Kesişen Yolların Gizemli Bekçisi - Son Dakika
Güncel

Kesişen Yolların Gizemli Bekçisi

William Wilkie Collins'in kaleminde hayat bulan Beyazlı Kadın, yayımlandığı ilk yıllardan bu yana heyecanla okunabilen, özel bir kitap.

18.11.2011 16:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Elim arabanın kapısındaydı. Onu avucuna alıp öptü ve iterek uzaklaştırdı. Tam o anda araba hareket etti; nedenini bilmeden, arabayı durdurmak için anlaşılmaz bir istekle yola atıldım; Beyazlı Kadını, korkutup huzursuz

etmekten çekinerek duraksadım; sonunda seslendim, ama sürücünün dikkatini çekecek kadar yüksek sesle değil. Tekerleklerin sesi uzaklarda gitgide hafifledi, araba yoldaki siyah gölgelere karıştı; beyazlı kadın gitmişti."

Beyazlı Kadın, Victoria dönemi kurgusal yapıtları arasında duygusal gerilim romanı olarak tanımlanan ve gotik edebiyatın gerilimini, İngiliz edebiyatının psikolojik gerçekçiliğiyle kaynaştıran türün ilk örneği kabul ediliyor. İlk olarak haftalık bir dergide yayımlanan romanda Beyazlı Kadın, hayalet edasıyla bir görünüp bir kaybolarak karşısına çıktığı insanların yaşamlarını sonsuza dek değiştiriyor.

Roman karakterlerinin çeşitli ruhsal durumlarını çarpıcı biçimde aktaran usta yazar Wilkie Collins, gizemli buluşmalar ve yol ayrımlarıyla şaşırtıcı bir izlek sunuyor bu romanda… İçten içe kader ve varoluşu sorguluyor Collins.

WILLIAM WILKIE COLLINS

WILLIAM WILKIE COLLINS, 1824'te Londra'da doğdu. Polisiye türde yazan ilk İngiliz romancısıdır. Manzara ressamı William Collins'in (1788-1847) oğluydu. Lincoln's Inn'de hukuk öğrenimi gördükten sonra edebiyata yöneldi, resimle uğraştı, tiyatroyla ilgilendi. Yayımlanan ilk kitabında babasına ilişkin anılarını topladı. Hemen ardından Antonina geldi. Basil, o dönemin orta sınıfı arasında geçen hayali bir baştan çıkarma ve intikam öyküsüydü. Collins, Charles Dickens'ın çıkardığı Household Words dergisinde tefrikalar yazmaya başladı. İlk önemli yapıtı olan Beyazlı Kadın (1860), gene Dickens'ın yönetimindeki All the Year Round'da çıktı. En başarılı kitapları arasında No Name (1862), Armadale (1866), Ay Taşı sayılabilir. Collins, 1889'da Londra'da öldü.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Kesişen Yolların Gizemli Bekçisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement