Organ Bağışı Haftası - Son Dakika
Güncel

Organ Bağışı Haftası

Bafra İlçe Sağlık Müdürlüğünce, Organ Bağışı Haftası dolayısıyla seminer düzenlendi.

08.11.2016 12:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bafra İlçe Sağlık Müdürlüğünce, Organ Bağışı Haftası dolayısıyla seminer düzenlendi.

İlçe Sağlık Müdürü Aytaç Akın, Hüseyin Kurumahmutoğlu Gençlik Merkezi'nde düzenlenen seminerde yaptığı konuşmada, nakil ameliyatlarında kullanılan organların bir kısmının canlıdan, bir kısmının da vefat eden kişilerden sağlandığını anlattı.

Vefat eden kişilerin sağlam kornea ve böbreklerinin alınıp organ bekleyen kişilere nakledildiği anlatan Akın, "İleri derecede kalp, karaciğer ve böbrek yetmezliği olan hastalarda sağlıklı bir yaşam, sadece organ nakli ile mümkündür." dedi.

Beyin ölümünün, beyin fonksiyonlarının geri dönüşümsüz olarak kaybolması anlamına geldiğine işaret eden Akın, şöyle konuştu:

"Beyin ölümü gerçekleşmeden kadavradan organ nakli yapılamaz. Bu durum koma veya bitkisel hayattan farklıdır. Beyin ölümünde beyin fonksiyonları tamamen, başa dönmeyecek şekilde, yani tamiri imkansız biçimde kaybolmuştur. Solunum ve kalp atımları yapay olarak makinelere bağlı şekilde ile sürdürülebilir fakat beyin fonksiyonları yapay olarak sürdürülemez. Koma ve bitkisel hayatta olan hastalardan bazıları uzun yıllar sonra hayata dönebilmesine rağmen, beyin ölümü gelişmiş hastalar için bu söz konusu değildir."

Akın, kadavra donörden elde edilen organların Ulusal Koordinasyon Sistemi ile tıbben acilliği ve doku uyumuna göre en uygun alıcıya nakledildiğini kaydetti.

Seminerin ardından katılımcılara organ bağışı konulu broşür dağıtıldı.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement