Evlenebilmek İçin Köylerinin Taşınmasını Bekliyorlar - Son Dakika
Güncel

Evlenebilmek İçin Köylerinin Taşınmasını Bekliyorlar

Karaman'da, 1976 yılında alınan kararla sit alanı ilan edilmesinin ardından hasar gören evlerinin tamiratını dahi yapamayan Madenşehri köylüleri, yeni ev yapılamadığı için gençlerin evlenemediğinden yakınıyor.

23.01.2019 11:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MEHMET ÇETİN - Karaman'da, 1976 yılında alınan kararla sit alanı ilan edilmesinin ardından hasar gören evlerinin tamiratını dahi yapamayan Madenşehri köylüleri, yeni ev yapılamadığı için gençlerin evlenemediğinden yakınıyor.

Çevresinde Hitit ve erken Hristiyanlık dönemine ait yerleşim yerlerinin bulunduğu Karadağ'ın kuzeyinde yer alan Madenşehri'nde köylüler, yıllardır tarihi kalıntılarla iç içe yaşayarak bu eserlere gönüllü bekçilik ediyor. Yakınlardaki eski yapılardan alınan taşların kullanıldığı evleriyle dikkati çeken köy, adeta açık hava müzesini andırıyor.

Su ihtiyacının uzun süre Roma ve Bizans döneminden kalma sarnıçlardan sağlandığı köyde 40'dan fazla tescilli dini yapı kalıntısı, lahit parçaları, gün yüzüne çıkarılmış İç Anadolu Bölgesi'nde tek olan piramit mezar ve birçok tarihi kalıntı bulunuyor.

Evler çökme riskiyle karşı karşıya

Madenşehri sakinleri, bölgenin 43 yıl önce sit alanı ilan edilmesinden bu yana pek çok sıkıntı yaşıyor. Yıllardır evlerinde hiçbir düzenleme yapamayan köylülerin yeni ev inşa etmesine de izin verilmiyor.

Sürekli göç veren köyde tamir edilmeyen eski evlerde yaşayanların çoğunluğunu yaşlılar oluşturuyor. Özellikle kış aylarında, kar ve yağmur nedeniyle çatısı olmayan evler akarken bazıları ise çökme riski taşıyor.

Köyde kalan gençlerin en büyük sorunu ise yeni ev olmadığı için evlenememek. Köyde evlenecek yaştaki genç kızlar genellikle başka köylere gelin gidiyor. Genç erkeklere ise köylerinde ev olmadığı için kimse kız vermiyor. Evlenecek gençlere Karaman kent merkezinde oturmaları şart koşuluyor.

"Hak sahiplerine uygun şartlarda devredilecek"

Sorunun çözümü amacıyla köyün başka bir yere taşınması yönünde başlatılan çalışmalarda sona gelindi. Köyün 2 kilometre uzaklıktaki alana taşınması için imar planı hazırlanıp parseller çıkarıldı. Su altyapısının ihalesi yapıldı. Devlet tarafından yaptırılıp, hak sahiplerine uygun şartlarda verilecek evlerin, ihale yapıldıktan sonra 550 günde teslim edilmesi planlanıyor.

Madenşehri köyü muhtarı Durmuş Ali Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi çok eskilere dayanan köyün bulunduğu bölgenin birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını söyledi.

Köyün 1976'da sit alanı ilan edildiğini belirten Demir, "O tarihten bu yana köyde çivi bile çakamıyoruz. Küçük bir tamiratı yaptığımızda ceza ödüyoruz. Köylümüz yıllardır anlatılmaz sıkıntılar çekiyor, hepimiz mağduruz." dedi.

"Taşınmanın bir an önce gerçekleşmesini bekliyoruz"

Yeni ev yapılamadığı için gençlerin de evlenemediğini anlatan Demir, şöyle konuştu:

"Evlenecekler ya babasının, akrabasının ya da köyden taşınan birisinin evine oturacak. Onlar da eski evler, bakımsız. Tamir etmek yasak. Köyümüzden bir genç evlenmek istediğinde karşı taraf 'önce ev' diyor. O yüzden köye kimse gelin gelmek istemiyor. Kızlar burada oturmak istemeyince gençler göç etmek zorunda kalıyor. Köy hep 80 hane kaldı. Gençler gidiyor, ihtiyarlar kalıyor. 2018 yılında köyümüzün yeni yerine taşınması kesinleşti. 2-3 aya kadar tapularımızın verileceği söylendi. 80-90 bin lira kredi çıkarılacak, 2 yıl ödemesiz 10 yılda ödenecek. Bu taşınmanın bir an önce gerçekleşmesini bekliyoruz."

Evinin damının çökmemesi için karları temizleyen 75 yaşındaki Mustafa Buğur ise yıllardır köyün taşınmasını beklediğini dile getirerek, "Artık taşınacak deniyor. Ben görür müyüm bilmem. Bu yaşta dam çökmesin diye karları temizliyorum. İnşallah taşınır, biz de kurtuluruz." diye konuştu.

"Evlenen köyden gidiyor"

Köy sakinlerinden İsmail Kondu da köyün gençlerine kimsenin kız vermediğine işaret ederek, "Evlenen köyden gidiyor. Kızlar köyde kalmamayı şart koşuyor. Köyde kalacağım diyenle kimse evlenmiyor. Genç köyden gitse şehirde rezil oluyor çünkü kalifiye eleman değil." ifadelerini kullandı.

Madenşehri'nde doğduğunu, 85 yıldır burada yaşadığını aktaran Hatice Şahin, şöyle konuştu:

"Yıllardır akrabamın evinde oturuyorum. Çık dese bu yaşta nereye gideceğim. Bu köyden başka yerde yaşamadım ki. Evlenen babasıyla oturmak zorunda. Bu yüzden gençler sıkıntı çekiyor. Köyde evlenecek çağda 2 kız, 30 oğlan var. Kızlar evlenip başka yerlere gidiyor. Köyümüzün oğlanlarıyla evlenmiyorlar."

" Köyün taşınması kesinleşti"

Karaman İl Genel Meclisi Başkanı Adem Kapar, Madenşehri'nin kültürel varlıkları ile önemli turizm potansiyeli barındıran bir yer olduğunu bildirdi.

Köyün taşınmasının çeşitli gerekçelerle bugüne kadar yapılamadığına işaret eden Kapar, şunları kaydetti:

"Köylüler tarihle iç içe yaşamaya devam etmişler. Buraya gönüllü olarak bekçilik yapmışlar. Köyün taşınması kesinleşti. Köyün yeni yerinin imar planı onaylandı. Su altyapısı ihalesi yapıldı. Parseller askıya çıktı. Bir aylık askı sürecinin ardından evlerin yapımı için ihale süreci başlayacak. Böylece yıllardır devam eden köyün mağduriyeti giderilmiş olacak. Köye gittiğimizde insanlar taleplerini bize anlatıyordu. Özellikle gençler yeni ev yapılamadığı için kendilerine kimsenin kız vermediğinden şikayet ediyorlardı. İnşallah yeni yerleşim yeriyle birlikte onlar da köyden taşınmamış olacaklar. Bölgede turizmin gelişmesi için yeni çalışmalar, kurtarma kazıları yapılacak. Köylüler turizmden de gelir elde edecek."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Evlenebilmek İçin Köylerinin Taşınmasını Bekliyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kayseri'ye geliyor
    09:45 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kayseri'ye geliyor

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cuma günü Kayseri'ye gelerek sanayici ve işadamları ile görüşecek. Ayrıca bir dizi program gerçekleştirecek ve iftar programına katılacak.

  • Kahramanmaraş Felaketinde Bacak Kaybeden Murat Akkoç, Yeni Proteziyle Yürüyebiliyor
    09:44 Kahramanmaraş Felaketinde Bacak Kaybeden Murat Akkoç, Yeni Proteziyle Yürüyebiliyor

    Kahramanmaraş merkezli asrın felaketinde enkaz altında bir bacağını kaybeden Murat Akkoç, İstanbul Beylikdüzü'nde bulunan İrade Adımları Derneği tarafından ücretsiz olarak protez bacak takılarak fiziki tedavisi yapıldı. Kaybettiği bacağına protez takılan Akkoç, artık yürüyebiliyor.

  • Bu da '10 teker' seçim kamyonu
    09:41 Bu da '10 teker' seçim kamyonu

    Ordu'nun Altınordu ilçesine bir belediye başkan adayı, 10 tekerli kamyonla seçim çalışmalarını yürütüyor. Maddi imkansızlıklar nedeniyle seçim otobüsü kiralayamayan aday, kendi iş yerine ait kamyonu seçim aracı olarak kullanıyor.

  • Sivas'ın Ulaş ilçesinde şehit aileleri ve gazilere iftar programı düzenlendi
    09:40 Sivas'ın Ulaş ilçesinde şehit aileleri ve gazilere iftar programı düzenlendi

    Sivas'ın Ulaş ilçesinde 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109. yıl dönümü dolayısıyla şehit aileleri ve gaziler onuruna iftar programı gerçekleştirildi.

  • Türkiye'de Hava Durumu Tahmini
    09:40 Türkiye'de Hava Durumu Tahmini

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan tahminlere göre, Marmara (Balıkesir hariç), Doğu Akdeniz, İç Anadolu'nun doğusu, Doğu Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Ordu çevrelerinde yağışlı bir hava bekleniyor. Yağışların genellikle yağmur ve sağanak şeklinde olacağı tahmin edilirken, Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ve Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusunda karla karışık yağmur ve kar yağışı görüleceği belirtiliyor. Ayrıca, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun doğusu ile Gümüşhane, Rize, Hakkari, Van'ın güneyi ve Şırnak'ın doğusunda yoğun karla karışık yağmur ve kar bekleniyor. Sabah ve gece saatlerinde Marmara ve Batı Karadeniz'de pus ve yer yer sis, doğu kesimlerde buzlanma ve don olayı yaşanması tahmin ediliyor. Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ve Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusunda çığ tehlikesi bulunuyor. Hava sıcaklığının Doğu Karadeniz'de 1 ila 3 derece, batı kesimlerde 2 ila 4 derece artacağı, diğer bölgelerde ise önemli bir değişiklik beklenmediği belirtiliyor. Rüzgarın ise batı kesimlerde kuzeyli, doğu kesimlerde ise güney ve doğulu yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette eseceği tahmin ediliyor. Bazı illerde beklenen hava durumu ve günün en yüksek sıcaklıkları şu şekildedir: Ankara (Parçalı, yer yer çok bulutlu, 15 derece), İstanbul (Parçalı ve az bulutlu, zamanla çok bulutlu, akşam saatlerinden sonra aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı, 15 derece), İzmir (Parçalı ve az bulutlu, 19 derece), Adana (Parçalı, yer yer çok bulutlu, akşam saatlerine kadar aralıklı sağanak yağışlı, 22 derece), Antalya (Parçalı, yer yer çok bulutlu, 24 derece), Samsun (Parçalı ve çok bulutlu, 14 derece), Trabzon (Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı, 12 derece), Erzurum (Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı karla karışık yağmur ve kar yağışlı, güneyinde kuvvetli yağışlar bekleniyor, 3 derece), Diyarbakır (Parçalı ve çok bulutlu, yerel kuvvetli olmak üzere aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı, 13 derece).

  • Hakkari-Çukurca kara yolu çığ nedeniyle kapandı
    09:39 Hakkari-Çukurca kara yolu çığ nedeniyle kapandı

    Hakkari'de Depin mevkisinde düşen çığ nedeniyle Hakkari-Çukurca kara yolu kapandı. Karayolları ve belediye ekipleri çalışma başlattı. Polis, Jandarma ve Karayolları ekipleri önlem aldı. Yaklaşık 10 metrelik kar yığınının bulunduğu yolun iki tarafında araçlar bekliyor. Su birikintileri ve taş düşmesi nedeniyle başka bir bölgede de temizlik çalışmaları yapılıyor.

  • Ordu'da Belediye Başkan Adayı Kamyonla Seçim Çalışmalarını Yürütüyor
    09:39 Ordu'da Belediye Başkan Adayı Kamyonla Seçim Çalışmalarını Yürütüyor

    Ordu'nun Altınordu ilçesinde 33 yıllık esnaf olan Orhan Gündoğdu, maddi imkansızlıklar nedeniyle seçim otobüsü kiralayamayınca kendi iş yerine ait 10 tekerli kamyonu seçim aracı olarak kullanmaya karar verdi.

  • Lapseki Kaymakamı Şehit yakınları ve gaziler ile iftar yemeğinde bir araya geldi
    09:38 Lapseki Kaymakamı Şehit yakınları ve gaziler ile iftar yemeğinde bir araya geldi

    Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde ilçe kaymakamlık tarafından, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında şehit aileleri ve gazilere iftar verildi. Lapseki Kaymakamı ve diğer yetkililerin katıldığı iftar yemeğinde konuşmalar yapıldı ve şehitlerimiz anıldı.

  • Efeler Belediye Başkanı Umurlu'da Çifte Açılış Yapacak
    09:38 Efeler Belediye Başkanı Umurlu'da Çifte Açılış Yapacak

    Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, Umurlu Mahallesi'nde hem halı sahayı hem de 7'nci Hanımevi'ni hizmete açacak.

  • TZOB Başkanı Bayraktar:
    09:37 TZOB Başkanı Bayraktar: "Gıda ürünlerinde artan taklit üreticilerimiz için ekonomik kayıplara sebep oluyor"

    Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, gıda ürünlerinde yaşanan taklit ve tağşiş konusunda uyarılarda bulundu. Bayraktar, taklit ve tağşişli ürünlerin ekonomik kayıplara ve ihracatın olumsuz etkilenmesine sebep olduğunu belirtti.


Advertisement