Endeavor Türkiye, Teknoloji Sektörü Haritasını Açıklıyor - Son Dakika
Güncel

Endeavor Türkiye, Teknoloji Sektörü Haritasını Açıklıyor

Endeavor, 1984-2012 yılları arasını kapsayan, Türkiye'deki Teknoloji Sektörünü analiz etti.

04.03.2013 15:59

Endeavor Türkiye Derneği, teknoloji odaklı girişimcilik ekosisteminin haritasını çıkararak, maddi sermaye kadar manevi sermayenin de bu ekosistemdeki çarpan etkisini ölçeklendirebilmek amacıyla kapsamlı bir araştırmaya imza attı. Türkiye'de 100'ün üzerinde sektör temsilcisi arasında yapılan araştırmaya göre; Endeavor'ın seçip desteklediği Etkin Girişimciler rol model, mentor, yatırımcı, teşvik eden ve seri girişimci olarak yarattıkları etkileşimlerle sektörün %57'sini oluşturuyor.

Ekonomik gelişime ivme kazandırmak amacıyla Etkin Girişimcileri tespit edip destekleyen Girişimcilik Derneği Endeavor, 1984-2012 yılları arasını kapsayan, Türkiye'deki Teknoloji Sektörünü analiz etti. 100'ün üzerinde sektör temsilcisinin katıldığı araştırmaya göre; verimli bir girişimci ortamı yaratmak için, hem maddi hem manevi sermayenin bir araya gelmesi gerekiyor.

Endeavor Danışma Kurulu Üyesi olan Mynet Kurucusu Emre Kurttepeli bugüne kadar 22 girişimci şirkete yatırım yaparak şirket sayısının artmasında rol oynadı. Bir diğer Endeavor Girişimcilerinden, Yemeksepeti.com Kurucuları Melih Ödemiş ve Nevzat Aydın ise 17 yeni şirkete yatırım, bugünün dokuz girişimcisine ilham ve yedisine de mentorluk yaparak çarpan etkisi yaratırken; Endeavor Danışma Kurulu Üyesi, Markafoni Kurucusu Sina Afra'nın seri olarak 10 farklı girişimi bulunuyor. Yine Endeavor Girişimcilerinden, Pozitron Kurucuları Fatih ve Fırat İşbecer'in 11 yeni şirkete yatırım yaptığı gözlemleniyor.

Endeavor Türkiye'nin yaptığı çalışmada ilk zamanlarda inovasyon odaklı yazılım firmalarından oluşan sektöre, 1994'te Türkiye'ye internet ve küresel mobil teknolojisinin gelişiyle e-ticaret ve telekomünikasyon firmaları eklendi. Bu akım, haritanın ikinci katmanı olarak 1999-2004 arasında daha da artış göstererek; ilk yatırımlar ve ikinci şirket kuruluşlarının oluşmasına zemin hazırladı. Araştırmanın üçüncü katmanı olan 2005-2009'a geldiğinde ise firma profillerine dijital medya ve web firmaları da eklenerek yatırım ve seri girişimcilik hızlandı.

Son dönem 2010-2012'ye gelindiğinde ise şirket kurmanın kolaylaşmasıyla birlikte sektör oyuncu sayısı ve oyuncular arası etkileşim oldukça hız ve çeşitlilik kazandı. Bu dönem içerisinde gerek yatırım ve mentorluk aktiviteleri, gerekse seri girişimcilikte büyük bir artış yaşanmasının yanı sıra sistemde "ilham" faktörünün devreye girdiği göze çarpıyor.

ENDEAVOR TÜRKİYE'NİN GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİNDEKİ ROLÜ GİDEREK BÜYÜYOR

Sektördeki şirketlerin %60'ına mentorluk ve yatırım yapan aynı zamanda ilham kaynağı olan Endeavor Girişimci'lerinin, ekosisteme pozitif bir etki sağladığı biliniyor. Endeavor'ın desteklediği Etkin Girişimciler, seçildikten sonra kendilerine sağlanan rehberlik ve mentorluk ile daha çok büyüyüp kendileri de birer mentor ve yatırımcı haline gelerek ekosistemin farklı kollarının oluşmasını sağlıyor. Bugüne kadar aralarında Yemeksepeti, Pozitron, Airties gibi 32 Endeavor Girişimci Şirketin bulunduğu şirketlerin 2011 yılı toplam cirosu 160 Milyon USD olup, yarattıkları istihdam 2177 kişiye ulaştı. Bu sayede Endeavor Girişimcileri aldıkları destekle büyüyerek kendi hayatlarının yanı sıra, bulunduğu topluluğu ve dünyayı değiştirme potansiyeline sahip olma şansı elde diyorlar.

SEKTÖRDEKİ DİĞER OYUNCULARIN SEKTÖRE OLAN KATKISI VE ÖNEMİ

Araştırmada diğer oyunculardan STK'lar, kuluçka merkezleri, eğitim merkezleri, yatırım şirketleri, risk sermaye fonları ve devlet teşviklerinin sektör oluşumundaki tamamlayıcı rolü de yine araştırmada göze çarpıyor. Paydaşların katkıları ile birlikte araştırmada görülen deneyim kazanmış girişimciler ve birbirleri arasındaki etkileşimleri girişimcilik ekosisteminin oluşumunda kritik rol oynuyor. Bu etkileşimlerin yarattığı "çarpan etkisi" de Endeavor'un kültürünü yaygınlaştıran iş modelinin başında geliyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Endeavor Türkiye, Teknoloji Sektörü Haritasını Açıklıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement