Fatih Sultan Mehmet Operası İlk Kez Roma'da - Son Dakika
Güncel

Fatih Sultan Mehmet Operası İlk Kez Roma'da

İtalyan opera kompozitörü Gioacchino Rossini'nin, sanat yaşamının doruğundayken 1820 yılında yazdığı 'Maometto Secondo' (II. Mehmet) adlı eseri, Roma'da ilk kez sahnelendi.

07.04.2014 11:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İtalyan opera kompozitörü Gioacchino Rossini'nin, sanat yaşamının doruğundayken 1820 yılında yazdığı 'Maometto Secondo' (II. Mehmet) adlı eseri, Roma'da ilk kez sahnelendi. Fatih Sultan Mehmet ile Bizanslı Anna'nın imkansız aşkını konu edinen, 2008 yılında yaşamını yitiren ünlü soprano Leyla Gencer'in yakın dostu olan Pier Luigi Pizzi tarafından sahnelenen opera, büyük beğeni topladı.

İtalyan operasında Romantik dönemin öncülerinden Rossini'nin, prömiyerinin yapıldığı Napoli San Carlo Tiyatrosu için hazırladığı 'II. Mehmet Operası', Roma'daki tarihi Opera Tiyatrosu Costanzi sahnesinde yeniden hayat buldu. Rossini'nin 28 yaşındayken bestelediği ve dram eserlerinden 'en karmaşık' ve 'yenilikçi olanı' diye tanımlanan II. Mehmet, Türklerle ilgili operalar içinde en önemlilerinden biri kabul ediliyor. Libretto (sözet) yazarlığını Cesare della Valle'nin yapmış olduğu ve 28 Mart'ta Romalı sanatseverlerle buluşan söz konusu esere başarılı isimlerin eli değerken, orkestra şefliğini Roberto Abbado, rejisörlüğünü ise Pier Luigi Pizzi üstlendi.

FATİH SULTAN MEHMET'İ CANLANDIRMAK ZOR

Sanat tarihine 40'a yakın opera eseri kazandırmış olan Rossini, hem orkestra, hem de solistler için hazırladığı zor besteleriyle tanınıyor. Bu eseri yöneten şef ve Fatih Sultan Mehmet'i canlandıranların sayısının az olması da biraz buna bağlanıyor.

Rejisör Pizzi'nin sahnesinde 2'nci Mehmet rolünü, bas Mirco Palazzi ile bas Roberto Tagliavini dönüşümlü olarak üstlendi. Basın mensuplarına açılan gösterimde sahnede yer alan ve 2009 yılında yine Rossini'nin 'İtalya'da Bir Türk' (Il Turco In Italia) adlı eserindeki Türk genci Selim'i canlandıran 38 yaşındaki Tagliavini, beğeni topladı.

Tagliavini'nin, halkının gururuna layık güçlü bir komutan, sultan figürünü, aynı zamanda gerçek aşk hissini tatmaya çalışan insan olarak harmanlamayı başarması, beğenilerin nedeni oldu.

ESERİN DEĞERİ 194 YIL SONRA ANLAŞILDI

Gerçekte böyle bir aşk hikayesinin var olup olmadığı bilinmese de, bir sultanı kendisine meftun eden Anna'yı, sopranolar Marina Rebeka ve Carmela Remigio, onun babası rolündeki Venedikli komutan Paolo Erisso'yu ise Arjantinli tenör Juan Francisco Gatell ile Giulio Pelligra dönüşümlü olarak oynadı. 3 Aralık 1820 tarihinde Napoli San Carlo Tiyatrosu'nda ilk kez ve daha sonra revize edilerek Venedik'te 1922'de yeniden sahnelenmiş olan eser, fiyaskoyla sonuçlandı. Bundan ötürü Rossini bu eseri, 1926 yılında yeniden elden geçirerek, 'Korinthos Kuşatması' adı altında yapılandırdı.

20'nci Yüzyıl'ın sonlarına doğru; 1985 yılında Pesaro kentinde yeniden sahnelenene kadar adeta unutulan II. Mehmet operasının o dönemde beğenilmeyen ilk versiyonu, artık sanat çevrelerinde Rossini'nin şaheserlerinden biri olarak anılıyor.

ROMA'DA İLK KEZ SERGİLENMESİ TEPKİ ÇEKTİ

II. Mehmet operası, Osmanlı İmparatorluğu'nun 7'nci padişahı; Fatih Sultan Mehmet ile Venedik hakimiyetindeki Eğriboz (Negroponte) Kuşatması sırasında (1470) aşık olduğu Bizanslı Anna'nın hikayesini anlatıyor. Gerçek kimliğini bilmeden II. Mehmet'e aşkının karşılığını veren Venedikli Anna, daha sonra aşk ile yurt sevgisi arasında gidip gelen bir kadının içinde debelenip durduğu çelişkiler yumağını ele alıyor.

Rejisör Pizzi, Rossini'nin iki ayrı son hazırladığı eseri sahnelerken, yasak aşkı vurgulamak için trajik olanı, yani Anna'nın intihar etmesini tercih etmiş. Sultan Mehmet Anna'yı öldürmek istese de, Anna bu zevki ona, yani düşmanına yaşatmıyor.

LEYLA GENCER MÜZESİNİ O HAYATA GEÇİRDİ

Bu eseri sahneye koyduktan sonra övgü dolu sözlerle karşılaşan 83 yaşındaki ünlü opera rejisörü, sahne ve kostüm tasarımcısı Pier Luigi Pizzi, 2008 yılında vefatına kadar Milano'daki La Scala Tiyatrosu'nda opera sanatçıları için kurulan akademide sanat yönetmenliği yapan ünlü soprano Leyla Gencer ile de yıllarca çalışma fırsatı bulmuştu.

Milano'daki evinin bütün eşyaları İstanbul'da sergilenmeye başlanan Gencer, müzenin yerleştirmesini de ölümünden önce "Beni ve evimi kimse senin kadar iyi tanımıyor" sözleriyle yakın dostu Pier Luigi Pizzi'ye vasiyet etmişti.

"II. Mehmet operası, gerçekten mükemmel bir yapıya sahip. Rossini'nin aceleci, ama parlak şöhretinin bir ürünü" diyen Pizzi, aynı eseri 2005'te de Venedik'teki Teatro La Fenice'de, aynı kostümlerle sahnelemişti. Pizzi, Roma'dakinde trajik bir sonu seçmesine karşın, Venedik'te mutlu sonla bitirmeyi uygun bulmuştu.

Pizzi, eseri değerlendirirken "Bu, her şeyden önce büyük bir aşk hikayesi. Anna, allak bullak olmuş bir kadın; ilk aşkı, babası ve vatanına karşı olan sorumlulukları arasında hesaplar yapıyor" dedi. Pizzi, Fatih Sultan Mehmet'i ise, "Aşık, genç bir lider, bir fatih olmasından ziyade büyük insani bir karakter" diye nitelendirdi.

Pizzi, kültüre olan katkılarından dolayı geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano tarafından 'Şövalye' unvanı ile ödüllendirildi.

Dramı destekleyen sade ve gri bir sahne tasarımıyla göze çarpan, 2 perdeden oluşan opera, 8 Nisan'da son kez Romalı sanatseverlerle buluşacak.

SULTAN ABDÜLMECİT'TEN ROSSİNİ'YE NİŞAN

Opera sanatının ana yurdu olan İtalya'da, II. Mehmet'in sanat dünyasına kazandırılmasının üzerinden yaklaşık 200 yıl geçmesine karşın ilk kez Roma'da sahnelenmiş olması ise bazı opera uzmanı yazarların tepkisini çekti. 1830'dan sonra opera bestelemeyi bırakmasına rağmen Rossini'nin, Sultan Abdülmecit'e 1853 yılında iki marş bestelediği ve bu nedenle Mecidiye Nişanı'yla ödüllendirildiği de geçen yıllarda ortaya çıkmıştı. - Roma

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Fatih Sultan Mehmet Operası İlk Kez Roma'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti
    05:34 Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti

    Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne tahsis ettiği 5 arazözün Makine ve İkmal Şube Müdürlüğünce teslim alındığını bildirdi. 2024 model ve 4 ton sutaşıma kapasitesine sahip olan arazözler, orman yangınlarına daha hızlı ve etkili müdahale edebilmek amacıyla ekipler tarafından kullanılacak. Arazözlerin teslim alınması programında Bölge Müdürü Erdal Dingil, Makine ve İkmal Şube Müdürü Tuncay Yakın, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ahmet Yavuz Helvacı ve Kütahya Orman İşletme Müdürü Mustafa Doğan gibi yetkililer hazır bulundu. Bölge Müdürü Erdal Dingil, arazözlerin bölgedeki orman yangınlarında güçlerine güç katacağını belirterek, arazözlerin bir an önce İşletme Müdürlüklerine dağıtılması talimatı verdi.

  • Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı
    04:22 Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı

    Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy'nin Londra'nın Finsbury Park bölgesinde yaptığı son eser, yeşil badana gibi görünüyor. Eserin Banksy'ye ait olup olmadığı tartışmaları başladı. Eserin fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn de eseri ziyaret etti. Eserin nasıl korunacağı henüz bilinmiyor.

  • AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak
    03:23 AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlar çerçevesinde şiddet yanlısı yerleşimcilerin AB ülkelerine girişi yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca Hamas için de ek yaptırım kararı alındı.

  • Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı
    03:01 Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı

    Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı. Parti Sözcüsü Yunus Ekşi, zaferin milletimizin bağımsızlık direnişinin en önemli göstergelerinden biri olduğunu belirtti. Açıklamada, Çanakkale Zaferi'nde şehit düşenlerin anıldığı ve ekonomik bağımsızlığın korunması için dışa bağımlı ekonomi modelinin değiştirilmesi gerektiği vurgulandı.


Advertisement