Havalimanına Keşfe Giden Yarbaya 700 Bin Dolar Zimmet Çıkartıldı" - Son Dakika
Güncel

Havalimanına Keşfe Giden Yarbaya 700 Bin Dolar Zimmet Çıkartıldı"

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Atatürk Havalimanını işgal girişimine ilişkin hazırlanan iddianamede savunmasına yer verilen şüphelilerden Murat Eryılmaz, öğle saatlerinde havalimanına keşfe giden eski kurmay yarbay Serbülent Eken'e, kaybolan...

22.12.2017 17:55

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Atatürk Havalimanını işgal girişimine ilişkin hazırlanan iddianamede savunmasına yer verilen şüphelilerden Murat Eryılmaz, öğle saatlerinde havalimanına keşfe giden eski kurmay yarbay Serbülent Eken'e, kaybolan silahlar ve zarar gören malzemeler için, yaklaşık 700 bin dolar zimmet çıkartıldığını belirtti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Gökhan Yolasığmaz tarafından, darbe teşebbüsünde Atatürk Havalimanını işgal girişiminde bulunulması ve burada çıkan olaylarda 2 kişinin şehit edilmesine ilişkin, 95'i tutuklu 159 şüpheliyle ilgili hazırlanan 708 sayfalık iddianamenin detayları belli oldu.

İddianemede savunmalarına yer verilen şu¨phelilerden eski albay Mustafa Kol, 15 Temmuz 2016'da saat 20.00 sıralarında rehberinde kayıtlı olmayan bir numaradan WhatsApp'tan "I·stanbul'da sıkıyo¨netim ilan edildi, Tu¨rk Silahlı Kuvvetleri sizi 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlıgˆında takviye olarak go¨revlendirdi, acilen katılın" s¸eklinde bir mesaj aldığını öne sürdü.

Bunun üzerine kendi aracıyla Topkule Kıs¸lasına hareket ettiğini anlatan Kol, "Kıs¸laya kadar geldim. Makamında Tugay Komutanı Tugˆgeneral Nail Yiğit'i go¨rdu¨m. Bana havaalanını kontrol edecek birligˆe go¨revlendirildigˆimi, birliklerin hareket etmek u¨zere oldugˆunu, derhal katılarak ihtiyac¸ duyulan yerde takviyede bulunmamı so¨yledi."

Kol, kışladan hareket ederek havalimanına doğru gittiklerini, birlik personeli tarafından zırhlı arac¸larla havaalanı yolunun trafigˆe kapatıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Digˆer ru¨tbelilerden birinden, kulenin kontrol edilmesi gerektigˆini duydum. 'Ben bu is¸i yapabilirim' dedim. Ben kuleyi bilmiyordum. Giris¸te bulunan go¨revlilere 'TSK'nın havaalanı yo¨netimine el koydugˆunu so¨yleyip bizi kuleye go¨tu¨rmesini' istedim. Askerlerle birlikte kuleye kadar gittik. Burada da TSK'nın havalimanı yo¨netimine el koydugˆunu so¨yledim, uc¸us¸ları bizim talimatlara go¨re yapmaları gerektigˆini, yo¨nlendirmeleri gerektigˆini so¨yledim. "

Şüpheli Kol, havalimanına giderken "Yurtta Sulh" isimli bir WhatsApp gurubuna eklendiğini savunarak, gruba, "kulenin kontrolu¨nu¨ ele aldıgˆımı bildirip, ne yapmam gerektigˆini" sorması üzerine, "İnen uc¸aklara izin verin, kalkıs¸ları iptal edin" s¸eklince cevap aldığını söyledi.

Bu arada havaalanı o¨n tarafında kargas¸a c¸ıktıgˆını öğrenmesi üzerine buraya gittiğini anlatan Kol, kalabalık halkla askerler arasında arbede yaşandığını söyledi.

Kol, orada bulunan O¨mer Albay'a ne yapacaklarını sorduğunu ifade ederek, onun da "Tugay Komutanından emir aldık, geri do¨necegˆiz." dediğini aktardı.

Bunun üzerine kuledeki personeli almak ic¸in tekrar kuleye hareket ederken, önlerini kesen sivil halkın kendilerine saldırdığını anlatan Kol, o sırada bayıldığını ve uyandığında polis ekiplerince gözaltına alındığını aktardı.

Darbeden bir gün önce atış talimi emri

Şu¨pheli Mehmet Duman da 66. Mekanize Piyade Tugayında takım komutanı olarak go¨rev yaptığını anlatarak, 14 Temmuz 2016 pers¸embe gu¨nu¨ kıs¸la komutanı Kurmay Albay Yusuf Sari'nin tabur komutanlarını c¸agˆırdıgˆını söyledi.

Bu toplantıdan 15.30'da geri do¨nen Go¨khan üstegˆmenin, Albayın kendilerine "yarın atıs¸ yapmayan asker kalmayacak, yarın arac¸lı gec¸is¸ de yapılacak" s¸eklinde emir verdigˆini aktaran Duman, savunmasında şunları kaydetti:

"Normalde birligˆe katılan askerlere ikinci haftanın ic¸inde atıs¸ talimi yaptırılıyordu, fakat verilen emir geregˆi yeni katılanlara bile atıs¸ talimi yaptırmak gerekiyordu. Arac¸lar ic¸in planlama yaptık, s¸ofo¨r sayısını arttırmaya c¸alıs¸tık. Ertesi gu¨n kendi bo¨lu¨gˆu¨mdeki ve vekaleten baktıgˆım bo¨lu¨kteki atıs¸ talimi yapmayan 14 eri talim yapılacak yere go¨tu¨rdu¨m, atıs¸ talimi yapıyorduk, o¨gˆlene dogˆru Albay Yusuf Sari geldi, beni ve 2. bo¨lu¨k komutan vekili u¨stegˆmen Bora Serhat Seçkin'i yanına c¸agˆırdı, 'bu atıs¸ı yapın, zırhlı arac¸larla gelin, no¨bet kulesinden atıs¸ go¨revi yapacaksınız' dedi, herhangi bir tes¸ebbu¨sten veya tehditten bahsetmedi. Darbeye tes¸ebbu¨s ic¸in hazırlık yapıldıgˆından haberdar degˆildim. 15 Temmuz saat 13.00 gibi mesaiye bas¸ladık, talimat dogˆrultusunda bes¸ tane GZPT diye tabir edilen askeri aracı hazır hale getirdik. Toplam 11-12 er vardı, bu sırada Albay Yusuf Sari geldi, bo¨lu¨k komutanımız Zu¨beyir Bayır'a 'neden sayınız az, tu¨m bo¨lu¨kteki askerleri toplayın ona go¨re egˆitim yapın, arac¸ların yakıtı da full olsun, bu¨tu¨n uc¸aksavarların fevri ayarlarını da yaptırın' dedi."

Şüphelinin odasında havalimanı krokisi bulundu

S¸u¨pheli Murat Eryılmaz da 15 Temmuz gecesi go¨revli olmadığını ancak daha dogˆuda go¨rev yaptıgˆı ve tero¨r konusunda tecru¨beli oldugˆu ic¸in go¨nu¨llu¨ olarak kıs¸ladan c¸ıkan birliklerle birlikte gittiğini söyledi.

Kendilerini bu işe su¨ru¨kleyen kişinin Serbu¨lent Eken olduğunu ifade eden Eryılmaz, c¸ars¸amba gu¨nu¨ görevi Fatih So¨nmez'e devretmesine rağmen, perşembe günü Eken'i görünce şaşırdıklarını anlattı.

Eryılmaz, savunmasında, Kurmay Yarbay Serbu¨lent Eken ve Fatih Sönmez'in 15 Temmuz gecesi yapılacak darbeden haberdar olduğunu düşündüğünü dile getirerek, "Hatta daha sonra Serbu¨lent Eken'in odasında hava alanının degˆis¸ik krokilerini, sıkı yo¨netim kanunu, mu¨rettebat listesi olmak u¨zere bir kısım belgeleri bulduk, cu¨zdanından 1 adet 5 dolar c¸ıktı, polise teslim ettik, biz giderken tero¨r eylemi var dediler, silah kayboldugˆunu so¨ylediler, biz de polise destek olacagˆımızı zannederek gittik, yola c¸ıktık, sonra olayın bo¨yle olmadıgˆını go¨rdu¨k." ifadesini kullandı.

Serbu¨lent Eken'in halkın kars¸ısında durdugˆunu ve 2 el ates¸ ettigˆini go¨rdu¨ğünü anlatan Eryılmaz, daha sonra emir komuta zincirini bozarak buradan ayrıldıklarını öne sürdü.

Olay yerinden ayrılırken "buranın amiriyiz" deyip yanlarına gelen 2 kişiye "burada darbe yapılıyormus¸, ben hic¸bir s¸eye mu¨dahale etmedim, burayı terk ediyoruz" dediğini savunan Murat Eryılmaz, bu kişinin de kendisine "Allah razı olsun, ben bu hususu raporumda belirtecegˆim." dediğini aktardı.

"Şüpheli yarbaya 700 bin dolar zimmet çıkarıldı"

Halen görevde olduğunu anlatan Eryılmaz, darbeye ilis¸kin delillerin toplanması ve idari tahkikatlarda da go¨rev yaptığını söyledi.

Eryılmaz, savunmasında, "Şu anda bildigˆim kadarıyla Serbu¨lent Eken hakkında yaklas¸ık 700 bin dolar zimmet c¸ıktı, kaybolan silahlar, kırılan, zarar go¨ren malzemeler, yaklas¸ık olarak bu miktara denk gelmektedir." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Havalimanına Keşfe Giden Yarbaya 700 Bin Dolar Zimmet Çıkartıldı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement