Somali Cumhurbaşkanı Fermacu'nun Sudan Ziyareti - Son Dakika
Güncel

Somali Cumhurbaşkanı Fermacu'nun Sudan Ziyareti

Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, resmi temaslarda bulunmak üzere ülkeye gelen Somali Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullah Fermacu ile başkent Hartum'da bir araya geldi.

05.10.2017 21:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, resmi temaslarda bulunmak üzere ülkeye gelen Somali Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullah Fermacu ile başkent Hartum'da bir araya geldi.

Görüşmenin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında konuşan Sudan Devlet Başkanı Beşir, Fermacu ile Somali'de güvenliğin ve istikrarın yeniden sağlanması konusunu ele aldıklarını belirtti.

Fermacu ile komşu ülkelerin tamamıyla anlaşmak suretiyle Somali'nin toprak bütünlüğünün garanti altına alınması konusunda anlaştıklarını dile getiren Beşir, ülkesinin tüm imkanlarını Somali'nin istikrarı ve birliği için seferber edeceklerini kaydetti.

Beşir, Fermacu ile Somali'deki kuraklık ve ülkesinin bu konuda nasıl yardımcı olacağı konusunu da ele aldıklarını sözlerine ekledi.

Somali Cumhurbaşkanı Fermacu da Sudan'ın geçen 20 yılda Somali ile dayanışma içinde olduğunu ve 1991 yılında merkezi hükümetin çökmesinden beri barış ve istikrarı sağlamak için Somalili liderler arasında bir kaç barış konferansı düzenlediğini bildirdi.

Sudan'ın Somalililere yardım etmekten hiç çekinmediğini, öğrencilere bursun yanında Somali'deki güvenlik birimlerine yardım ve eğitim imkanı sunduğunu vurgulayan Fermacu, Sudan'a ziyaretinin, Afrika Boynuzu ülkeleri arasındaki ekonomik bütünleşme çerçevesinde gerçekleştiğini ve bunun büyük bir girişim olduğunu aktardı.

Öte yandan, görüşmenin ardından yapılan yazılı açıklamada, iki ülkenin tarım, eğitim ve hayvancılığın yanı sıra göç, pasaport, sivil havacılık konusunda iş birliği ve iki ülkenin dışişleri bakanlıkları arasında siyasi istişare komitesinin etkinleştirilmesi konusunda anlaşmaya varıldığı kaydedildi.

Sudan ile Somali, Nisan 2016'da da güvenlik, ticaret, eğitim ve sağlık alanlarında bazı anlaşmalar imzalamıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Somali Cumhurbaşkanı Fermacu'nun Sudan Ziyareti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement