıkan sonuçlar üzerinden oluşturulmuş 7 farklı aşık profili de sunuyor. Tek bir kişiyle aşk, güvenilir ve uzun ilişki yaşayan kişileri Romantik Aşık (%17,1) olarak tanımlayan araştırma, birden fazla aşkı aynı anda yaşayan kişilere Şıpsevdi (%12,2), ilişkide sadakate değer veren romantiklere Sadık Aşık (%16,5), hayatta sadece bir kez aşık olunabildiğine inanlara Duygusal Aşık (%16,3) adını veriyor.

Aşık profilleri bunlarla da sınırlı kalmıyor. Cornetto Aşk Araştırması, aşta rasyonel bir duruş sergileyen kişilere Stratejik Aşık (%13,6), hayatı boyunca hiç aşık olmamış kişilere Aşk Arayan (%8,1), ilişkilerini tutku ve bağımlılık üzerine kurgulayanları ise Tutkulu (%11) aşıklar olarak tanımlıyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Gençliğin Aşk Haritası Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement