Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, Diyarbakır'da - Son Dakika
Yerel

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, Diyarbakır'da

Bakan Eker: "Geçen Haziran ayında da,17 Aralık'ta da olan bitenlerin arkasında çözüm sürecini engelleme çabası var. İşin esası o, başka bir şey değil" "Türkiye'yi karıştırmak istiyorlar.

01.03.2014 17:23

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Geçen Haziran ayında da,  Aralık'ta da olan bitenlerin arkasında çözüm sürecini engelleme çabası var. İşin esası o başka bir şey değil" dedi.

Diyarbakır'da bulunan Bakan Eker, beraberinde Vali Mustafa Cahit Kıraç ile GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma Eğitim Merkezi'nde Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nca  (TKDK) alınan 30 traktörün üreticilere teslim törenine katıldı.

Eker, burada yaptığı konuşmada, herkesin canını acıtan, yüreğini yakan ve Türkiye'de kanın akmasına vesile olan meseleyi, kardeşliği geliştirip, uzlaşma sağlamak suretiyle çözmenin en büyük hedefleri olduğunu söyledi.

Uygulamaya geçirdikleri çözüm sürecinin bir yılda güzel bir aşamaya geldiğini, bu sayede kan akmadığını vurgulayan Eker, sağlanan barış ortamının kalıcı olması için  büyük çaba gösterdiklerini kaydetti.

Çözüm sürecinden rahatsız olanların bulunduğunu ifade eden Eker, şöyle konuştu:

"Geçen Haziran ayında da,17 Aralık'ta da olan bitenlerin arkasında çözüm sürecini engelleme çabası var. İşin esası o, başka bir şey değil. Türkiye'de barış olsun istemeyenler, Türkiye'nin barışıyla bölgeye örnek olmasını istemeyenlerin parmakları, taşeronları, tetikçileri var. Türkiye'yi karıştırmak istiyorlar.  Başbakanımızı hedef seçip, onun şahsında hükümeti ve o hükümetin şahsında da Türkiye Cumhuriyeti'ni zayıf düşürmek, ekonomik olarak çökertmeye çalışmak, tasarladığı projeleri engelleme çabası var."

"Gerisinde ne olup olmadığını siz daha iyi biliyorsunuz"

Bakan Eker, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşayan vatandaşların Gezi eylemi sürecini de herkesten önce anladığını dile getirerek, "17 Aralık sürecinde olan biteni de siz herkesten daha iyi anlıyorsunuz. Çünkü bu topraklarda yaşayanlar herkesten daha fazla acı çekti, yüreği yandı. Gerisinde ne olup olmadığını siz daha iyi biliyorsunuz" dedi.

Herkesin sürece sahip çıkması gerektiğini belirten Eker, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Belki bundan sonraki günlerde de yeni projeler konulacağına da hazırlıklı olmamız lazım, şaşırmamamız lazım. Türkiye'nin Kürt sorununu çözmesi sadece iç barışın sağlanması ile sonuçlanmıyor. Bütün Ortadoğu komşularımızı ilgilendiriyor. Bu neredeyse 100 yılık meseledir. Bugüne kadar kimse bu sorunu köklü ve kalıcı bir şekilde barışla çözme iradesini ortaya koymamış. Çünkü bu kolay bir iş değildir. Bu sorunu göğüslemek, bunun getirebileceği tehlikeleri göğüslemek her baba yiğidin harcı değildir. Ama sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan bu iradeyi ortaya koydu, bu yüzden de hedef haline geldi. Çözüm sürecinin sonuna kadar da arkasında duruyor."

Destekleme ödemeleri

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun  (TKDK) projeleri kapsamında üreticilere yüzde 65'e kadar hibe desteği sunduklarını işaret eden Eker,  çiftçilere teslim edilecek 30 traktör için 1.3 milyon lira hibe katkısı sunduklarını söyledi.

2014 yılının ilk 2 ayında çiftçilere 2 milyar 400 milyon lira destek ödemesi yaptıklarını anlatan Eker, "2014 yılı desteğimiz yaklaşık 10 milyar lira, ocak ve şubat aylarında bunun 2 milyar 400 lirasını ödedik. Mart ayı ile 3 milyar 836 milyon liraya ulaşacak. Amacımız daha bilinçli ve verimli tarım yapan çiftçinin refahı artsın, Türkiye'yi kalkındırsın. Biz Türkiye'yi tarım sektöründe dünyanın onbirinciliğinden  alıp yedinciliğe Avrupa'da ise dördüncülüğünden alıp birinciliğe taşıdık" ifadelerini kullandı.

Eker, daha sonra çiftçilere traktörlerin sembolik anahtarını dağıttı.

Bu arada törene katılması beklenen İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın Batman'daki programının uzaması nedeniyle iştirak edemediği bildirildi. - Diyarbakır

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, Diyarbakır\'da
Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, Diyarbakır'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement