Ruanda ve Togo'nun Pegasus casus yazılımı kullandığı iddiası - Son Dakika
Güncel

Ruanda ve Togo'nun Pegasus casus yazılımı kullandığı iddiası

Ruanda ve Togo\'nun Pegasus casus yazılımı kullandığı iddiası

Togo ve Ruanda hükümetlerinin, İsrail merkezli "NSO Group" adlı şirketin ürettiği "Pegasus" isimli casus yazılım aracılığıyla muhalifleri dinlediği iddia edildi.

23.07.2021 22:35  Güncelleme: 22:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Togo ve Ruanda hükümetlerinin, İsrail merkezli "NSO Group" adlı şirketin ürettiği "Pegasus" isimli casus yazılım aracılığıyla muhalifleri dinlediği iddia edildi.

Fransız Le Monde gazetesinin internet sitesindeki haberde, Togo'dan 300'den fazla numaranın casus yazılım Pegasus tarafından dinlendiği belirtildi.

Togo'nun, Afrika kıtasında İsrail hükümetine en yakın ülkelerden biri olduğuna dikkat çekilen haberde, Togolu muhalif, gazeteci ve akvitistlerden oluşan 300'den fazla kişinin bu yazılım tarafından takibe alındığı kaydedildi.

Öte yandan Belçika'da yayın yapan Le Soir gazetesinin internet sitesindeki haberde, Ruanda'nın da muhalifleri aynı yazılım aracılığıyla dinlediği iddia edildi.

Haberde, "Hotel Ruanda" filminin ilham kaynağı ve Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame'ye muhalif isimlerin başında gelen Paul Rusesabagina'nın Belçika'da yaşayan kızı Carine Kanimba'nın da casus yazılım kurbanı olduğu öne sürüldü.

Kanimba, gazeteye verdiği mülakatta, Ruanda hükümetini kendisi üzerinden babasına komplo kurmakla suçladı.

Fransız basınındaki bazı haberlerde de Ruanda'nın, eski Uganda Başbakanı Ruhakana Rugunda, Burundi Başbakanı Alain-Guillaume Bunyoni'nin de aralarında olduğu bazı yabancı siyasetçileri de dinlediği iddiasında bulunuldu.

İddiaların ardından Ruanda Dışişleri Bakanlığı suçlamaları reddederek, Ruanda'nın böyle bir yazılım kullanmadığını ve Kanimba'nın ifadelerinin gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

Pegasus casus yazılımı

Uluslararası Af Örgütü ve uluslararası gazeteciler konsorsiyumu Forbidden Stories iş birliğinde ve 17 medya kuruluşunca yürütülen araştırmada, İsrail merkezli NSO Group'a ait casus yazılım Pegasus'un, küresel çapta yaygın ve kötü amaçlar için kullanıldığı iddia edilmişti.

Afrika'dan Avrupa'ya en az 10 ülke hükümetinin NSO Group'un müşterisi olduğu ve casus yazılımın aktivist, gazeteci, avukat ve siyasileri hedef almak için hükümetlere satıldığı savunulmuştu.

İddiaya göre, dünya genelinde 50 binden fazla telefon numarası, bu casus yazılım tarafından izlemeye alındı.

NSO Group ise hakkındaki tüm suçlamaları reddederek, "terörizm ve ciddi suçlarla mücadele etmelerine yardımcı olmak için ülkelere ya da kolluk kuvvetlerine teknoloji hizmeti verdiğini" ileri sürüyor.

Sosyal iletişim ağı WhatsApp da NSO Group hakkında, şirketin mesajlaşma hizmetini geniş kapsamlı casusluk için kullandığını, 20 ülkede aralarında 100 gazeteci ve insan hakları aktivistlerinin de bulunduğu 1400'den fazla kişiyi izlediğini öne sürerek, dava açmıştı.

Bir cep telefonunu "gözetleme" cihazına dönüştürebilen bu casus yazılımla, kullanıcının bilgisi ve izni olmadan mikrofon, kamera, mesajlar, ses kayıtları ve rehber gibi çok sayıda uygulamaya erişim sağlanabiliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ruanda ve Togo'nun Pegasus casus yazılımı kullandığı iddiası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Aydın'da Ortaokul Öğrencileri Yemek Sonrası Hastanelik Oldu
    20:04 Aydın'da Ortaokul Öğrencileri Yemek Sonrası Hastanelik Oldu

    Aydın'ın Efeler ilçesinde bulunan Mustafa Kiriş Ortaokulu'nda yapılan yemek etkinliği sonrası tavuk pilav yiyen 30 öğrenci rahatsızlandı ve hastaneye kaldırıldı. Olayın ardından polis inceleme başlattı.

  • Tokat Merkezde Deprem Sonrası Herhangi Bir Olumsuzluk Yaşanmadı
    20:01 Tokat Merkezde Deprem Sonrası Herhangi Bir Olumsuzluk Yaşanmadı

    Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem nedeniyle Tokat merkezde herhangi bir olumsuzluğun yaşanmadığını açıkladı. AFAD'ın Afet Koordinasyon Merkezi'nde tüm birimlerle teyakkuz halinde olduklarını belirtti.

  • Tokat'ta meydana gelen deprem Yozgat'ta hasara yol açtı
    20:00 Tokat'ta meydana gelen deprem Yozgat'ta hasara yol açtı

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki deprem Yozgat'ta da hissedildi. Kadışehri ilçesinde ve köylerinde bazı yapılar zarar gördü, ancak can kaybı ve yaralı olmadığı belirtildi. Yelten köyünde ise 2 katlı atıl bir ev yıkıldı.

  • Uşak'ta traktör devrildi: Sürücü hayatını kaybetti, eşi ağır yaralandı
    19:59 Uşak'ta traktör devrildi: Sürücü hayatını kaybetti, eşi ağır yaralandı

    Uşak'ın Sivaslı ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, Mustafa Vural idaresindeki traktör şarampole devrildi. Kazada sürücü hayatını kaybederken, eşi Fatma Vural ağır yaralandı ve hastaneye kaldırıldı.

  • Hakkari Çukurca'da Temizlik Çalışması Başlatıldı
    19:59 Hakkari Çukurca'da Temizlik Çalışması Başlatıldı

    Hakkari'nin Çukurca ilçesinde havanın ısınmasıyla birlikte temizlik çalışması başlatıldı. Belediye Başkanı Nazmi Demir, Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Çınar Çiftçi, belediye çalışanları, vatandaşlar ve gönüllü gençler, cadde ve sokaklarda çöp topladı. Çalışmaların devam edeceğini belirten Demir, destek verenlere teşekkür ederek, amacın Çukurca'yı daha temiz ve yaşanabilir hale getirmek olduğunu söyledi.


Advertisement