Dünya Fikri Haklar Piyasası Türklerden Sorulacak - Son Dakika
Güncel

Dünya Fikri Haklar Piyasası Türklerden Sorulacak

Dünya Fikri Haklar Piyasası Türklerden Sorulacak

Dha DIŞ HABER - Dünya fikri haklar piyasasında çığır açacak hızlı, pratik bir yenilik sayesinde fikri haklar konusunda Türkler söz sahibi olacak.

25.02.2016 11:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dha DIŞ HABER -

Dünya fikri haklar piyasasında çığır açacak hızlı, pratik bir yenilik sayesinde fikri haklar konusunda Türkler söz sahibi olacak.

Girişimci Hasan Kurtuluş ve Av. Kadir Kurtuluş tarafından dünyada ilki gerçekleştirilen ve yasal dayanağı olan 'Teknorecord' isimli uygulama sayesinde başkasına ait eserler izinsiz kullanılamayacak ve herkes yarattığı eserler, fikirler, tasarımlar üzerinden ticari getiri elde edebilecek.

Kurtuluş: "Dünya Fikri Haklar Piyasası Teknorecord uygulaması ile değişecek"

Projenin fikir babası ve yaratıcılarından Avukat Kadir Kurtuluş, bu uygulama ile tüm fikir ve eserlerin satılabilir bir meta haline getirildiğini başka bir deyişle bilgiyi ve emeği ticarileştirdiğini söyledi.

Teknorecord sayesinde cep telefonlarından ya da web sitesinden tek tuşa basarak birkaç saniye içerisinde notere gitmeye gerek kalmadan; eser, fikir, belge, fotoğraf, sözleşme, senaryo, beste, tasarım, ses kaydı gibi çalışmaların tüm haklarının o kişiye ait olduğunu gün, saat ve tarih olarak ne zaman yapıldığını kanıtlayan belgeye sahip olunmasını sağlayan bu sistemin bir çığır açtığını söyleyen Kurtuluş, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Aklımıza gelen fikirler, ürettiğimiz eserler, yazdığımız makaleler ya da tasarımlarımız gibi birçok eser esasında bir değer önemli olan bunların bir değer olduğunu ve bu değerin satılabilir bir meta haline getirebilmeyi başarabilmemizdir" dedi.

"Teknorecord'la yaratılan eserlerin, satılabilir bir meta halini alması için gereksinim duyduğu hukuki yöntemle korunduğuna da dikkati çeken Kurtuluş, "Hukuki korunmayı sağlamak ne kadar kolay olursa eserlerini sahiplenenlerin sayısında da o kadar artış olacaktır. Eserler hukuken korunduğu vakit bu caydırıcılık sayesinde piyasada satılabilir yani ticarileştirilebilir hale gelebilecek. Elektronik ortamda yaratmış olduğunuz bu belge 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na göre Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılar (Kamu Sertifikasyon Merkezi gibi) nezdinde yapacağınız işlemler tüm resmi kurumlar ve Mahkemelerde notere eşdeğer kesin delil elde etmenize olanak sağlar. Teknorecord, bu işlemlerin tek tuşla ilgili kurumlarda yapılıp size kesin delil gönderilmesini ve size ait olan eseri en kolay şekilde sahiplenmenizi sağlayan bir mobil uygulama hizmetidir" diye konuştu.

"Noter'e gitmeye gerek kalmadı"

Bu sistemle kişilerin gece yarısı bile çalışırken haklarını ücretsiz koruyarak, çekinmeden paylaşımlarını gerçekleştirebileceklerine de dikkati çeken Kurtuluş, sözlerine şöyle devam etti; "Bu uygulama ile, cep telefonunuzdan ya da Teknorecord web sitesinden tek tuşa basarak birkaç saniye içinde notere gitmeksizin çalışmanızın tüm haklarının size ait olduğunu, gün, saat ve tarih olarak ne zaman yapıldığını tüm dünyaya kanıtlayan belgeye sahip oluyorsunuz. Teknorecord ile her esere Teknorecord sistemi tarafından verilen "@teknorecord-ExxKtln5g" şeklindeki benzersiz TelifKey numarası sayesinde, eserler; ilgilisinin isim ve iletişim bilgileri ile görülebilecek (Eserin kendi değil sadece isim ve açıklama bilgileri) ve satılabilir bir durumda olacak. Ayrıca eserlerde bulunacak bu numaranın aynı © işareti gibi paylaşımı ile caydırıcılık sağlayacaktır."

Kimler Kullanabilir?

Somut olan varlıklarımıza sahip çıktığımız kadar soyut olan düşünce ve fikirlerimizi koruma altına alarak sahip çıkmamız gerektiğini söyleyen Kurtuluş, Teknorecord'ı fikri olan herkesin, buluş sahibi, fotoğrafçı, avukat, gazeteci, proje sahibi, girişimci, yazılım geliştirici, emlakçı, senarist, akademisyen, sanatçı, modacı, öğrenci, yarışmacı, aday, mimar, yazar, çevirmen gibi kimselerin direkt kullanabileceğini ifade etti. - Londra

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dünya Fikri Haklar Piyasası Türklerden Sorulacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement