Samsun 4 Asırdır Ayakta Olan ve Mihrabında Bal Yetiştirilen Cami - Son Dakika
Güncel

Samsun 4 Asırdır Ayakta Olan ve Mihrabında Bal Yetiştirilen Cami

Samsun'un Kavak ilçesinde 4 asırdır ayakta duran ve yapımında tek bir çivi kullanılmayan Bekdemir Camisi, mihrabında bulunan 'bal petekleri' ile dikkati çekiyor.

05.12.2017 10:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Samsun'un Kavak ilçesinde 4 asırdır ayakta duran ve yapımında tek bir çivi kullanılmayan Bekdemir Camisi, mihrabında bulunan 'bal petekleri' ile dikkati çekiyor. Cami ve mihrabında bulunan 'bal petekleri' hakkında bilgi veren cami imamı Kemal Taşkın, Zamanında bu petekten her yıl yaklaşık 300 kilo bal alınıyormuş. İmam mihrabın üstünden çıkan balları satarak maaşını ve caminin giderlerini karşılıyormuş. Üstten artan parayla da yemek veriyorlarmış ya da ihtiyacı olana yardımda bulunuyorlarmış. Camimizi dünyanın dört bir yanından görmek için gelenler var. Çünkü Türkiye'de mihrabında 'bal petekleri' yeri bulunan bir cami yok dedi.

Kavak ilçesinde 1596 yılında Ladikli Hacı Abdurrahman tarafından yaptırıldığı belirtilen tarihi cami, yapımında çivi kullanılmayan, içi ise kök boyalarla ve özel motiflerle süslenmiş olarak ön plana çıkıyor. Türkiye'de bulunan ahşap camilerden Bekdemir Camisi'ni ayıran özelliklerin içinde içinin serin olması ve mihrabının üstünde bal peteklerinin olması. Meşe ağacından balta ile yontularak yapılan cami hakkında bilgi veren cami imamı Kemal Taşkın, 4 asrı aşkın süre önce yapılan Bekdemir Camisi'nin içinde bitki ve çiçek motifleri, geometrik desenler bulunuyor. Çatısı dört kırma olup, pencereleri giydirmeli ve çivisiz olarak yapılmış. Yerden yaklaşık 1 metre yükseklikte dört taşın üzerinde bulunan caminin etrafını zarar görmesin diye de biz kapattık. Zamanında arılar caminin dış bölümünden içeri girerek bal yapıyorlarmış. Bu petekten her yıl yaklaşık 300 kilo bal alınıyormuş. İmam mihrabın üstünden çıkan balları satarak maaşını ve caminin giderlerini karşılıyormuş. Üstten artan parayla da yemek veriyorlarmış ya da ihtiyacı olana yardımda bulunuyorlarmış. Camimizi dünyanın dört bir yanından durup görmek için gelenler var. Çünkü Türkiye'de mihrabında 'bal petekleri' yeri bulunan bir cami yok dedi.

Samsun 4 Asırdır Ayakta Olan ve Mihrabında Bal Yetiştirilen Cami
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Samsun 4 Asırdır Ayakta Olan ve Mihrabında Bal Yetiştirilen Cami - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement