Davutoglu U Kijevu: Doba Sovjetskog Saveza Je Davno Prošlo - Son Dakika
Güncel

Davutoglu U Kijevu: Doba Sovjetskog Saveza Je Davno Prošlo

KIJEV (AA) – Turski premijer Ahmet Davutoglu je porucio da je era Sovjetskog saveza okoncana prije dvije i pol decenije i da je svaki pokušaj ruske vlasti da ponovo ozivi to doba osuden na neuspjeh, javlja Anadolu Agency (AA).

15.02.2016 15:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KIJEV (AA) – Turski premijer Ahmet Davutoglu je porucio da je era Sovjetskog saveza okoncana prije dvije i pol decenije i da je svaki pokušaj ruske vlasti da ponovo ozivi to doba osuden na neuspjeh, javlja Anadolu Agency (AA).

Šef turske vlade Davutoglu danas boravi u zvanicnoj posjeti Ukrajini, a nakon sastanka sa ukrajinskim kolegom Arsenijem Jacenjukom, odrzan je i susret proširenih delegacija dvije zemlje na kojem je dogovoreno intenziviranje bilateralne saradnje u brojnim sektorima.

Dvojica premijera su potom odrzali zajednicku konferencju za novinare na kojoj je naglašena snazna podrška teritorijalnoj cjelovitosti i suverenitetu Ukrajine, a osudena agresivna ruska politika u Ukrajini, Siriji i drugim zemljama regije. Davutoglu je kazao da Turska i dalje vidi Krim kao teritoriju Ukrajine i domovinu Tatara, bez obzira na ilegalnu aneksiju od strane Rusije.

„Rusija danas predstavlja prijetnju za teritorije tri drzave, Gruziju, Ukrajinu i Siriju. Podrškom Armeniji, Rusija prijeti i teritorijalnoj cjelovitosti Azerbejdzana", kazao je Davutoglu.

Isticuci kako Rusija grubo krši ljudska prava na Krimu, Davutoglu je kazao da zeli poruciti ruskim vlastima da je doba Sovjetskog saveza okoncano još prije 25 godina.

„Pokušaji da se to doba ponovo ozivi ne mogu donijeti ništa dobro ni Rusiji. Ni ruski narod ne podrzava ideju da se tim putem ide slijepo vjerujuci veto karti u Vijecu sigurnosti Ujedinjenih nacija", kazao je Davutoglu.

Osvrnuvši se i na situaciju u Siriji, Davutoglu je oštro osudio današnje ruske napade balistickim raketama na školu i bolnicu u Azazu, te kazao da Sirijski rezim uz podršku Rusije i drugih partnera krši sve medunarodne norme u pokušaju da prije postizanja rješenja krize zauzme što bolju poziciju na terenu.

On je negirao i jucerašnje navode sirijskih zvanicnika da su turski vojnici prešli granicu i ušli na sjever Sirije.

„Trenutno niti jedan pripadnik turskih snaga sigurnosti nije u Siriji. Turska jeste uz sirijski narod, ali nikada nije bila okupator u Siriji", porucio je Davutoglu.

Šef ukrajinske vlade Jacenjuk je izrazio zadovoljstvo prvom zvanicnom posjetom Davutoglua Kijevu u svojstvu premijera Turske, te kazao kako Ukrajina vodi borbu da zaštiti svoju teritoriju na Krimu, u Donjecku i Luhanjsku i kako joj je vazna podrška Turske u tom kontekstu.

Isticuci da su i ekonomski odnosi dvije zemlje na izuzetno visokoj razini, Jacenjuk je kazao da je jedna od glavnih tema bilo i pitanje sporazuma o slobodnoj trgovini.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Davutoglu U Kijevu: Doba Sovjetskog Saveza Je Davno Prošlo - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement