Çözüm Süreci Komisyonu Kuruluyor - Son Dakika
Güncel

Çözüm Süreci Komisyonu Kuruluyor

Çözüm Süreci Komisyonu Kuruluyor

AK Parti, Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu kurulmasına ilişkin hazırladıkları önergeyi TBMM Başkanlığı'na sundu.

03.04.2013 17:33  Güncelleme: 17:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ünal, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin terörü sonlandırmak, kanı dindirmek için bütün enstrümanların ve mekanizmaların kullanıldığı bir çözüm sürecini yönettiğini belirterek, bu çözüm sürecinin de son derece şeffaf bir şekilde bütün toplumun önünde cereyan ettiğini kaydetti.

Ünal, Türkiye'de yaşanan terör sonunun çözümüne yönelik sürecin bütün boyutlarıyla değerlendirilmesi, Meclis'in ve toplumun bilgilendirilmesi amacıyla Anayasa'nın 98, TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105. maddeleri gereğince bir Meclis Araştırması açılması konusunda bir önerge verdiklerini açıkladı.

Birlikte yaşama tasavvuruyla kurulan ortak bir tarihe, geleneğe ve kader birliğine sahip ve bütün bu unsurların bütününden müteşekkil Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin zaman zaman darbelerle, muhtıralarla, sağ-sol kavgalarıyla, son 30 yıldır da terör olaylarıyla karşı karşıya kaldığını belirten Ünal, şöyle devam etti:

"Bütün bunların sonucu olarak ülkemiz hem ekonomik, hem sosyal anlamda, hem de kültürel anlamda kayıplara uğramıştır. Demokrasimiz de ciddi zararlara uğramıştır. Grup toplantısında Sayın Başbakanımızın da ifade ettiği gibi artık terörün varlığı üzerine, çatışma kültürü üzerine kurulu bir anlayış miadını doldurmuştur. Cumhuriyetimizin kuruluşundan bu yana ülkemizde demokratikleşme sürecini kesintiye uğratan antidemokratik uygulamalara karşı önemli adımlar atıldı. Bu çerçevede TBMM bünyesinde Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu kuruldu. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin darbe anayasasından kurtulması için Anayasa Uzlaşma Komisyonu kuruldu. Bütün bunlar demokratikleşme adımlarını hızlandırdı.

Hükümetimizin 2009 yılından itibaren yürüttüğü bir demokratikleşme ve Türkiye'nin başka terör olmak üzere kronik sorunlarının çözümüne yönelik de ciddi adımlar atıldı. Bugün adına çözüm süreci değimiz bu yeni süreç daha güçlü, daha demokratik, daha özgür, daha huzurlu bir Türkiye hedefinin ileri adımıdır. Bu çerçevede değişik toplum kesimlerinin ve sivil toplum kuruluşlarının görüş ve katkılarını alabilmek için Akil İnsanlar Heyeti de oluşturulmaktadır. Bu çözüm sürecine TBMM'nin bir araştırma komisyonuyla dahil olması, diğer siyasi partilerimizin de bu sürece dahil olması ve nihayetinde büyük bir sorumluluk gerektiren ve siyasi bir risk gerektiren bu süreçte herkesin elini taşın altına koymasını sağlamak ve siyasi sorumluk almasın sağlamak için böyle bir komisyonun kurulmasını öneriyoruz."

Ünal, komisyonun adının ne olacağının sorulması üzerine, "Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu' olacağını belirterek, muhalefet partileriyle henüz temasa geçmediklerini, daha sonra temasa geçebileceklerini söyledi.

Ünal, diğer siyasi partilerin komisyona üye vermemeleri halinde ne olacağı sorusuna ise cevap vermedi.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Çözüm Süreci Komisyonu Kuruluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement