Nobel Barış Ödülü Çocuk Haklarına Verildi - Son Dakika
Teknoloji

Nobel Barış Ödülü Çocuk Haklarına Verildi

Nobel Barış Ödülü Çocuk Haklarına Verildi

Nobel Barış Ödülü çocuk hakları aktivistleri 17 yaşındaki Pakistanlı Malala Yusufzay ve Hindistanlı Kailash Satyarthi'ye verildi.

11.10.2014 10:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş
-

Bütün dünyanın merakla beklediği 2014 Nobel Barış Ödülü'nün sahipleri dün belli oldu. Ödül Komitesi Başkanı Thorbjoern Jagland, Pakistanlı aktivist Malala Yusufzay ve Hindistanlı çocuk hakları eylemcisi Kailash Satyarthi'nin bu yılki kazananlar olduğunu açıkladı. Pakistanlı bir Müslüman'la Hindistanlı bir Hindu'nun ödüle birlikte layık görülmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Jagland, her iki ülke halklarının da eğitim ve aşırı düşüncelere karşı direnme konusunda ortak mücadele verdiklerini kaydetti.


Tören 10 Aralık'ta


Ödülün bu yıl çocuk hakları ve eğitim konusuna yoğunlaşmasının, Nobel Komitesi'nin perspektifini daha da genişlettiği belirtildi. Nobel Barış Ödülü, geçtiğimiz yıllarda daha çok dünyadaki çatışmaların önlenmesinde emeği geçen isimlere veriliyordu. Malala Yusufzay ve Kailash Satyarthi'nin isimlerinin açıklanmasından sonra Pakistan ve Hindistan yönetimlerinden de tebrik mesajları geldi. Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, "Malala Pakistan'ın onurudur" ifadelerini kullandı. Hindistan Cumhurbaşkanı Pranab Mukherjee de, "Satyarthi'nin kazandığı ödül, çocuk işçiliğinin her türlüsünün kaldırılması için hükümet tarafından gösterilen çabaların onaylanması olarak kabul edilmeli" dedi. Ödüller, Alfred Nobel'in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık'ta İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenecek bir törenle sahiplerini bulacak. Malala Yusufzay ve Kailash Satyarthi, 1.1 milyon euro tutarındaki ödülü paylaşacak.


Nobel'i alan en genç isim


17 yaşında Nobel Barış Ödülü'ne layık görülerek 113 yıllık ödül tarihinde bir rekora imza atan Malala Yusufzay'ın ismi, 2012'de uğradığı suikast girişimiyle duyuldu. Pakistan'ın Svat Vadisi bölgesindeki okulu önünde Taliban militanları tarafından başından vurulan Yusufzay, İngiltere'ye götürülerek ameliyata alındı ve ölümün eşiğinden döndü. BBC için kaleme aldığı günlüklerinde ülkesindeki çocukların eğitimi, özellikle de kız çocuklarının hak ettikleri değeri kazanmasına dair fikirleri nedeniyle Taliban'ı kızdıran Malala Yusufzay, eğitimine İngiltere'nin Birmingham kentinde devam ediyor. Uğradığı saldırının ardından dünyanın birçok ülkesinde ve BM başta olmak üzere uluslararası kuruluşlarda konuşmalar yapan Malala Yusufzay, şimdiden Pakistan'ın kanaat önderleri arasında gösteriliyor.


Bir anda dünyaca üne kavuştu


Hindistan'da 1980'lerin ortalarından itibaren çocuk işçilerin çalıştırılmasına karşı düzenlediği kampanyalarla bilinen Kailash Satyarthi, ödülü kazandığının açıklanmasına kadar dünyanın tanıdığı bir isim değildi. Nobel Komitesi'nin anonsundan önce Google'ın İngilizce versiyonunda adının geçtiği sadece altı sayfa bulunan Saryarthi'nin Twitter'daki takipçi sayısı da 200'ün altındaydı. Ödülü kazandığının duyurulmasıyla bir anda dünya gündemine oturan 60 yaşındaki Hintli aktivist, Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de yaptığı açıklamada, "Çocuk hakları konusunda verdiğimiz kavga sonunda fark edildi" dedi. Nobel Komitesi, Kailash Satyarthi'nin, çocukların haklarına kavuşması için çok sayıda barışçıl ve etkili protestolar yaptığını kaydederek, "Çocuklar işe değil, okula gitmeli" mesajını verdi.


Ödülün bu yıl verilmeme ihtimali de vardı


Dünyadaki çatışmalar ve savaşlar nedeniyle Nobel Barış Ödülü'nün bu yıl kimseye verilmeyeceğine dair tahminler de yoğunluktaydı. İlk kez 1901'de sahibini bulan Nobel Barış Ödülü, 1914-1918 arasında Birinci Dünya Savaşı, 1939-1943 arasında da İkinci Dünya Savaşı nedeniyle; 1923, 1924, 1928, 1932, 1955, 1956, 1966, 1967, 1972'de de uygun aday bulunamadığından verilememişti.


Kaynak: Sabah



Teknokulis : http://www.teknokulis.com
Kaynak: Teknokulis

Son Dakika Teknoloji Nobel Barış Ödülü Çocuk Haklarına Verildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement