Otomobil Almanın Tam Zamanı Mı? - Son Dakika
Otomobil

Otomobil Almanın Tam Zamanı Mı?

Otomobil Almanın Tam Zamanı Mı?

Haberturk.com otomotiv yazarı Ahmet Çelik'in haberi...

08.08.2011 16:00

Kriz söylentileri, dövizdeki artış ve yeni model yılı beklentileri otomobilde zamın kapıda olduğunun bir göstergesi. Ramazan ayında satışlar durgunlaştığı için bu ay otomotivde zam yok. Ancak Eylül ayı itibariyle en az yüzde 10 olmak üzere otomobiller zamlanacak. Otomobil alacak olanların bu ayı iyi değerlendirmesi gerekiyor. Şu anda satılan otomobiller neredeyse iki aydır zamsız satılan otomobiller. Otomobil firmaları şu sıralarda rekabet çok fazla olduğu için şu anda zam yapamıyorlar. Eylül ayı itibariyle dövizdeki artış artık otomobillin satış fiyatına yansıyacak. Hele şu sıralardaki banka faizlerinin de cazip olduğunu düşünürseniz, otomobil alacak olanların bu fırsatları kaçırmaması gerekiyor. Opel Erdemir Satış Müdürü Seçkin Güler?den piyasa hakkında aldığım bilgiler çercevesinde şu önemli noktalara dikkat çekmek istiyorum.

Sıfır kilometre otomobil alacakların dikkatine!

En büyük sıkıntı aradığınız her markada model sıkıntısı olablir. Çünkü örneğin dizel ve otomatik aramaya kalkarsanız zor bulabilirsiniz. Bunun için önce yaklaşık bir yılda kaç kilometre yapacağınızı kabaca hesaplayın. Eğer 100 bin kilometreye yakın bir kilometre yapıyorsanız dizel alın, ancak o rakamın altında kilometre yapıyorsanız dizel almak için israrcı olmayın. Çünkü zaten benzinli ve dizeml otomobil arasındaki fiyat farkını zaten baştan fazlasıyla vermiş oluyorsunuz. Yani dizel benzinden daha ucuz ve daha az yakıyor diye 6 bin TL?yi baştan vermek tasarruflu ve ekonomik bir alış-veriş değil. Ancak çok fazla uzun yol yapıyorsanız o zaman dizeli tercih edin. Bayilerini birbirine çarpıştırmayın ama mutlaka değişik bayilerden fiyat alın. Bayiler arasındaki rekabeti iyi değerlendirin. Ancak sakın aldığınız fiyatı bir başka bayiye telefon açıp ?A bayisi şu fiyatı veriyor ama' demeyin. Bu durum ters tepecektir. Ayın 15?inden sonra dilediğiniz gibi pazarlık yapabilirsiniz. , çünkü rekabet gereği ayın sonuna kadar her bayi elindeki tüm araçları satmak isteyecektir. Aynı markanın değişik bayilerinden aynı donanımdaki araç için fiyat araştırmasını mutlaka yapı. Tüm ayrıntıları sorun. Model yılının Ekim ayına kadar uzadığını unutmayın. Ramazan ayında işler durgunlaştığı için ve fiyatlarda henüz bir oynama yapılmadığı için bu ay otomobil almayı düşünüyorsanız mutlaka alınb. Çünkü önümüzdeki aydan itibaren zamlı alacağınızı unutmayın.

2. el otomobil alacakların dikkatine!

Dileğiniz gibi bir Sıfır Kilometre otomobil bulamadıysanız hiç üzülmeyin çünkü 2. El otomobil almak ekonomik açıdan daha avantajlı bir amış veriştir. Sıfır kilometrede aldığınız araç ertesi gün satmaya kalktığınızda 2. El otomobil muamelesi görecektir ama 2. al otomobil her zaman 2. el otomobildir. Bunu sakın unutmayın. Ayrıca büyük rakamlar vererek sıfır kilometrede orta sınıf bir otomobil alacakken, aynı paraya bir üst sınıf otomobili alabilirsiniz. Şu sıralarda sıfır kilometrede istediğiniz marka ve modeli bulmanız zor olabilir ama sıfır kilometrede böyle bir durum söz konusu değil. Bu ayı iyi değerlendirmenizi öneriyorum. Çünkü önümüzdeki aydan itibaren sıfır kilometre otomobillere yapılacak olan zam, dolayısıyla ikinci eli de etkileyecektir. Siz siz olun ikinci el?i kurumsal ve size garanti veren yerlerden alın. Sokak arasındaki otomobil galericilerinden uzak durum.

2. el?de internet yanılgısı?

Rakamlar gösteriyor ki, ikinci elde artık satışların büyük bir bölümü internet aracılığıyla yapılıyor. Ancak internette şöyle bir yanılgı ortaya çıkıyor. İnternetteki otomobil satış fiyatlarına bakarak aracınızın değerini belirlemeyin. Çünkü oradaki otomobil ilanlarına nerkes dilediği rakamı yazıyor. Ancak önemli olan aracın kaça alıcı bulduğudur. Yani kendi aracanızı satarken de internette diğer araçların fiyatlyarına bakıp değer verirseniz otomobilinizin alıcı bulmadığını göreceksiniz. Önemli olan bir aracın kaça satışa çıktığı değil, sonuçta kaça satıldığıdır. Aracın fiyatını bu rdakam belirler. Bu nedenle çıkan ilanların fiyatlarına pek aldırış etmeyin. Bir aracın gerçek değerini yakalamaya çalışın.

Kaynak: OtomobilGazetesi.com

Son Dakika Otomobil Otomobil Almanın Tam Zamanı Mı? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement