Hasan Kıran'dan Ağaç Baskı Sergisi - Son Dakika
Kültür Sanat

Hasan Kıran'dan Ağaç Baskı Sergisi

Hasan Kıran\'dan Ağaç Baskı Sergisi

Konusu ve Şamanistik Söylenceler; mitsel söylencelerin ekspresif bir anlayışla görsel önermelere dönüşmesi durumudur.

19.10.2011 11:04

"Bir Kalıp Bir Baskı"

Galeri SOYUT A - B Salonları

Açılış:

28 Ekim Cuma Saat: 18.00-20.00

Sergi: 28 Ekim – 23 Kasım 2011

Hasan Kıran'nın Çalışmaların Genel Konusu ve Şamanistik Söylenceler;

Mitsel düşüncelerin, mistik ve primif yanlarının imgeler aracılığıyla yeni ifade biçimlerine dönüşmesi olayıdır. Başka bir deyişle mitsel söylencelerin ekspresif bir anlayışla görsel önermelere dönüşmesi durumudur.

Örneğin;

Sergide yer alan; "Şaman'ın Rüyası" ve "Şaman'ın Transı", "Ayin Töreni", "Gösteri", "Şamanların Yüzleşmesi", "Arayış", "Bekleyiş" isimli seriler, şamanist inancın içinde var olan "Şaman Söylenceleri" özgün dans ritüelleri, doğa inancı gibi konuları işler. Şaman inancında eskiden beri var olan "mit"lerin, günümüz düşüncesinde "imge" aracılığı ile resim yüzeyinde görselleşmesidir. Herhangi bir şaman söylencesi, şamanla ilgili kısa bir metin veya şamanistik çağrışımlar yapan bir görüntü, bir resmin ortaya çıkmasına neden olur. Konu ile ilgili okurken, söylenceleri dinlerken, işaretleri incelerken, ön fikirler kara kalemle çizgilere yansır.

Buradan da gelişerek ağaç baskı tekniği ile biçim ve renklerle dönüşür. Yani sanatçının kendi yaratı sınırlarını zorlayıp Şamanistik bir olayı kendi zihninde canlandırıp resim yoluyla görünür kılmaya çalışması olayıdır. Şamanistik bir olayın sanatçıda bıraktığı etki; doğal, orijinal, yapıcı ve dinamik bir yapıda olması önemlidir. Aynı zamanda spontane işleyişe de olanak verilmektedir.

Araştırırken geçmişimizde var olan bir gerçeğin bizde bıraktığı etki önemlidir. Fakat önemli olan o gerçeği ortaya çıkarmak değildir. O gerçeğin sanatçı tarafından kılık değiştirerek farklı şekilde imgeler aracılığıyla karşımıza yeniden çıkması olayıdır.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat Hasan Kıran'dan Ağaç Baskı Sergisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement