Cumhurbaşkanı Gül Kastamonu'da - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Gül Kastamonu'da

Cumhurbaşkanı Gül Kastamonu\'da

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kastamonu'daki tarihi binaların en iyi şekilde korunması ve bunlar örnek alınarak yeni yapılaşmalar gerçekleştirilmesini umut ettiğini söyledi.

16.11.2012 19:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kastamonu'daki tarihi binaların en iyi şekilde korunması ve bunlar örnek alınarak yeni yapılaşmalar gerçekleştirilmesini umut ettiğini söyledi.

Kentteki temasları çerçevesinde, Garnizon komutanlığının ardından Hüseyin Üstel Özel Eğitim Uygulama Merkezi'nin açılışını yapan Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Kastamonu Belediyesi'ne geçerek yetkililerden kentteki çalışmalara ilişkin bilgi aldı.

Cumhurbaşkanı Gül, Kastamonu Belediye Başkanı Turhan Topçuoğlu'nun makamında yaptığı konuşmada, kentte 1876 yılından bu yana belediye bulunduğuna dikkati çekti. Tarihine bakıldığında, Kastamonu'nun çevre illeri içine alan bir merkez olduğunu anımsatan Gül, tarihini, kültürünü ve geleneklerini koruyan il sayısının azaldığını söyledi.

Bir ilin esas sahibinin belediyeler olduğunu belirten Gül, yöneticilere dönerek "Onun geleceğini çizenler, imarını yapan sizlersiniz. Yollarını açan, buraların yapılaşmasını tespit edenler belediyelerdir" dedi.

Gül, şehrin kimliğini koruma konusunda ne kadar titizlikle davranılırsa o kadar iyi olacağını kaydederek, Kastamonu'nun kimliği olan bir şehir olduğunu söyledi. Eski halini bildiği kenti şimdi çok daha güzel gördüğünü dile getiren Gül, sözlerine şöyle devam etti:

"Ümit ederim ki tarihi konaklar, kamu binaları, tarihi binalar, bunların hepsi en iyi şekilde korunur. Bunlar örnek alınarak yeni yapılaşmalar gerçekleştirilir. Eğer bunları örnek alarak yeni binalar yapılırsa buranın değeri çok daha artar. Kastamonu'nun değerini o arttırır. Sadece beton binalar dikmekle, her tarafa yapıyorlar onları, mevcut tarihi binalar örnek alınarak stilize edip onları daha modern hale getirip ne kadar çok yapılırsa o kadar iyi olur."

Kentsel dönüşümün kentler için öneminin altını çizen Gül, eskiden yasal zorluklar nedeniyle dönüşüm yapılamadığını söyledi. Yeni düzenlemeler sayesinde şehirleri güzelleştirmek ve yaşanır yerler haline getirmenin mümkün olacağını ifade eden Gül, "Bir zamanların ihmalinden dolayı çirkinleşen tarafları temizlemek lazım. Onun için kentsel dönüşüm çok önemli" dedi.

-"Şehri güzelleştirirseniz nüfusu geri getirebilirsiniz"-

Kastamonu'nun yemyeşil bir coğrafyada yer aldığına dikkati çeken Gül, bazen fakirlikten, bazen imkansızlıktan ortaya çıkan çarpık yapılaşmanın önüne geçilmesi gerektiğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, kentin geleceği için, şehrin içinde kalan sanayi tesisleri ve büyük fabrikaların anlaşılarak şehir dışına çıkmaları için tedbir alınmasını tavsiye etti.

Kastamonu'ya geri dönüşlerin başlayacağına inandığını dile getiren Gül, bugün yaptığı ziyaretlerde nüfusun nasıl azaldığının konuşulduğunu anımsattı. Cumhuriyetin kuruluş yıllarındaki nüfus ile bugünkü nüfus karşılaştırıldığında artış oranının o günkü tahminlere uymadığını belirten Gül, "O gün devletimizin başındakiler hatta Cumhuriyet öncesi dönemde valilik binası, şimdi rektörlüğe verdiğimiz bina, onun yanındaki kamu binaları yapılırken Kastamonu'nun geleceğini düşünmüşler. 'Bu nüfus nasıl büyüyecek, tarihine göre nasıl genişleyecek' diye. Kamu hizmetlerinin en iyi şekilde yapılabilmesi için o görkemli binaları yapmışlar, 1900'lü yılların başında. Bugün maalesef nüfusun bir kısmını İstanbul'a kaybettiniz ama onları geri getirebilirsiniz. Nasıl- Dediğim şekilde, şehri güzelleştirirseniz" diye konuştu.

Gül, bunun için Kastamonu'da sanayi ve turizm başta olmak üzere her türlü imkanın var olduğunu söyledi.

Belediyeyi ziyaretinin ardından Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.'yi ziyaret ederek yöneticilerden bilgi alan Cumhurbaşkanı Gül, golf arabasıyla tesisi gezdi.

Muhabir: Yusuf Çelebi/ Ertuğrul Subaşı-Eda Ünlü Özen

Yayıncı: Erdem Gültekin - KASTAMONU

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Gül Kastamonu'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement