Görkemiyle Yıldızları Kıskandıran Şehir Prag - Son Dakika
Magazin

Görkemiyle Yıldızları Kıskandıran Şehir Prag

Görkemiyle Yıldızları Kıskandıran Şehir Prag

Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag, Vltava nehrinin iki yakasına kurulmuş görkemli bir şehir.

23.10.2012 06:03

Biblo gibi bir şehir olan Prag, görkemli tarihinden aldığı güçle, herkesi olduğu gibi Hitler'i de etkilemiş; Hitler'in savaşta bombalatmadığı iki şehirden biri olarak güzelliklerini günümüze taşımış. Ödüllü rehber ve seyahat yazarı Saffet Emre Tonguç, Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'ı anlattı... Prag; Vltava Nehri'nin iki yakasında kurulmuş. 'Köprüler Şehri' de denilen bu büyülü şehrin tarihi M.Ö. 4000'li yıllara dayanıyor. Noel şarkılarında adı geçen Kral Wenceslas ülkenin koruyucu azizi ve Çek dilinde adı Svaty Vaclav olarak geçiyor. Dolayısıyla bizdeki Mehmet gibi Vaclav da onlarda bol miktarda olan bir isim.

SANATÇILAR ŞEHRİ

Ülkedeki nüfusun yüzde 95'ini Çekler oluşturuyor. Franz Kafka, Milan Kundera ve eski cumhurbaşkanı Vaclav Havel; Çeklerin edebiyat alanındaki gurur kaynakları. Bedrich Smetana, Antonin Dvorak gibi ünlü müzisyenlerin yetiştiği Prag; Weber, Mozart, Beethoven, Chopin, Liszt, Wagner gibi dahilere de kapılarını açmış. Prag'a giderseniz; Bohemya cam ve kristallerinden almadan dönmeyin. Stare Mesto, keyifle dolaşabileceğiniz bir açık pazar. Çeşitli tahta oyuncaklar, el yapımı kuklalar, porselen ve seramik işleri, ünlü Çek içkisi Becherovka ve buzdolabı süsleri hediyelik eşya seçenekleri arasında.

AV ETLERİ ÇOK ÜNLÜ

Yemek kültürünün et yemeklerine ve şarküteri ürünlerine dayandığı Çek Cumhuriyeti'nde; kızarmış domuz eti, gulaş, rosto, av etleri hemen her lokantada bulabileceğiniz tipik yemeklerden. Et yemekleri genelde lahana, patates veya pilav ile servis ediliyor. Sofranın gözdelerinden olan meyveli hamur işlerini de unutmamak lazım. En ünlü Çek biraları Budvar, Plzeosky Prazdroj ve Staropramen. Bir diğer tercih edilen içecek Becherovka. İçerdiği tarçın ve karanfil yüzünden mide ilacı olarak yapılmış, ancak zamanla halkın çok sevdiği bir içki haline gelmiş.

GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER

Eski Şehir (Stare Mesto): Şehrin batı yakasında yer alan Stare Mesto, aynı zamanda tarihi merkez olarak da kabul ediliyor. Sekiz muhteşem kulenin çevrelediği meydanın tam ortasında ülkenin en ünlü ilahiyatçısı Jan Hus'un heykeli bulunuyor. Meydanda aynı zamanda II. Dünya Savaşı sırasında hasar görmüş Eski Belediye Binası (Staromestske Radnice) ile onun karşısında Tyn Kilisesi yer alıyor. Dışı gotik, içi barok tarzda olan, asimetrik kuleleriyle yeryüzünün dişi ve erkek özelliklerini temsil ettiği söylenen bu muhteşem kilisede ünlü gökbilimci Tyco de Brahe'nin mezarı bulunuyor.

Aziz Nicholas Katedrali: 14'üncü yüzyılın ikinci yarısında, IV. Charles tarafından yaptırılan bu küçük katedral, kristal avizesi ve zarif tavan freskleriyle büyülemek için bekliyor sizi.

Prag Kalesi: 870 yılında inşa edilen kale, Prag'da yerleşimin ilk başladığı yer olarak kabul ediliyor. Her ne kadar yapımına kale olarak başlansa ve adını bundan alsa da, bina zamanla bir şato haline dönüşmüş ve Çek krallarının ikametgahı olmuş.

Charles Köprüsü: Köprüler şehri olarak da bilinen Prag'ın 'görülmezse olmaz'larından. Kral IV. Charles tarafından13'üncü yüzyılda şövalye dövüşleri için yaptırılan, Vltava Nehri üzerinde bulunan bu köprüden geçmek tarihte yolculuk gibi. Köprünün üzerindeki 33 heykel ve kabartma bulunuyor.

Aziz Vitus Katedrali: Avrupa'nın en eski ve en görkemli kiliselerinden. Neo-gotik, Rönesans ve Barok özellikleri bir arada taşıyan katedrali gezmeye dış cephesindeki şeytan figürlerini inceleyerek başlayın ve ışıkla oyun oynamak için sizi bekleyen vitraylarını sakın kaçırmayın.

Sabah : http://www.sabah.com.tr

Kaynak: Sabah.com.tr

Son Dakika Magazin Görkemiyle Yıldızları Kıskandıran Şehir Prag - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement