Marcel Proust'a Ait Olduğu İddia Edilen Görüntü Kaydı Bulundu - Son Dakika
Kültür Sanat

Marcel Proust'a Ait Olduğu İddia Edilen Görüntü Kaydı Bulundu

Marcel Proust\'a Ait Olduğu İddia Edilen Görüntü Kaydı Bulundu

Kanada'da bir üniversite profesörü, Fransız yazar Marcel Proust'a ait bugüne dek bilinen tek görüntü kaydını bulduğunu ileri sürdü.

16.02.2017 14:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kanada'da bir üniversite profesörü, Fransız yazar Marcel Proust'a ait bugüne dek bilinen tek görüntü kaydını bulduğunu ileri sürdü.

Guardian gazetesinde yer alan habere göre, Kanada'nın Quebec eyaletinde Laval Üniversitesinde edebiyat profesörü olarak görev yapan Jean-Pierre Sirois-Trahan, Kanada Ulusal Sinema Merkezi arşivinde 1904'teki bir düğüne ait filmde Proust'un görüntü kaydının olduğunu keşfetti.

Greffulhe Kontesinin kızı Elaine Greffulhe'nin düğün merasiminde çekildiği anlaşılan siyah-beyaz görüntüde, melon şapka ve gri pardösü giymiş 30'lu yaşlardaki ince bıyıklı adamın diğer konuklarla birlikte merdivenden indiği görülüyor. Görüntüdeki adamın eşkalinin, Proust'un fotoğraflarından bilinen görüntüsüne ve döneme ait tanıklıklarda yer alan tasvirlere birebir uyduğu belirtiliyor.

Kaydı inceleyen Proust uzmanları da görüntüdeki kişinin büyük olasılıkla Fransız yazar olduğu yönünde görüş bildirdi.

Fransa'daki Proust Çalışmaları Merkezi Direktörü Luc Fraisse, "Le Point" dergisine yaptığı açıklamada, "Proust'un hayatına dair hemen her detayı biliyoruz. Örneğin Proust'un o yıllarda melon bir şapka ve inci grisi bir pardösü giydiği birçok farklı kaynakta yer alıyor. (Görüntüler sayesinde) Çağdaşları dışında Proust'u canlı olarak gören ilk kişiler olduğumuzu söyleyebiliriz." ifadesini kullandı.

Proust'un yakın dostu olan Elaine Greffulhe, yazarın başyapıtı olarak kabul edilen yedi ciltlik Kayıp Zamanın İzinde romanındaki Oriane de Guermantes karakterinin esin kaynağı olduğu biliniyor.

Yirminci yüzyılın en önemli edebiyat figürlerinden olan Proust'un geride bıraktığı tek eseri Kayıp Zamanın İzinde 1913-1927 yılları arasında yayımlanmıştı. Yazar, 1922'de 51 yaşında hayata veda etmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Marcel Proust'a Ait Olduğu İddia Edilen Görüntü Kaydı Bulundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement