Karnesi sosyal medyada paylaşılan milyonlarca çocuk tehlikede - Son Dakika
Eğitim

Karnesi sosyal medyada paylaşılan milyonlarca çocuk tehlikede

Okulların yarıyıl tatiline girmesiyle beraber milyonlarca öğrenci karne alırken karnelerin fotoğraflarını sosyal medya hesaplarına yükledi. DPS Kişisel Veri Koruma Danışmanlığı Yönetim Kurulu Başkanı, çocukların karnelerde yer alan TC kimlik numaraları, sınıfları gibi kişisel verilerini paylaşmamaları konusunda velileri uyardı.

19.01.2020 09:36  Güncelleme: 10:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yarıyıl tatiliyle birlikte 15 günlük tatili çıkan öğrenciler, mutluluklarını yakınlarıyla sosyal medyadan paylaştı. Her ne kadar bu paylaşımlar masum gözükse de ciddi bir güvenlik tehlikesi oluşturmakta.

Velilerin sosyal medyada çocuklarının karnelerini paylaşmasın ilişkin konuşan DPS Kişisel Veri Koruma Danışmanlığı Yönetim Kurulu Başkanı Sefa Karcıoğlu, "Aslında şöyle, kimse bunun farkında değil ama çocuklarımızın da bir kişisel verisi var. Çocuklarımızın adı soyadı, fotoğrafı, TC kimlik numarası, okul bilgisi, sınıf bilgisi, notları aslında her biri kişisel veri. Çocuklar bizim çocuklarımız ama veriler çocukların kişisel verisi. Dolayısıyla biz bunları herkese açık sosyal platformlarda herkese açık bir şekilde paylaşım yapmamalıyız. Çocuklarımızın kişisel verilerine saygı duymalıyız ve onları korumakla yükümlüyüz" ifadelerini kullandı.

Karnesi sosyal medyada paylaşılan milyonlarca çocuk tehlikede

"ÇOCUĞUNUZUN VERİSİNİ KORUYUN"

Velileri dikkatli olmaları konusunda uyaran başkan Karcıoğlu, "Veliler bu konuda çok dikkatli olmalı. Çünkü, bugün hiç düşünmeden paylaştığınız, 'yahu ne olacak eş dost görsün, benim zaten sosyal medyada takipçilerimde kim var' diyerek gönderdiğinizde aslında siz çocuğunuzun kişisel verisini sisteme yüklemiş oluyorsunuz. Dolayısıyla yarın bir gün çocuğunuzun başına bu kişisel verilerin paylaşılması ne tür ihlallere yol açar şimdiden kestirmek çok güç. O yüzden biz velilere diyoruz ki mutlak suretle çocukların kişisel verisini, fotoğrafını dahi sosyal medyada herkese açık ortamda paylaşmayın. Çocuğunuzun verisini koruyun" diye konuştu.

"ÖZEL HAYATINA SAYGI DUYSUNLAR"

Velileri, çocuklarının fotoğraflarını da sosyal medyada paylaşmaları konusunda uyaran Karcıoğlu, "Aslında herkes mutlu anını, sevdiklerini paylaşmak istiyor ama buradaki kavram sevdikleri ve güvendikleri insanlar olması. Sosyal medyada birçok hesap herkese açık, kamuya açık. Dolayısıyla hem kötü niyetli kişiler hem de bunları depolamak isteyenler, bunları biriktirmek isteyen kurum ve kuruluşlar erişiyorlar. Biz velilere şu uyarıyı yapıyoruz, diyoruz ki kişisel veri içeren fotoğrafları hele hele özel hayatını yani işte banyo fotoğraflarını, küvetteki fotoğraflarını, işte sahildeki fotoğraflarını, mayosuz fotoğraflarını yani bunlarla mahrem diyebileceğimiz fotoğrafları hiçbir şekilde sosyal medyaya yüklemesinler. Paylaşırken çok dikkatli olsunlar. Çocuğun özel hayatına saygı duysunlar. Kişisel verilerini de mutlaka korusunlar" dedi.

Karnesi sosyal medyada paylaşılan milyonlarca çocuk tehlikede
Kaynak: İHA

Son Dakika Eğitim Karnesi sosyal medyada paylaşılan milyonlarca çocuk tehlikede - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kırklareli Müftülüğü Şiir Okuma Yarışması Düzenlendi
    14:15 Kırklareli Müftülüğü Şiir Okuma Yarışması Düzenlendi

    Kırklareli Müftülüğü tarafından düzenlenen şiir okuma yarışmasında, ortaokul öğrencileri Mehmet Akif Ersoy'un şiirlerini ezbere okuyarak yarıştı. İl Müftüsü Yusuf Eviş, dereceye giren öğrencilere ödüllerini verdi ve yarışmaya katılan tüm öğrencilere teşekkür etti.

  • Van'ın Çatak ilçesinde 'Sıfır Atık' projesi ile öğrenciler il birinciliği elde etti
    14:08 Van'ın Çatak ilçesinde 'Sıfır Atık' projesi ile öğrenciler il birinciliği elde etti

    Van'ın Çatak ilçesinde gerçekleştirilen 'Sıfır Atık' projesi kapsamında ortaokul ve lise öğrencileri, 2 farklı kategoride il birinciliği elde ederek, Van'ı iller arası yarışmada temsil etmeye hak kazandı. İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdulkadir Sancaklı, öğrencilerin atık üretimini azaltma, geri dönüşümü teşvik etme ve çevreye duyarlılık gibi konularda farkındalık oluşturmayı amaçlayan projeye katılımın büyük olduğunu belirtti.

  • Antalya'da Öğretmenin Öğrencinin Ağzını Kapatarak Çenesini Sıktığı İddiası
    14:06 Antalya'da Öğretmenin Öğrencinin Ağzını Kapatarak Çenesini Sıktığı İddiası

    Antalya'da bir özel okulda görevli sınıf öğretmeninin, sınıfta sosyal medya için video çekerken konuşmak isteyen öğrencisinin ağzını kapatarak çenesini sıktığı iddia edildi. Öğretmen hakkında suç duyurusunda bulunup şikayetçi olan öğrencinin annesi, okul yönetiminin olayı görmezden geldiğini belirtti.

  • İzmit Belediyesi Ramazan'da Mahallenizdeyiz etkinlikleri Ayazma Mahallesinde devam ediyor
    13:53 İzmit Belediyesi Ramazan'da Mahallenizdeyiz etkinlikleri Ayazma Mahallesinde devam ediyor

    İzmit Belediyesi, Ramazan ayının coşkusunu ve birlikteliğini kentin dört bir yanına taşımak için düzenlediği Ramazan'da Mahallenizdeyiz etkinlikleri Ayazma Mahallesinde devam ediyor. Program kapsamında meddah gösterileri, illüzyon gösterileri, bilgi yarışmaları, Karagöz ile Hacivat, Nasrettin Hoca ile Ramazan hikayeleri ve orta oyunu gibi geleneksel Türk tiyatrosunun en sevilen örnekleri vatandaşlarla buluşuyor. Ayrıca çocuklara patlamış mısır, pamuk şeker ve Osmanlı macunu ikramı da yapılıyor. Minikler dans etkinliklerine yoğun ilgi göstererek doyasıya eğleniyor.

  • Kağıthane Belediyesi Üniversite Sınav Harçlarını Karşılıyor
    13:43 Kağıthane Belediyesi Üniversite Sınav Harçlarını Karşılıyor

    Kağıthane Belediyesi, her yıl olduğu gibi bu yıl da Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na girecek öğrencilerin sınav harçlarını karşıladı. Üç yıldır yürürlükte olan uygulamadan bugüne kadar 17 bin 698 öğrenci faydalandı.

  • SESOB, ihtiyaç sahibi öğrencilere giyecek yardımında bulundu
    13:22 SESOB, ihtiyaç sahibi öğrencilere giyecek yardımında bulundu

    Sivas Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB), oda başkanı Hakan Demirgil önderliğinde Namık Kemal İlkokulu'nu ziyaret ederek öğrencilere giyecek desteği sağladı. Demirgil, yardımlaşma ve dayanışmaya önem verdiklerini belirterek, çocukların eğitimlerine destek olmayı amaçladıklarını ifade etti. Okul müdürü Zekeriya Doğan da yardımların anlamlı olduğunu vurgulayarak, SESOB'a teşekkür etti.

  • Muş Belediyesi, YKS'ye girecek öğrencilere deneme sınavı desteği sağladı
    13:22 Muş Belediyesi, YKS'ye girecek öğrencilere deneme sınavı desteği sağladı

    Muş Belediyesi, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) girecek lise son sınıf öğrencileri ve mezunlara deneme sınavı desteği sağladı. Belediye tarafından düzenlenen deneme sınavına 4 bin 500 kişi katıldı. Belediye Başkanı Feyat Asya, öğrencilere başarı dileğinde bulunarak, belediyenin eğitim odaklı desteklerinin devam edeceğini belirtti.

  • Öğrenciler Çanakkale'yi tarihi mekanda öğrendi
    13:22 Öğrenciler Çanakkale'yi tarihi mekanda öğrendi

    Kayseri İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Sınıfım Kayseri projesi kapsamında öğrenciler, bin 500 yıllık tarihi Tol Kilisesi'nde Çanakkale Savaşı'nı öğrendi.

  • Kayseri'de öğrenciler tarih dersini 1500 yıllık kilisede işledi
    12:18 Kayseri'de öğrenciler tarih dersini 1500 yıllık kilisede işledi

    Kayseri İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Sınıfım Kayseri projesi kapsamında öğrenciler, Tol Kilisesi'nde tarih dersi aldı. Çanakkale Savaşı'nı öğrenen öğrenciler, tarihi mekanda ders işlemenin keyfini yaşadı.

  • Muş Belediyesi, Lise Öğrencilerine Ücretsiz Deneme Sınavı Düzenledi
    11:41 Muş Belediyesi, Lise Öğrencilerine Ücretsiz Deneme Sınavı Düzenledi

    Muş Belediyesi, lise son sınıf öğrencilerine ve mezunlarına yönelik düzenlediği Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) öncesi ücretsiz deneme sınavıyla öğrencilere destek olmayı hedefliyor. 4 bin 500 öğrencinin katıldığı deneme sınavında Belediye Başkanı Feyat Asya, öğrencilere başarılar diledi.

  • Depremzede genç denize atlayarak intihar etti
    11:37 Depremzede genç denize atlayarak intihar etti

    Trabzon'da sahilde cansız bedeni bulunan Rezzan Yel'in cep telefonuyla yakın arkadaşına 'Hakkını helal et' mesajı attığı ve intihar ettiği belirlendi. Üniversite sınavlarına hazırlanan Yel'in, Kahramanmaraş depremleri sonrası ailesiyle Trabzon'a yerleştiği ortaya çıktı.


Advertisement