Parodi Olsa da Çoğu İnsanın Robotlar İçin Üzülmesine Neden Olan Video - Son Dakika
Teknoloji

Parodi Olsa da Çoğu İnsanın Robotlar İçin Üzülmesine Neden Olan Video

Parodi Olsa da Çoğu İnsanın Robotlar İçin Üzülmesine Neden Olan Video

Robot teknoloji üzerine çalışmalar gerçekleştiren şirketler, robotlarının üstün dayanıklılık ve denge yeteneklerini ortaya çıkarmak için ürettikleri cihazlara çok da hoş olmayan muamelelerde bulunuyorlar.

17.06.2019 16:07

Robotların yavaş yavaş hayatımıza girmesiyle birlikte birçok konu da ortaya çıkacak gibi görünüyor. Hatta yakın zamanda 'robot etiği' şeklinde bir kavram bile ortaya çıkabilir. Tüm bu cümlelerimiz şu an için bir anlam ifade etmiyorsa haberimizdeki videoyu izlediğiniz zaman anlam kazanacaklarını söyleyebiliriz.

Mühendislik firması Boston Dynamics'in üzerinde çalıştığı Atlas isimli robotun bilgisayar tarafından oluşturulmuş bir görseline kötü davranılan bir video, Boston Dynamics tarafından paylaşıldı. Videoda robota tekmeler atıldı, vuruldu hem de ateş edildi.

Parodi Olsa da Çoğu İnsanın Robotlar İçin Üzülmesine Neden Olan Video

Videoyu ilk gördüğünüzde içinizden videonun gerçek olduğunu düşünmüş olabilirsiniz ancak videonun sahte olduğunu söyleyelim. Videonun sahte olduğunu bilseniz bile robota kötü davranıldığı için içiniz kötü olmuş olabilir ya da kendinize "Zavallı şeyi neden incitiyorlar?" şeklinde bir soru sormuş olabilirsiniz. Robot olduğu için hissedemiyor olsa da bu, sahiplerinin robota bu şekilde davranmasını haklı çıkarmıyor.

Peki, konumuza geri dönecek olursak robotlar empatiyi hak ediyor mu? Gelecekte robot hakları için mücadele eden kişiler konusunda endişelenmeli miyiz? Bu sorular şu an için size anlamsız ya da önemsiz geliyor olabilir ancak birkaç yıl içinde ciddi tartışma konusu olmaya müsait olduklarını belirtmekte fayda var.

Yukarıdaki videoda da gördüğünüz üzere robota sandalyeyle ve sopayla vuruluyor. En can alıcı kısımlardan biriyse (belirli bir süre için) robota ne yapılırsa yapılsın robot istenileni yapmaya devam ediyor. Bu da bizi önemli bir soruya itiyor: Robotları incitmemiz doğru mu?

Şunu hemen söyleyelim: Robotları incitmeniz diye bir şey söz konusu değil. Robotların bilinci yoktur ve acıyı hissedemezler. Başka bir deyişle bir tabak yere düştüğünde ya da bir araba parçalarına ayrıldığında üzülüyorsanız robotlar için de üzülebilirsiniz.

Parodi Olsa da Çoğu İnsanın Robotlar İçin Üzülmesine Neden Olan Video

Tüm bunları anlatırken "Robota üzülenler de var mıdır?" şeklinde sorular soruyorsanız size bu konuda araştırmaların olduğunu da söyleyelim. Birçok araştırmanın sonucuna göre insanlar, çok kolay şekilde robotlara insan gibi davranabiliyor. "Beni kapatma" diyen bir robotu kapattığımızda üzüldüğümüz ve 'özel kısımlarına' dokunduğumuzda kötü hissettiğimiz, araştırmalar sonucunda ortaya kondu.

Kısaca özetlememiz gerekirse şu an için bilgisayar yapımı görüntülerle eğleniyoruz ancak yakın gelecekte bu yazı ciddi bir tartışma konusu olarak karşımıza çıkacak.

Kaynak: WebTekno

Son Dakika Teknoloji Parodi Olsa da Çoğu İnsanın Robotlar İçin Üzülmesine Neden Olan Video - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement