Mudanya'ya Fransa'dan Kardeş Şehir - Son Dakika
Yerel

Mudanya'ya Fransa'dan Kardeş Şehir

Mudanya\'ya Fransa\'dan Kardeş Şehir

Fransa'nın Romorantin-Lanthenay kenti ve Bursa'nın Mudanya ilçesi arasında kardeş şehir protokolü imzalandı.

28.10.2012 12:40

Fransa'nın Romorantin-Lanthenay kenti ve Bursa'nın Mudanya ilçesi arasında kardeş şehir protokolü imzalandı.

Mudanya Belediyesi Başkanı Hasan Aktürk, "Türk Mutfağını Tanıtma Günü" etkinliklerine katılmak üzere gittiği Fransa'da, Romorantin-Lanthenay Belediye Başkanı Senatör Jeanny Lorgeoux ile kardeş şehir protokolü imzaladı.

Romorantin-Lanthenay Belediyesi Meclis Salonu'nda gerçekleşen törene Belediye Başkan Yardımcısı ve Ticaret Odası Başkanı Phillippe Charbonnier, Belediye Başkan Danışmanı Mehmet Dikmen, Türk-Fransız Derneği Başkanı Nevzat Karataş ile Mudanya Belediye Başkanı Hasan Aktürk, başkan yardımcıları Dr. Kartal Saldırış, Seçil Pınar İncecik ve belediye meclis üyeleri katıldı.

Jeanny Lorgeux, Mudanya'yı kardeş şehir seçmelerinin nedeninin, ilçelerinde çoğunluğunu Bursa kökenlilerin oluşturduğu kalabalık Türk nüfusunun yaşaması olduğunu belirtti.

Mudanya'nın nüfusu ile Romorantin'in birbirine paralellik gösterdiğini dile getiren Lorgeux, "Osmanlı İmparatorluğu, Bursa'da doğdu. Bizim yaşadığımız Romorantin de, Fransızların ilk imparatorluğunu kurduğu şehir. Bu nedenle danışmanım Mehmet Dikmen'in önerisini değerlendirdiğimiz bu kardeşlik antlaşmasının resmi protokolünü imzalayarak sonuçlandırdık" dedi.

Aktürk ise Mudanya'nın Romorantin ile kardeş şehir olma yönündeki teklifin 12 yıl öncesine dayandığını ifade ederek, Lorgeux'un teklifinin ardından geçen süre içinde gerek kendi ülkesi, gerekse diğer ülkeler üzerindeki etkinlikleri noktasında büyük hizmetler ve güven sağladığını gözlemlediklerini söyledi.

Başkan Lorgeux'un, mevcut gücüne Türkiye-Fransa arasındaki dostluk ilişkilerinin gelişmesini de eklediğini belirten Aktürk, kardeşlik protokolünün bu yıl 35'incisi kutlanan Sologne Gastronomi Günleri'ne denk getirilmesinin Mudanya ve Romorantin için büyük mutluluk kaynağı olduğunu vurgulayarak,

"Yaşasın Türkiye, yaşasın Fransa" diye konuştu.

Törene katılan Bölge Valisi Giffen Lagumde ise iki ülke kültürü, medeniyeti, dostluğu, ticareti ve sanatının, kurulan bu dostluk köprüsü sayesinde birbiriyle daha çok kaynaşacağına inandığını kaydetti.

İki ülkenin temsilcileri tören sonunda birbirlerine hediye verdi.

Muhabir: Ömer Bilik/ Burak Akay

Yayıncı: Zafer Akpınar - BURSA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Mudanya'ya Fransa'dan Kardeş Şehir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement