Rahip Brunson Hakkındaki Karar Onanırsa İnfaz Edilmemiş 6 Aylık Cezası Kalacak - Son Dakika
Güncel

Rahip Brunson Hakkındaki Karar Onanırsa İnfaz Edilmemiş 6 Aylık Cezası Kalacak

Rahip Brunson hakkındaki karar onanırsa infaz edilmemiş 6 aylık cezası kalacakİZMİR'de terör örgütleri FETÖ ile PKK adına suç işlediği, casusluk yaptığı iddiasıyla yargılanan ABD uyruklu din adamı Andrew Craig Brunson, 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verilip, ev hapsi ve yurt dışına çıkış...

13.10.2018 16:12

Rahip Brunson hakkındaki karar onanırsa infaz edilmemiş 6 aylık cezası kalacak

İZMİR'de terör örgütleri FETÖ ile PKK adına suç işlediği, casusluk yaptığı iddiasıyla yargılanan ABD uyruklu din adamı Andrew Craig Brunson, 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verilip, ev hapsi ve yurt dışına çıkış yasağı kaldırılınca ABD tarafından gönderilen uçakla, yıllardır yaşadığı İzmir'den ve Türkiye'den ayrıldı. Rahip Brunson'dan gitmesinin ardından evinin bulunduğu sokakta sessizlik hakim olurken, geriye ise uzun süredir dairenin balkonunda asılı olan Türk bayrağı kaldı. Brunson hakkındaki cezanın Yargıtay tarafından onanması durumunda, 6 ay daha cezaevinde kalmasının gerektiği belirtildi.

FETÖ ve PKK terör örgütleri adına suç işlediği ve casusluk yaptığı iddiasıyla gözaltına alınıp, 9 aralık 2016 tarihinde tutuklanan ve hakkında 35 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan rahip Brunson, İzmir 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde,

dün (cuma) son kez hakim karşısına çıktı. Brunson, Saat 05.45'de İzmir'in Alsancak semtindeki evinden, denetimli serbestlik görevlileri ve polis tarafınan alınıp bir saatlik yolculuk sonrasında Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'deki, yargılamanın yapılacağı duruşma salonuna götürüldü. Saat 10.45'de başlayan duruşmada tanıklar dinlendi. Aranın ardından öğleden sonra devam edilen duruşmada savcı esas hakkındaki mütalaasını verdi. Savcı, rahip Brunson için 'terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt üyelerine bilerek ve isteyerek yardımda bulunduğu' suçlamasıyla, 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilmesini istedi. Savcı ayrıca Brunson hakkındaki ev hapsi kararı ile yurt dışına çıkış yasağının da kaldırılmasını talep etti. Rahip Brunson mütalaanın ardından son söz olarak, Ben masum bir insanım. Türkiye'yi seviyorum. Beraatimi istiyorum dedi.

KARAR VERİLDİ

Yaklaşık 25 dakikalık aradan sonra kararını açıklayan mahkeme heyeti, rahip Brunson'ı, 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırdı. Ayrıca ev hapsi kararını ve yurt dışına çıkış yasağını da kaldırdı. Kararı değerlendiren Brunson'ın Avukat İsmail Cem Halavut, müvekkilinin artık özgür olduğunu, ancak kendilerinin kararın temyizi için başvuruda bulunacaklarını söyledi.

ÖNCE EVİNE ARDINDAN YURT DIŞINA GİTTİ

Duruşmadan sonra geniş güvenlik önlemleri altında evine getirilen rahip Brunson, burada UYAP üzerinden adli işlemlerin tamamlanması ve elektronik kelepçe ile sinyal cihazının sökülmesinden sonra, saat 21.40'da eşi Norine Brunson ile birlikte evinden ayrıldı. Adnan Menderes Havalimanı'na giden rahip Brunson, burada Genel Havacılık Terminali'nden alana alındıktan sonra, ABD tarafından gönderilen özel uçak ile saat 22.40'da, 20 yıldır yaşadığı İzmir'den ayrıldı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Brunson'ın ABD'nin Maryland'daki hava üssüne bugün ineceği, ardından ABD Başkanı Donald Trump'ın kendisini kabul edip, görüşeceği ifade edildi.

CEZASI ONANIRSA NE KADAR YATACAK

İzmir 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen hapis cezası kararının onaması durumunda Brunson'un daha ne kadar cezaevinde kalması gerektiği konusunda, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndaki askeri hakimlik görevinden sonra şimdilerde avukatlık yapan Ahmet Zeki Üçok değerlendirdi. Ahmet Zeki Üçok, Burada savcılar böyle bir dosyada suç teşkil edecek her olayla ilgili delillerle dava açar. Genelde de savcıların hapis talepleri hep en üst düzeyde olur. Delillerin takdirini mahkemeye bırakır. Dolayısıyla burada 35 yıl istenmesine rağmen Brunson'a 3 yıl kadar ceza verildiği düşüncesinin doğru olmadığını düşünüyorum. Mahkeme delilleri değerlendirdi bir ceza verdi. Duruşma sırasında savcılık makamının tanıklarının ifade değiştirmesi, sanık lehine bir durum yarattı. Mahkeme de dosyanın en önemli delillerinden birisinde yaşanan bu değişikliği sanık lehine uyguladı ve bence yerinde bir karar verdi dedi. Mahkemenin verdiği cezayla ilgili de açıklama yapan Ahmet Zeki Üçok, Mahkeme Türk Ceza Kanunu'nun 3142 ve 3143 maddeleri uyarınca Brunson'a ilk olarak 5 yıl hapis cezası verdi. Ardından bu ceza, 2207 maddesi uyarınca örgüte üye olmadığı halde yardım ettiği gerekçesiyle 12 oranında indirildi ve 2 yıl 6 ay hapse düşürüldü. Terörle Mücadele kanununun 5'inci maddesinden dolayı 12 oranında arttırılınca ceza 3 yıl 9 aya çıktı. Ardından mahkeme bu kez de duruşmadaki iyi halini göz önünde bulundurup bu cezayı 16 oranında indirdi ve 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verdi. Bu hükümle ilgili Terörle Mücadele Kanunun 17'nci maddesine istinaden Ceza İnfaz Kanunu'nun 1074 ile 108. madde hükümleri uygulanır. Verilen 3 yıl 1 ay 15 gün cezanın 34 oranında hapis yatması gerekiyor. Brunson itirafçı olmadığı içinde denetimli serbestlik tedbirlerinden yararlanamayacak. Bu durumda ev hapsiyle birlikte yaklaşık 22 ay tutuklu kaldı. Bu cezanın onanması durumunda ise Brunson'un yaklaşık 6 ay daha cezaevinde kalması gerekir dedi.

GERİDE BALKONUNDAKİ TÜRK BAYRAĞI KALDI

Rahip Brunson'un 20 yıldır yaşadığı İzmir'den ayrılıp ABD'ye gitmesinden sonra günlerdir yoğun hareketlilik yaşanan evinin bulunduğu sokakta büyük bir sessizlik oldu. Bu sokakta 24 saat esasına göre görev yapan çeşitli birimlerden polisler de kendi görev bölgelerine geri döndü. Şu anda evin ne olacağı tam bilinmese de Brunson çiftinden geriye, balkonlarına astıkları Türk bayrağı kaldı.

ESKİ GÜNLERİNE DÖNDÜLER

Sokak sakinleri de aylardır yaşanan hareketliliğini bitmesinden sonra değerlendirmelerde bulundu. Sokakta yaşayan Remzi Evci, Sokağımızda büyük bir hareketlilik vardı. Şimdi eski haline döndü. Ferah, huzurlu bir mahalleydik. 30 yıldır burada yaşıyorum. Kendisini de tanırdım. Sabahları, bir köpeği vardı onu gezdirirdi. Sadece günaydın, günaydın derdik onun böyle şeylerle ilgisi olduğunu bilmiyorduk. Ne zaman tutuklandı, o zamana öğrendik. İnsanlarımız öyle bir şeylerden haberdar değildi. Mahalle sakinleri bilmiyordu. Adalet ve yargı ne gerekiyorsa cezasını vermiştir dedi. Sokaktaki komşularından Ümit Altaç da, Kendisiyle yüz yüze bir tanışıklığım yoktu. Bu olaylardan sonra içeriğini öğrendik. Yargı süreci devam ediyordu. Komsumuzdu. Ancak dünden beri sokak bomboş, daha önce balkondan kafamızı uzatıp baktığımız zaman kırk kişiyi sayardık. Şimdi kimse yok. Sokak eski halini aldı dedi. Burcu Kılıç ise Biz, burada oturduğunu bile bilmiyorduk. Olaylar patladığı zaman burada olduğunu öğrendik. Sokağımız, onun evde tutuklu bulunduğu zamanda hareketliydi. Gitti iyi oldu. Evimize girip çıkarken sorun yaşadık. Tek faydası, polisler beklediği için mahalle daha güvenli olmuştu. Ama biz gitsin istiyorduk. Gitmesine sevindik. Sokak boş, yalnız kaldık dedi.

Rahip Brunson Hakkındaki Karar Onanırsa İnfaz Edilmemiş 6 Aylık Cezası Kalacak
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Rahip Brunson Hakkındaki Karar Onanırsa İnfaz Edilmemiş 6 Aylık Cezası Kalacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement