Danimarka Seçimlerinin Galibi Ama Başbakan Olamıyor - Son Dakika
Güncel

Danimarka Seçimlerinin Galibi Ama Başbakan Olamıyor

Danimarka Seçimlerinin Galibi Ama Başbakan Olamıyor

Danimarka'da Perşembe günü yapılan genel seçimlerin en büyük galibi olmasına rağmen, aşırı sağ Danimarka Halk Partisi Genel Başkanı Kristian Thulesen Dahl başbakan olamıyor.

19.06.2015 14:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Danimarka'da Perşembe günü yapılan genel seçimlerin en büyük galibi olmasına rağmen, aşırı sağ Danimarka Halk Partisi Genel Başkanı Kristian Thulesen Dahl başbakan olamıyor. Dahl'ın başbakan olması için tüm sağ partilerin kendisini başbakan adayı göstermesi gerekiyor

Danimarka'da Perşembe günü yapılan genel seçimlerin en büyük galibi oylarını ve milletvekili sayısını ikiye katlayan aşırı sağ Danimarka Halk Partisi oldu. Danimarka Halk Partisi milletvekili sayısını 15 arttırarak 22'den 37'ye çıkardı. Sosyal Demokrat Parti'den sonra ikinci büyük parti olmayı başaran Danimarka Halk Partisi Genel Başkanı, seçim sonuçlarını aldığında eline mikrofonu alarak şarkı söyleyerek sevincini göstermesine rağmen Başbakan olamıyor. Dahl'ın başbakan olması için 179 sandalyeli parlamentoda kendisini destekleyen en az 90 milletvekili olması gerekiyor. Seçimde az bir puan farkı ile iktidar olma şansını Sol partilerin elinden alan sağ partiler, Başbakan adayı olarak Liberal Parti Genel Başkanı ve eski Başbakan Lars Lökke Rasmussen'i gösterdiği için Kristian Thulesen Dahl hükümeti kurma görevini üstlenemiyor. Kristian Thulesen Dahl da bunun bilincinde olduğu için, ikinci büyük parti olmalarına ve Başbakan Schmidt istifasını sunmasına rağmen, hükümeti kurma görevi talebinde bulunmuyor. Kristian Thulesen Dahl, 17 yıllık hayallerinin gerçek olduğunu ve yürüttükleri politikanın halk tarafından verilen takdir oyları ile desteklendiğini söyledi. Dahl, Başbakan olmaktan daha çok partisinin politikalarının gerçekleşmesinin daha önemli olduğunu teklif gelirse hükümette yer alabileceklerini söyledi.

KARİLİÇEYE İSTİFASINI SUNDU

Oyların sayımının yaklaşık yüzde 99'u tamamlandıktan sonra hükümeti kuramayacağını anlayarak hem başbakanlık hem de parti genel başkanlığından istifa ettiğini açıklayan Sosyal Demokrat Helle Thörning Schmidt Kraliçe Margrethe'nin huzuruna çıkarak hükümetin istifasını sundu. Geleneklere göre Kraliçeden çıkışında basına açıklama yapan Schmidt ilk kez dışarıda merakla bekleyen basını teğet geçti. Kraliçe'nin istifayı kabul etmesi ile Danimarka hükümetsiz kaldı. Kraliçe Margrethe'nin Lars Lökke Rasmussen'i kabul ederek hükümeti kurma görevi vermesi beklenirken, zaman kaybetmeyen Rasmussen sağ partilerle hükümet kurma görüşmelerine başladı.

Öte yandan Türk adayların durumları henüz kesinlik kazanmazken, Sosyalist Halk Parti milletvekili Özlem sara Çekiç'in tercihli oylarda parti Başkanı Pia Olsen ile yarıştığı ve neticenin günün ilerleyen saatlerinde belli olacağı bildirildi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Danimarka Seçimlerinin Galibi Ama Başbakan Olamıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement