Netkozanet Türkiye'yi Dünyaya Bağlayan Bir Ağ Oluşturuyor - Son Dakika
Emlak

Netkozanet Türkiye'yi Dünyaya Bağlayan Bir Ağ Oluşturuyor

Netkozanet Türkiye\'yi Dünyaya Bağlayan Bir Ağ Oluşturuyor

Ülke ekonomisini ayakta tutan dış ticaretin teknolojiye ayak uydurmasıyla birlikte ticaret alanında yeni bir kulvar ortaya çıktı. Bu alandaki boşluğu dolduran firmalardan birisi olan NetKozaNet de Türkiye'yi dünyaya bağlayan bir ağ oluşturuyor.

13.02.2019 07:45

Ülke ekonomisini ayakta tutan dış ticaretin teknolojiye ayak uydurmasıyla birlikte ticaret alanında yeni bir kulvar ortaya çıktı. Bu alandaki boşluğu dolduran firmalardan birisi olan NetKozaNet de Türkiye'yi dünyaya bağlayan bir ağ oluşturuyor.

1995 yılından bu yana Türkiye'de geliştirilen diğer yazılımların ötesinde dış ticaret sektöründe faaaliyet gösteren şirketlere ve bu konuda eğitim yapan kurumlara 7/24 destek sunan bir yazılım firması olan NetKozaNet, Türk dış ticaretine de önemli katkılar sunuyor.

NetKozaNet'in çalışmalarını hakkında detaylı bilgiler veren Proje yöneticisi Şahin Ciner, dış ticareti dijital bir ortama aktararak rutin işlemleri klavyeye dahi dokunmadan sesli komutlarla yapmanıza imkan tanıyan bir sistem geliştirdiklerini anlattı.

İşte NetKozaNet Proje Yöneticisi Şahin Ciner'in o açıklamaları:

-NetKozaNet olarak ne gibi hizmetleriniz var? Bunları biraz açar mısınız?

Özellikle yazılım hizmeti veriyoruz. Biz ve sektöre hizmet eden firmalar, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na bağlı olarak mesajlarımızın dığru olduğuna ilişkin izinle çalışıyoruz. Gümrük sistemine bağlı olarak dış ticaretle ilgili işlem yapan tüm firmalar bu işlemlerle ilgili bir yazılım kullanıyorlar. Bu yazıılımla birlikte işlemlerini yapıyorlar. Biz de bu yazılım firmalarından birisiyiz.

-Yazılımsal olarak Türkiye'nin ticari nabzını tutuyorsunuz? Türkiye'nin ithalat ve ihracat dengesi ne durumda ve ne gibi değişiklikler gösteriyor?

İhracatımız aslında dışa bağlı. Buna da malesef ihtiyacımız var. Bu durum sürekli dış ticaret açığı veren ülkemizde ihracattan fazla ithalat yapmamızla ilgili. Sürekli dış ticaret açığı veriyoruz. Bu ihracatla kazandığımız dövizlerin tamamını dışarı vererek mal satın alma, bunun dışında da daha çok harcama ve borçlanma kısır döngüsü devam ediyor.

-Ticaretin dijitalleşmesiyle birlikte önümüzdeki zaman dilimi içinde ne gibi değişimler olacağını düşünüyorsunuz?

Şimdiye kadar zaten belli bir oranda dijitalleşme yaşanıyor. Önceki dönemlerde ihtiyaçlarımıza dönük alışverişler varken şuan mobil dünyanın bizi yönlendrmesiyle hiç ihtiyacımız olmayan her hangi bir mal veya hizmet konusunda aldığımız reklamlarla onun artık adeta bir ihtiyaç haline dönüştüğünü görüyoruz. Dolayısıyla toplumların tüketim ihtiyaçlarını artık reklamlar belirliyor.

-NetKozaNet olarak yazılımsal anlamda rakiplerinizle aranızda ne gibi farklılıklar var?

Bizim diğer meslektaşlarımızdan bir farkımız var. Biz teknolojiyi birebir takip ediyoruz. Hatta o teknolojinin ülkeye gelmesini dahi beklemiyoruz. Gelişmeleri teknolojimize ekliyoruz. Bizim projemiz de mobil telefonlardaki konuşma ile komut özelliği ile çalışabiliyor. Yani bir beyanname yazılırken 'İhacat yapmak istiyorum' dediğinizde, eğer kullandığınız cihazda ses kaydı sağlayacak şekilde mikrofon ve hopörlör varsa cihaz hemen size beyannameyi açıyor. hangi firmaya ithalat ya da ihracat yapmak istediğini söylüyorsunuz, sistem veri tabanından onu buluyor. Derken birkaç dakika içinde ellerinizi dahi kullanmadan ihracat ya da ithalatınızı yapabiliyorsunuz...

-NetKozaNet olarak üniversitelerin "Dış Ticaret Meslek Yüksek Okulları" ve "Lojistik" bölüm öğrencileriyle ilgili de çalışmalarınız var. Eğitim alanındaki bu faaliyetlerinizden de söz edebilir misiniz?

Gümrük müşavirlik firmalarına da hizmet sunan NetKozaNet, eğitim alanında da çalışmalarda bulunuyor. Bugüne kadar 16 bine yakın öğrenciye eğitim veren NetKozaNet'in yazılım sistemi, gümrük, dış ticaret ve lojistik alanlarında eğitim veren fakülte ve meslek yüksek eğitim okullarında ders olarak okutuluyor.

-2019 ile birlikte yeni hedefleriniz neler?

2019'da çok özel bir hedefimiz var. Dijitalleşmeye devletin ilgili kurumları da ayak uyduruyor. Şuan onların geliştirme çalışmalarına biz de bu ülkenin bir yurtseveri olarak destek olmaya çalışıyoruz. Onların sistemleri bize belli ölçüde kapalı. Ancak çözüm ortağı bir firma olarak bize açtıkları bölümlerle gümrükteki sorunları anlık olarak takip ediyoruz. Bu verileri sadece kendi kullanıcılarımıza değil, diğer meslektaşlarımızın kullanıcılarına da sunuyoruz. Yani gümrükte bir sorun olduğu zaman dış ticaret dünyası bir panik halindedir. Bu aksamalar ülkeye ve firmaya da zarar verebiliyor. Biz NetKozaNet'in teknolojisinden faydalanarak anında yetkilileri haberdar ediyoruz. Böyle bir entegrasyonu ücretsiz olarak hizmete açmış durumdayız.

2019'daki hedeflerimiz arasında 170 üniversitede verilen eğitimlere katkı vermeyi sürdürme planımız da var.

Kaynak: Projemlak

Son Dakika Emlak Netkozanet Türkiye'yi Dünyaya Bağlayan Bir Ağ Oluşturuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement