Süryaniler, Paskalya Bayramı'nı Buruk Kutladı - Son Dakika
Güncel

Süryaniler, Paskalya Bayramı'nı Buruk Kutladı

Mardin'de yaşayan Süryaniler, Paskalya Bayramı'nı Kırklar Kilisesi'nde düzenlenen ayin ile kutladı.

05.05.2013 15:33

Mardin'de yaşayan Süryaniler, Paskalya Bayramı'nı Kırklar Kilisesi'nde düzenlenen ayin ile kutladı. Buruk geçen ayinde, Suriye'de kaçırılan Halep ve İskenderun Ortodoks Metropoliti Pavlus Yazıcı ile Halep Süryani Ortodoks Metropoliti Yuhanna İbrahim'in bulunmaları için dua edildi.

Kırklar Kilisesi'ne sabahın erken saatlerinde gelen Süryaniler, çocukları ile kilise girişinde mum yakarak dua etti. Ayini Mardin-Diyarbakır Metropoliti Saliba Özmen ve Kırklar Kilisesi Başpapazı Gabriyel Akyüz birlikte yönetti. Ayin süresince, erkek ve kızlardan oluşan korolar Türkçe, Arapça, İbranice ve Süryanice ilahiler okudu.

İncil'den bölümlerin de okunduğu ayinde, Özmen ve Akyüz konuşmalarını Türkçe, Arapça ve Süryanice yaptı. Daha sonra ayine katılanlar, şaraba banılmış ekmek parçasıyla oruçlarını açtı, kilise bahçesinde toplanarak bayramlaştı.

-"Kaçırılmalarını lanetliyoruz"-

Vali Turhan Ayvaz da kutlamalara katılmak üzere Kırklar Kilisesi'ne geldi. Ayvaz, dini bayramların kente katkıda bulunduğunu belirterek, buradaki hoşgörü ortamının bütün dünyaya örnek olduğunu söyledi.

Paskalya Bayramı'nın illerinde ayrı bir anlam taşıdığını ifade eden Ayvaz, şöyle konuştu:

"Mardin'de kadim bir sürü medeniyet ve kültür var. Bu kültür ve medeniyetlerin bize getirdiği sevgi, barış ve kardeşliği yüzyıllardır taşıyarak günümüze getirdik. Dünyanın başka bölgelerine baktığımız zaman ırk, din ve dil yüzünden savaşlar olmaktadır fakat bizim camiamız da böyle bir şey mümkün değildir. İnşallah çoluk çocuğumuza da güzel bir Mardin bırakacağız."

Suriye'de din adamlarının kaçırılmasını esefle karşıladıklarını vurgulayan Ayvaz "Dünyanın hiç bir yerinde, din adamlarına yapılan zulüm normal görülmez. Hangi dine ait olursa olsun, din adamları toplumun aydınlarıdır. Bizler de böyle bir kaçırmayı lanetliyoruz. İnşallah en kısa sürede serbest bırakılırlar" dedi.

-"Buruk kutluyoruz"-

Metropolit Saliba Özmen de kaçırılan din adamlarından haber alınamamasından dolayı üzgün olduklarını, barışın bölgeye, Ortadoğu'ya ve bütün dünyaya hakim olması için dua ettiklerini söyledi.

Süryani Patrikhanesinden aldıkları talimat ile ayini düzenlediklerini belirten Özmen, "Bu sene bayramı biraz buruk kutluyoruz. Buraya gelen herkese bu buruk mutluluğumuza iştirak ettikleri için teşekkür ediyoruz. Zaman zaman üzülürüz, mutlu oluruz. Bu sene böyle bir kutlama oldu. Sayın patriğimizin özel talimatıdır" diye konuştu.

Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu da Paskalya Bayramı'nın Türkiye'de devam eden çözüm sürecine güzel bir örnek teşkil ettiğini kaydetti.

Farklı din ve dillerin kentlerinde yaşadığını ifade eden Ayanoğlu, kaçırılan iki metropolitin de serbest kalmasını arzu ettiklerini belirtti.

Deyrulzafaran Süryani Cemiyeti Genel Sekreteri Murat Özbek ise metropolitlerin kaçırılması nedeniyle huzursuz olduklarını ve devletten yardım beklediklerini söyledi.

Daha sonra Vali Ayvaz ile Belediye Başkanı Ayanoğlu yumurta tokuşturdu. - MARDİN

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Süryaniler, Paskalya Bayramı'nı Buruk Kutladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement