Kayısı çekirdeği Malatya ekonomisine yıllık 20 milyon dolar katkı sağlıyor - Son Dakika
Ekonomi

Kayısı çekirdeği Malatya ekonomisine yıllık 20 milyon dolar katkı sağlıyor

Kayısının başkenti Malatya'da, kayısı kadar çekirdeği de kentin ekonomisine katkı sağlıyor. Kayısının yanı sıra kabuk ve çekirdeği de çeşitli sektörlerde kullanılıyor. Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, kayısı çekirdeğinin kente yıllık katkısının 20 milyon dolar olduğunu söyledi.

26.08.2020 08:53  Güncelleme: 11:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yaklaşık 50 bin ailenin geçim kaynağı olan kayısıdan elde edilen çekirdeği de Malatya ekonomisine katkı sağlıyor. Yıllık ortalama 85 bin ton kuru kayısı ihracatının gerçekleştiği kentte, kabuklu 20 bin ton çekirdek elde ediliyor. Çekirdekten artakalan kısım da farklı alanlarda değerlendiriliyor. Kayısı çekirdeği ve kabuğu, kırım yapılan fabrikalarda ayrıştırılıyor. Kayısının çekirdeği ve kabuğu, elendikten sonra farklı sektörlerde kullanılıyor. Kayısı çekirdeği kabuğu tankların zırhının dış yüzeylerinin korunması ve bakımı ile kozmetik sanayide kullanılırken, kayısı çekirdeği içi de en çok kuruyemiş olarak değerlendiriliyor. Çekirdeğin kilogramı bu yıl kabuğuyla 90 kuruşa satılırken, çekirdek içi ise kilosu 18 TL'den satılıyor. Ocak ayından Ağustos ayına kadar 2,5 ton ihracatı yapılan kayısı çekirdeğinden 5 milyon dolar gelir elde edildi.

Kayısı çekirdeği Malatya ekonomisine yıllık 20 milyon dolar katkı sağlıyor

"20 MİLYON DOLAR KATKI SAĞLIYOR"

Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, kuru kayısıdaki bu yıl tahmini rekoltenin yaklaşık 85 bin ton olduğunu belirterek, "85 bin ton kuru kayısı rekoltesine paralel olarak ta yaklaşık 20 bin ton çekirdek rekoltesi ortaya çıkıyor. 20 bin ton kabuklu çekirdek rekoltemizle paralel olarak 5 bin ton iç diye adlandırdığımız, badem diye adlandırdığımız ürünümüz ortaya çıkıyor. Kabuksuz ortalama 20 bin ton civarında kayısı çekirdeği var. Bu da şehre ortalama 20 milyon dolar civarında katkı sağlıyor" dedi.

Pandemi sürecinde duran ihracatın temmuz ayında yeniden tırmanışa geçtiğini ifade eden Özcan, "Bu yıl hem mahsulde, hem üründeki verim, hem de ihracattaki verimle beraber üreticinin çok daha mutlu olduğu bir dönem başlayacak" diye konuştu.

Kayısı çekirdeği Malatya ekonomisine yıllık 20 milyon dolar katkı sağlıyor

"KAYISI ÇEKİRDEĞİ 'GÜVENLİ GIDA' LİSTESİNE GİRDİ"

Kayısı çekirdeğiyle ilgili çok önemli bir yılda olduklarını vurgulayan Özcan, "Biliyorsunuz; 'Güvenilir Gıda' listesinde kayısı çekirdeğinin sıkıntıları olduğu için dışarıda kalmıştı. Nisan ayında bakanlığa yapmış olduğumuz müracaatla kayısı çekirdeği Tarım Bakanlığı'nın Güvenli Gıda listesine girmeye hak kazandı. İnşallah bunu da devam ettirirsek ihracattan da paralel olarak bir artış bekliyoruz. O zaman 2019 yılındaki ihracat rakamlarımıza baktığımız zaman 2020 yılında ikinci bu periyodik 6 ayında da inşallah geçen yılın rakamlarını yakalarız" diye konuştu.

20 yıldır kayısı çekirdeği fabrikası işleten Cevdet Akdağ (46), dalından toplanan kayısının çekirdeğini ayrıştırdıklarını, ardından çeşitli makinelerden geçen çekirdek kabuğunu kırıldıktan çıkarılan içinin dünyanın birçok ülkesine ihraç edildiğini söyledi. Akdağ, kayısı çekirdeğinin çerez olarak tüketilmesinin yanı sıra çikolata ve tatlılarda da kullanıldığını kaydetti.

Kayısı çekirdeği Malatya ekonomisine yıllık 20 milyon dolar katkı sağlıyor
Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Kayısı çekirdeği Malatya ekonomisine yıllık 20 milyon dolar katkı sağlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (4)

  • human: Bir Malatyalı olarak kayısının şehri asıl Iğdır dır. Tadına bakıpda kayısı budur demeyen yoktur. 1 1 Yanıtla
  • diyojen: güzel 1 0 Yanıtla
  • yavuz demir: Bir Malatyalı olarak kayısının asıl şehri Malatya dır. Tadına bakıpda kayısı budur demeyen yoktur. 1 0 Yanıtla
    malatyalı: kendin bile inanmamışsın bence 0 0

Advertisement