Sri Lanka'da Devlet Başkanı Parlamento Çalışmalarını Askıya Aldı - Son Dakika
Politika

Sri Lanka'da Devlet Başkanı Parlamento Çalışmalarını Askıya Aldı

Sri Lanka’da Devlet Başkanı Maithripala Sirisena’nın, parlamentonun çalışmalarına 16 Kasım’a kadar ara verdiğini açıkladı.

27.10.2018 12:53

Sri Lanka'da Devlet Başkanı Maithripala Sirisena'nın, parlamentonun çalışmalarına 16 Kasım'a kadar ara verdiğini açıkladı.

Başbakan Ranil Wickremesinghe'yi görevden alan Sri Lanka Devlet Başkanı Maithripala Sirisena, parlamentonun çalışmasına 16 Kasım'a kadar ara verdiğini duyurdu. Parlamento Başkanlığı Sözcüsü Chaminda Gamage da yaptığı açıklamada Devlet Başkanı Sirisena'nın eylemini doğruladı. Başbakan Ranil Wickremesinghe ise, parlamentoda çoğunluk desteğini sağlayabileceğini iddia ederek, görevi bırakmayacağını açıkladığı bir basın toplantısı düzenledi.

Görevine devam edeceğini söyleyen Wickremesinghe, çoğunluğu elinde tuttuğunu kanıtlamak için parlamentoyu göreve çağırdı. Görevden alınmasına itiraz eden Başbakan, "Parlamentoda çoğunluğa sahibim, parlamentoyu bu sorunu çözmek için topladım. Sadece çoğunluğa sahip olan parlamentoyu yönetir" dedi. Sirisena'nın partisi dışındaki bütün koalisyon ortakları, düzenlenen basın toplantısında yer aldı.

Sirisena, cuma günü, ülkenin güneyini gezen Wickremesinghe'yi ani bir kararla görevden aldı. Wickremesinghe'nin yerine kendisinin desteklediği Mahinda Rajapaksa'yı göreve atayan Sirisena, ofisinde gözlerden uzak Rajapaksa'ya yemin ettirdi. Medya ve Maliye Bakanı Mangala Samaraweera, Rajapaksa'nın başbakan ilan edilmesinin "anti-demokratik bir darbe" olduğunu anayasanın ihlali anlamına geldiğini söyledi.

AB: "Sri Lanka'daki olayları yakından takip ediyoruz"

Avrupa Birliği'nden bir heyet ise yaptığı açıklamada, Sri Lanka'daki olayları yakından takip edildiğini duyurdu. Yapılan açıklamada "Bütün tarafları Sri Lanka'nın anayasasına uygun olarak harekete geçmeye, şiddetten kaçınmaya, gerekli kurumsal süreci takip etmeye, kurumların bağımsızlığına ve medya özgürlüğüne saygı göstermeye çağırıyoruz" denildi.

Sri Lanka'da ekonomik büyümenin zayıflamasıyla ortaya çıkan siyasi çatlak, iktidar koalisyonunda aylarca süren çekişmelere neden oldu. Wickremesinghe'nin Birleşik Ulusal Partisi (UNP) ile Sirisensa'nın Birleşik Halkın Özgürlük İttifakı (UPFA) arasındaki ilişkiler, Sirisensa'nın, kendisine karşı suikast planlarının yeterince incelenmemesi yüzünden Wickremesinghe'yi eleştirmesinden sonra tamamen gerildi. UPFA, iktidar koalisyonundan ayrılmakla tehdit etti. Sirisena, Hindistan'ın istihbarat servislerini kendisine suikast planıyla suçladı. Kolombo'nun bu iddiası Yeni Delhi yönetimi tarafından reddedildi. Sri Lanka'yı yıllardır etkisi altında tutan Hindistan'dan ise dışişleri bakanlığı, ada ülkesinde yaşanan liderlik değişikliği hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

Hindistan basını aylardır, Rajapaksa'nın Çin tarafından kandırılmasından endişe duyduğunu sayfalarına taşıyordu. 2009 yılında Tamil ayrılıkçılarına karşı 26 yıl süren bir iç savaşın sona ermesiyle ülkeyi yeniden inşa etmek için Pekin'den milyarlarca dolarlık yatırım gelmişti. Bu yatırım o zamandan beri ada ülkesini borç yükü altına soktu. Stratejik bir güney limanının Çin'in kontrolüne geçmesine ramak kaldı. Bu durum, Çin'le ekonomik savaş veren ABD ile Sri Lanka'dan etkisi olan Hindistan tarafından eleştiriler alıyor. - COLOMBO

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Sri Lanka'da Devlet Başkanı Parlamento Çalışmalarını Askıya Aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement