İspanya Başbakanı Rajoy Atina'da - Son Dakika
Güncel

İspanya Başbakanı Rajoy Atina'da

Yunanistan Başbakanı Samaras: "Yunanistan AB'ye karşı olan yükümlülüklerini yerine getirecek" İspanya Başbakanı Rajoy: "Reformlar şimdi meyve veriyor.

14.01.2015 18:19

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, ülkesinin AB'ye karşı olan yükümlülüklerini yerine getireceğini söyledi.

Samaras, çalışma ziyareti kapsamında Atina'ya gelen İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ile görüştü.

İkili görüşmenin ardından gazetecilere açıklamada bulunan Samaras, "İspanya, 2010 yılından bu yana Yunanistan ile dayanışmasını gösterdi. Piyasalar bize kapıları kapattığında kurtarma mekanizmasının üyesi olan İspanya bize 26 milyar avro borç verdi. Bu gerçek bir dayanışmadır. Bu yardım kurumsal ve ahlaki bir çerçeveden oluşuyor. Yunan halkı bu paraları geri verecek" dedi.

Yunanistan ve İspanya'nın dayanışmaya bağlı ilişkiler içinde olduğunu vurgulayan Samaras, iki halkın da mali kriz ve göçmen dalgaları sorunlarıyla karşı karşıya geldiklerini kaydetti.

Samaras, "Her ailenin geliri azalma kaydetti, işsizlik ise kapılarını çaldı. Biz  Rajoy hükümeti gibi krizi aşıp daha iyi bir geleceği inşa etmek için rekabeti getirecek reformlar yaptık. Son üç ayda, önceki aylara oranla her iki ülke de en büyük kalkınma hızı sergiledi, işsizlik ise geriledi" şeklinde konuştu.

Samaras, ana muhalefet Radikal Sol Koalisyon Partisi'nin (SYRIZA) Yunanistan'ın Troyka'ya karşı olan borcunun yeniden müzakeresi ile ilgili tezini konu alan soruyu yanıtlarken de "Müzakereler son yıllarda sürekli yapılıyordu ve şu an memorandumdan çıkmak için son aşamada bulunuyoruz. Ancak müzakereler Avrupa ve avro kuralları çerçevesinde yapılıyor" ifadesini kullandı.

"Samaras'ın çabalarına tanığız" -

İspanya Başbakanı Rajoy ise Samaras ile çok iyi bir işbirliği içinde olduklarını belirterek, Samaras'ın Yunanistan'ı krizden çıkarma yönündeki çabalarına tanık olduklarını söyledi.  Samaras'ın "gerçek bir lider" olduğunu vurgulayan Rajoy, "Samaras ile Avrupa gündeminde önemli konular arasında yer alan Avrupa'nın teröre vermesi gereken yanıtı ve bütünleşmesi gibi konuları görüştük" dedi.

Rajoy, "Gerek İspanya gerekse Yunanistan krize reformlarla yanıt verdi. En zor anlarda bile yerimizin Avrupa dışında değil içinde olduğuna inandık. Her iki ülke de krizden darbe aldı ancak ekonomilerimiz için gerekli olan zor ve sancılı reformlar yaptık. Reformlar şimdi meyve veriyor. Artık istikrarsızlık ve belirsizliğe yer yok" diye konuştu. - Atina

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İspanya Başbakanı Rajoy Atina'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement