New York'tan Kıbrıs İçin Çözüm Çıkmadı - Son Dakika
Güncel

New York'tan Kıbrıs İçin Çözüm Çıkmadı

New York\'tan Kıbrıs İçin Çözüm Çıkmadı

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, Güney Kıbrıs Rum kesimi lideri Hristofyas ve BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'un, Kıbrıs sorununun çözümü için New York'ta gerçekleştirdikleri üst düzey zirveden sonuç alınamadı.

25.01.2012 22:45

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Güney Kıbrıs Rum kesimi lideri Dimitris Hristofyas ve BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'un, Kıbrıs sorununun çözümü için New York'un Long Island bölgesinde Greentree Çiftliği'nde gerçekleştirdikleri üst düzey zirveden sonuç alınamadı.

Bu koşulların, "Arabuluculuğa hayır, hakemliğe hayır, iç meseleler çözülmeden çok taraflı üst düzey toplantıya hayır demiş ve böyle bir görüşmenin yapılabilmesi için tarafların rızasının alınması" olduğunu anımsatan Eroğlu, "Rum Ulusal Konseyi mi sayın Hristofyas'ın elini bağlamış, yoksa sayın Hristofyas elini kolunu kendisi mi bağlatmış? İkinci şık herhalde daha geçerli" dedi.

YAPICI OLAN BİZ OLDUK

Hristofyas'ın daha görüşmelerin başında takındığı tavırla bu toplantıdan sonuç almak istemediğini ortaya koyduğunu anlatan Eroğlu, "Greentree'de yine esneklik gösteren, yapıcı öneriler sunan biz olduk. Rum tarafı ortaya koyduğumuz her öneriyi sadece reddetmiştir. Kendi sabit duruşunu değiştirmemiştir Bu zirvede de Rum tarafının tutumunda da hiç bir değişiklik olmamıştır" dedi. Görüşmelerde, vatandaşlık, yürütmenin seçimi ve mülkiyet konularının temel olarak ele alındığını ve bunları karara bağlamak için görüşmelerin gerçekleştirildiğini belirten Eroğlu, "Sayın Hristofyas maalesef aynı taktiği burada da uygulamıştır" diye konuştu.

ÇOK TARAFLI TOPLANTI DAHA YAKIN

Kıbrıs sorunu konusunda bundan sonraki sürece ilişkin de bilgi veren Eroğlu, Mart ayı sonunda BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'un, Kıbrıs Özel Temsilcisi Alexander Downer'dan süreci gözden geçirme raporu isteyeceği ve raporu olumlu bulunması durumunda Genel Sekreter'in Nisan ayı sonlarında yada mayıs başlarında çok taraflı bir toplantı çağrısı yapacağını söyledi. BM Genel Sekreteri'nin bu yöndeki açıklamalarının Kıbrıs Türk tarafının istek ve beklentilerine uygun olduğunu vurgulayan Eroğlu, bunun da Kıbrıs Türk tarafının sürdürdüğü yoğun diplomasının ürünü olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Eroğlu, "Bizim için önemli bir husus da, açıklamada çok taraflı toplantı ile ilgili olarak belirtilen takvimlemedir. Bugün çok taraflı toplantıya dünden daha yakın olduğumuzu söyleyebilirim" dedi.

RUMLAR BM GENEL SEKRETERİ'NE BİLE GÜVENMİYOR

KENDİ HALKINDAN KORKAN LİDER OLMAZ

Hristofyas'ın, 'evet ama' bile demediğini anlatan Eroğlu, "Evet, ama dese bir çıkış yolu bulacağız. Ben bunu kabul edemem, ben bunu kabul edersem Kıbrıs'a dönemem gibi biraz da kendi kendini acındırmak mı ne diyeyim. Lidersin, Rum halkının seçtiği bir lidersin. Eğer sen kendi halkından korkmaya başlamışsan, senin liderliğinin bir anlamı olmaz ve sen hiç bir anlaşmaya da imza atamazsın. Hristofyas şimdi o pozisyondadır." dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel New York'tan Kıbrıs İçin Çözüm Çıkmadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement