SALT Araştırma ve Mimarlık Arşivi'ne Cengiz Bektaş arşivi eklendi - Son Dakika
Güncel

SALT Araştırma ve Mimarlık Arşivi'ne Cengiz Bektaş arşivi eklendi

SALT Araştırma bünyesindeki Mimarlık ve Tasarım Arşivi'nin çalışmaları, Kalebodur'un desteğiyle devam ediyor.

09.06.2016 13:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

​SALT Araştırma Mimarlık ve Tasarım Arşivi çalışmaları bu yıl, 1960'lardan bu yana mimarlık ve edebiyat alanlarında üretim yapan, mimarlığa çok boyutlu katkılarıyla mesleğin gelişimine aracılık eden Cengiz Bektaş'ın arşivine odaklanacak. ​

8 Haziran, Çarşamba ​akşamı Sayın Cengiz Bektaş, proje araştırmacıları Işıl Uçman Altınışık ve Burak Altınışık, kültür sosyolojisi alanında çalışan Erhan Berat Fındıklı'nın katılımıyla Kalebodur ile birlikte bir toplantı organize edildi.

Toplantıda Kale Yapı Ürünleri Grubu Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Derya Ercan; "Modern Türk mimarisine destek olma hedefiyle, SALT ile 2012 yılından itibaren çok özel ve önemli çalışmalar yürüttük. Modernin İcrası: Atatürk Kültür Merkezi, 1946-1977, Yerelde Modernler ve Yazlık: Şehirlinin Kolonisi gibi, içinde bulunulan dönemin yaşam tarzını yansıtan sergilerle, farklı stillerdeki yapıları ve Türk mimarisinden örnekleri inceleme imkanı bulduk. Bu işbirliğimiz, Kalebodur'un 2015'te SALT Araştırma Mimarlık ve Tasarım Arşivi'nin kurumsal destekçisi olmasıyla ileri bir boyuta taşındı. Türkiye'nin 20. yüzyılını detaylandıracak şekilde oluşturulan SALT Araştırma Mimarlık ve Tasarım Arşivi'nin tek destekleyicisi Kalebodur olarak, bu alanda önemli bir adım attık. Türkiye mimarlık tarihine damga vuran yapıların yanı sıra, mimari eğilimler konusunda çok değerli belge ve fotoğrafların araştırıldığı Mimarlık ve Tasarım Arşivi'ni, bu yıl da desteklemeye devam ederek, SALT ile uzun soluklu işbirliğimizi güçlendiriyoruz. Çeşitli nitelikte sayısız belge, çizim ve fotoğrafların bulunduğu bu arşivler, Türkiye'nin mimarlık ve tasarım geçmişine ışık tutmaya devam edecek" dedi.

SALT Araştırma ve Programlar Direktörü Vasıf Kortun; "Türkiye'de araştırma ve farklı tarih yazımları konularında alacağımız daha yol var. Katmanlı okumalar, coğrafyadan referans alan kültür söylemlerini derinleştirmemiz gerekiyor. Kaynakçaların zenginleştirilmesi, araştırmaların özendirilmesi ve eleştirel literatürün, buradan ve buraya dair bilgi üretiminin çoğalması gerekiyor. Türkiye'nin kör bir noktada kalmaması gerekiyor; Ne yazık ki ​buradan ve buraya dair bilgi üretimi kısıtlı. Türkiye'nin yirminci yüzyılda oluşturduğu zenginliği göz ardı etmemek gerekiyor. Kalebodur'un bu yaklaşımı paylaşması işimizi sürdürebilmemiz için çok önemli.​"​ dedi.​
​ ​
Toplantıda ayrıca ​geçen yıl SALT Araştırma'ya katılan Altuğ- Behruz Çinici arşivi çalışmalarındaki gelişmeler aktarıldı​.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel SALT Araştırma ve Mimarlık Arşivi'ne Cengiz Bektaş arşivi eklendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement