(Özel Haber) Yaşlı Hastalarda Kemoterapi Şeması Dikkatli Seçilmeli - Son Dakika
Güncel

(Özel Haber) Yaşlı Hastalarda Kemoterapi Şeması Dikkatli Seçilmeli

(Özel Haber) Yaşlı Hastalarda Kemoterapi Şeması Dikkatli Seçilmeli

Tıbbi Onkolog Doç.Dr.Canfeza Sezgin, yaşlı ve düşkün hastalarda kemoterapinin yan etkilerinin azaltılması için bitkisel antioksidanlar kullanılabileceğini söyledi.

17.12.2012 11:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tıbbi Onkolog Doç. Dr. Canfeza Sezgin, yaşlı ve düşkün hastalarda kemoterapinin yan etkilerinin azaltılması için bitkisel antioksidanlar kullanılabileceğini söyledi.

Kanser tedavisi gören yaşlı hastalarda platin grubu ilaçlar başta olmak üzere verilen kemoterapiye bağlı kalp-damar hastalığının şiddetinde artış, kalp krizi, inme, damar tıkanıklığı gibi risklerde artış ihtimali var. Bu nedenle yaşlı yaşlı hastalarda ve düşkün hastalarda kemoterapi seçimine dikkat edilmesi gerektiğini açıklayan Tıbbi Onkolog Doç. Dr. Canfeza Sezgin, "Yaşlı hastalarda yan etkisi daha az ve tamamlanması daha kolay olan kanser ilaç şemaları seçilmeli. Kemoterapi şemaları genellikle 21 günde bir uygulanırken yaşlı ve düşkün hastalarda haftalık veya 2 haftada bir kemoterapi şemaları daha iyi kaldırılır. Kemoterapinin kalp-damar sistemi üzerine olan olumsuz etkileri bitkisel antioksidanlar ile giderilebilir ve kemoterapiye bağlı ölüm-hastalık riskleri azaltılabilir" diye konuştu.

BROKOLİ FİLİZİ ÇAYI İÇİLEBİLİR

Resveratrol isimli aktioksidanın üzüm kabuğunda bol bulunduğunu ve üzümü dış etkenlere karşı koruyan etkisi C vitamininden 50 kat fazla olan bir antioksidan olduğunu belirten Doç. Dr. Sezgin, "Platin alan insanlarda kemoterapinin etkinliğini artırabileceğine yönelik çalışmalar vardır. E vitamini, selenyum, likopen, melatonin ve resveratrol gibi antioksidanlar kemoterapinin yarattığı hasarı ve yan etkileri azaltmada yardımcı olabileceği düşünülmektedir. Sağlıklı içecek olarak günde 3 çay bardağı yeşil çay veya 2 fincan brokoli filizi çayı içilebilir. En kuvvetli antikanser doğal maddeleri içeren brokoli özütü, yeşil çay özütü ile selenyum, çinko ve likopeni yan etkileri azaltmada destek olarak ben de hastalarıma kullanıyorum. Hastalar kendilerini takip eden tıbbi onkoloji uzmanlarının bilgisi olmadan destek kullanmamalı, sağdan soldan duyduklarına göre hareket etmemelidir" dedi. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel (Özel Haber) Yaşlı Hastalarda Kemoterapi Şeması Dikkatli Seçilmeli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement