Mısır'da Seçimi Boykot Gösterileri - Son Dakika
Güncel

Mısır'da Seçimi Boykot Gösterileri

Minya, İskenderiye, Süveyş, Eş-Şarkiyye, Beni Süveyf kentlerinde darbe karşıtlarının düzenlediği gösterilerde, Abdulfettah Sisi ile Hamdin Sabbahi'nin yarışacağı cumhurbaşkanlığı seçimleri ve keyfi tutuklamalar protesto edildi.

23.05.2014 19:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Minya, İskenderiye, Süveyş, Eş-Şarkiyye, Beni Süveyf kentlerinde darbe karşıtlarının düzenlediği gösterilerde, Abdulfettah Sisi ile Hamdin Sabbahi'nin yarışacağı cumhurbaşkanlığı seçimleri ve keyfi tutuklamalar protesto edildi.

Darbe yönetimi aleyhine sloganların atıldığı gösterilerde, 26-27 Mayıs'ta yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin boykot edilmesi istendi.

Askeri darbe karşıtı pankartlar ve Mursi'nin posterlerini taşıyan göstericiler, 'Rabia' işaretleri yaptı.

İskenderiye kentinde göstericiler cumhurbaşkanlığı adaylığını protesto ettiği Sisi'nin posterini yaktı.

26-27 Mayıs'ta yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde eski Savunma Bakanı Abdulfettah Sisi ile Halk Akımı Platformu Başkanı Hamdin Sabbahi yarışacak.

Seçimin favorisi Sisi

Mısır'da 3 Temmuz 2013'te sivil destekli darbe, Müslüman Kardeşler kökenli Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi görevden uzaklaştırmıştı.

2014 Ocak ayında yapılan referandumda 50 kişilik Anayasa Komisyonu'nun hazırladığı anayasa taslağı kabul edildi. Daha sonra geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur yol haritasında değişikliğe giderek cumhurbaşkanlığı seçimlerini öne aldığını açıkladı.

Sisi seçimi kazanırsa, 1950'lerde Cemal Abdül Nasır ile başlayan asker kökenli cumhurbaşkanları dizisinin son halkası olacak.

İnsan hakları örgütleri, askeri idarenin bağımsız medya ve muhalefet üzerinde giderek artan bir baskı oluşturduğunu belirtiyor.

Mursi'nin iktidardan uzaklaştırılmasından bu yana Mısır'da yaşanan çatışmalarda binin üzerinde kişi hayatını kaybetti, Müslüman Kardeşler hareketinden yüzlerce kişi hakkında açılan davalardan idam kararları çıktı. Askeri yönetim Müslüman Kardeşleri 'terör örgütü' ilan etmiş durumda.

Ülkede en son mahkeme tarafından yargılanan 683 darbe karşıtına da idam cezası verildi.

Kaynak: Al Jazeera ve Anadolu Ajansı

Kaynak: Aljazeera.com.tr

Son Dakika Güncel Mısır'da Seçimi Boykot Gösterileri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement