Plaklara İlgi Artıyor. 18 Yıl Sonra Bir İlk - Son Dakika
Teknoloji

Plaklara İlgi Artıyor. 18 Yıl Sonra Bir İlk

Plaklara İlgi Artıyor. 18 Yıl Sonra Bir İlk

Listedeki plakların çoğunun klasik albümler olması da dikkatlerden kaçmıyor.

28.11.2014 10:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş
Mahmut Saral - -

Aramızda plak koleksiyonu yapanlar muhakkak vardır. CD, MP3, Flac ve music streaming gibi kavramların çok popüler olduğu son yıllarda, bir zamanların vazgeçilmezlerinden olan plaklar düşüşteydi. Birçok albümün artık analog olarak plak versiyonu hazırlanmazken, hazırlanan plakların da sınırlı sayıda üretilerek koleksiyonerlere yönelik sunulduğunu görüyorduk. Yani bir zamanların akımı olan plaklar, şimdilerde sadece özel ilgi alanı halini aldı denilebilir. Ama görünüşe göre eskiye rağbet giderek artıyor.


Daha önce yaptığımız bir haberimizde, 2013 yılı itibarıyla Amerika'daki plak satışlarının arttığından söz etmiştik. 1 yılda 6 milyon plak satışı, yakın dönemle mukayese edildiğinde bir "yükseliş" anlamını taşıyordu. Amerika'da 2014 itibarıyla satışlar nasıl olur henüz netlik yok, ama Birleşik Krallık kanadında da plaklara gösterilen ilginin arttığını söyleyebiliriz.


Birleşik Krallık Resmi Satış Grafiği Kurumu'nun yaptığı açıklamaya göre, burada 2014 yılında 1 milyonun üzerinde plak satışı gerçekleşmiş. Bu yıl bitene kadar da rakamın 1.2 milyonu bulabileceği tahmin ediliyor. Geçtiğimiz yıla baktığımızda ise, satışlar 780,674 adetmiş. Birleşik Krallık'ta 2007 yılında 205 bin adede kadar düşen plak satışları, 2014 itibarıyla öyle yükseldi ki, son 18 yıllık süreçte ilk kez 1 milyon satış rakamının geride bırakıldığı açıklandı.


Peki bu satışlara en çok etki eden isimler kimler?


Yetkililer, bu sene en çok satan 10 plak albümünü de sıraladı. İlk sırada Arctic Monkeys'in AM albümü yer alırken, Pink Floyd ve Led Zeppelin albümleri de dikkat çekiyor.


1. Arctic Monkeys, AM


2. Jack White, Lazaretto


3. Pink Floyd, The Endless River


4. Royal Blood, Royal Blood


5. Oasis, Definitely Maybe


6. The Stone Roses, The Stone Roses


7. Pink Floyd, The Dark Side of the Moon


8. Led Zeppelin, Led Zeppelin


9. Led Zeppelin, Led Zeppelin III


10. Led Zeppelin, Led Zeppelin II



Mahmut Saral - Teknokulis : http://www.teknokulis.com
Kaynak: Teknokulis

Son Dakika Teknoloji Plaklara İlgi Artıyor. 18 Yıl Sonra Bir İlk - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement