Ramazanda diş sağlığının korunması için öneriler - Son Dakika
Güncel

Ramazanda diş sağlığının korunması için öneriler

Ramazanda diş sağlığının korunması için öneriler

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Gülhane Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serpil Karaoğlanoğlu, ağız ve diş sağlığının korunması için sahur ve iftar saatlerinde s¸ekerli gıdalardan uzak durulması uyarısında bulunarak, gu¨n ic¸inde su ile yutmadan yapılacak gargaralar ile...

17.05.2020 13:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Gülhane Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serpil Karaoğlanoğlu, ağız ve diş sağlığının korunması için sahur ve iftar saatlerinde s¸ekerli gıdalardan uzak durulması uyarısında bulunarak, gu¨n ic¸inde su ile yutmadan yapılacak gargaralar ile agˆız kurulugˆunun önlenebileceğini kaydetti.

Prof. Dr. Karaoğlanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayında ağız ve diş sağlığının korunmasına yönelik önerileri anlattı.

Dis¸ c¸u¨ru¨gˆu¨nün, bakterilerin agˆız ic¸erisinde üremesi ve zamanla gıdalarla etkiles¸ime girmesi sonucu olus¸tuğunu belirten Karaoğlanoğlu, "Gu¨n ic¸erisinde uzun su¨ren ac¸lıgˆa bagˆlı olarak agˆız ic¸erisi pH du¨s¸er, asidik bir

ortam olur. Bu asidik ortam dis¸ minelerinde as¸ınmaya neden olarak dis¸ c¸u¨ru¨klerine yatkınlıgˆı artırır." bilgisini paylaştı.

O¨zellikle s¸eker ic¸eren besinlerin, agˆız ic¸erisindeki bakteri miktarını artırarak agˆız ic¸inde asidik bir ortam yarattığını dile getiren Karaoğlanoğlu, "Ramazan ayı boyunca sahur ve iftar saatlerinde s¸ekerli gıdalardan ziyade su¨t ve su¨t u¨ru¨nleri tu¨ketimi, plagˆın asidik o¨zelligˆini azaltarak dis¸ c¸u¨ru¨klerini o¨nleyecektir. Ayrıca bu besinlerdeki yu¨ksek orandaki kalsiyum ve fosfor da dis¸leri korumakta ve c¸u¨ru¨k

gelis¸imini durdurmaya yardımcı olmaktadır." diye konuştu.

"Gu¨n ic¸inde yutmadan su ile yapılacak gargaralar agˆız kokusunu azaltır"

Karaoğlanoğlu, tıp dilinde "halitozis" olarak adlandırılan agˆız kokusunun, gu¨nu¨n herhangi bir

saatinde yakın temasa gerek kalmadan hissedilen ve yenilen maddelere bagˆlı olmaksızın duyulan koku olarak tanımlandığını belirterek, ko¨tu¨ agˆız kokusunun, her yas¸tan insanı etkileyebilen, yaygın bir problem olduğuna işaret etti.

Koku şiddetli veya uzun su¨reli oldugˆunda, kis¸inin

o¨zgu¨veninin ve sosyal etkiles¸imlerinin azalmasına neden olabildiğini ifade eden Karaoğlanoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Ramazan ayında gu¨n ic¸inde yutmadan su ile yapılacak gargaralar, agˆız kurulugˆunu o¨nleyerek agˆız kokusunu azaltmada yardımcı olacaktır. Agˆız kokusunun o¨nlemesinde en etkili yo¨ntem agˆız ve dis¸lerin temizligˆidir. Bunun ic¸in dis¸ler iftar ve sahurda yemeklerden sonra en az 2 dakika boyunca fırc¸alanmalı, dis¸ler

dis¸ ipi ile temizlenmeli ve dil bir dis¸ fırc¸ası ile fırc¸alanmalıdır.

Agˆızdaki mikroorganizmaları azaltmak veya agˆızdaki asidik ortamı no¨tralize

etmek ic¸in agˆız gargaraları kullanılabilir. Agˆız solu¨syonları ve gargaralar ic¸in en ideal kullanım zamanı, yatmadan o¨ncedir. Fakat oruc¸ tutanlar ic¸in sahurda yapılması o¨nerilir. Bunun sebebi, tu¨ku¨ru¨k aktivitesinin ve yıkama is¸leminin gu¨n boyu azalması sebebiyle solu¨syon ve gargaranın agˆızda daha uzun su¨re kalarak etki go¨stermesidir.

I·c¸erigˆinde alkol bulunduran solu¨syonlar ve gargaraların kullanımı o¨nerilmemektedir."

"Aşırı c¸ay, kahve ve sigaranın tüketimi agˆız kurulugˆunu artırıyor"

Karaoğlanoğlu, dis¸ eti hastalıgˆına bagˆlı agˆız kokusunun o¨nlenmesi ve tedavisinde, dis¸ yu¨zey temizligˆinin yanı sıra agˆız hijyenine dikkat edilmesi, iftar ve sahurda vitamin ve antioksidanlardan zengin besinler tu¨ketilmesi gerektiğini aktardı.

"Tu¨ku¨ru¨k u¨retiminin artması ve agˆız kurulugˆunun o¨nu¨ne gec¸ebilmek ic¸in sahur ve iftar saatlerinde bol sıvı tu¨ketimi c¸ok o¨nemlidir. Bu o¨gˆu¨nlerde as¸ırı tu¨ketilen c¸ay, kahve ve sigara da gu¨n ic¸indeki agˆız kurulugˆunu artıracaktır." ifadelerini kullanan Karaoğlanoğlu, şunları kaydetti:

"Agˆız ve dis¸ sagˆlıgˆı ac¸ısından ve sindirimi rahatlatması amacıyla besinlerin yavas¸ ve iyi c¸igˆneyerek

tu¨ketilmesi c¸ok o¨nemli olan tu¨ku¨ru¨k salgısını artıracaktır.

Bu o¨nlemlere ragˆmen agˆız kokusu, dis¸lerde gec¸meyen sıcak-sogˆuk hassasiyeti veya agˆrılar,dis¸ etlerinde kanama gibi s¸ikayetlerimiz bulundugˆunda dis¸ hekimimize bas¸vurmakta tereddu¨t etmememiz gerekir. Zira anestezi gerekmeyen uygulamalar ramazan ayında da dis¸ hekiminiz tarafından gu¨venle uygulanarak s¸ikayetleriniz

c¸o¨zu¨mlenecektir."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ramazanda diş sağlığının korunması için öneriler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement