Talat : "Hükümetin AB'ye Yaptığı Son Dakika Teklifinden Haberimiz Vardı" - Son Dakika
Güncel

Talat : "Hükümetin AB'ye Yaptığı Son Dakika Teklifinden Haberimiz Vardı"

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Rum Kesiminin Avrupa Birliği'ne (AB) Üye Olmasının Ardından Kendi Politikasını "AB Politikası" Haline Getirmeye Çalıştığını Belirterek Son Zirvede Ortaya Çıkan Sonucun Bu Durumun Bir Göstergesi Olduğunu Belirtti.

14.12.2006 10:49

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Rum kesiminin Avrupa Birliği'ne (AB) üye olmasının ardından kendi politikasını "AB Politikası" haline getirmeye çalıştığını belirterek son zirvede ortaya çıkan sonucun bu durumun bir göstergesi olduğunu belirtti.

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) tarafından düzenlenen "Kıbrıs-Türkiye-AB İlişkilerinde Son Durum" konulu toplantıda yaptığı konuşmada Talat, AB'nin Rum Kesiminin 1 Mayıs 2004'te tam üye olmasının ardından ortaya koydukları talepler doğrultusunda "teslim bayrağı'nı" çektiğini ifade etti.

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Kıbrıs'ın geçmişten farklı olarak AB'nin sürekli sorunu haline geldiğini belirterek, daha önce Finlandiya tarafından ortaya atılan çözüm formülünün de Kıbrıs sorununun Rum kesiminin tam üyeliği ile birlikte birliğin de sürekli sorunu haline geldiğini ifade etti.

"MAGOSA LİMANI ZATEN ÇALIŞIYOR"

Magosa Limanı'nın zaten şu anda çalıştığını ifade eden Talat, "Bu limana 150 ülkenin bayraklarını taşıyan gemiler zaten gelip gitmektir. Biz de buradan mal satışı yapıyoruz. Finlandiya'dan satın aldığımız elektrik santralını bizzat Finlandiya bayraklı bir gemi Magosa Limanı'na getirmiştir. Ancak bu durum bizim doğrudan ticaret yaptığımız anlama gelmiyor. Bizim sattığımız mallar üçüncü bir ülkeden, mesela Hong Kong'dan geliyormuş muamelesi görüyor. Oysa bizim talebimiz tercihli gümrük anlaşmasına tabi olmak" dedi.

Kıbrıs sorununun BM zemininde çözümünün AB birincil hukukunun maddesi olduğunu vurgulayan Talat, Rumların bu konuda da samimi olmadıklarını söyledi. KKTC Cumhurbaşkanı, "Rum tarafı Kıbrıs ile ilgili olarak uzlaşmaz tarafını ortaya koydu. Magosa Limanı'nın açılması karşılığında 2 limanın, 1 havaalanının ve hava sahasının açılmasını istiyor. Sonuncusunu niye istediğini ise anlamış değilim. Hava sahasının konuyla ne ilgisi var?" dedi.

"HÜKÜMETİN SON DAKİKA TEKLİFİNDEN BİZİM HABERİMİZ VARDI"

Hükümetin son zirvede AB'ye yaptığı 1 liman ve 1 havaalanının Rum kesimine açılması şeklindeki teklifi ile ilgili olarak Türkiye'de yaşanan tartışmalar ile ilgili yorum yapmasının doğru olmayacağını ifade eden Mehmet Ali Talat, "Ancak şunu söyleyebilirim. KKTC olarak biz bu son dakika teklifini biliyorduk" diye konuştu.

"RUM KESİMİ DEFOLU DEVLET"

Bütün bunlara rağmen AB'nin Rum talepleri doğrultusunda Kıbrıs konusunu Türkiye'nin müzakere sürecinin tamamlanması için ön koşul haline getirdiğini belirten Talat, "Nüfusu 700.000 olan, anayasasının üçte ikisi askıda bulunan bu defolu devlet, politikasını uygulatabiliyor. Bu ayıptır, insafsızlıktır" dedi.

Toplantıya katılanların sorularını da yanıtlayan Talat, kendisine "Eskiden Türkiye'yi eleştiriyordunuz, şimdi ise Rum kesimini eleştiriyorsunuz, değişen ne?" diye sorulduğunu, bunun son derece net bir yanıtı olduğunu belirtti. Eskiden "çözümsüzlüğün en iyi çözüm" olduğunu düşünen bir KKTC yönetimi ile benzer politikaları paylaşan Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerinin var olduğunu, ancak bugün Türkiye'nin çözüm isteyen taraf olduğunu belirten Talat, geçmiş ile bugünü kıyaslamamak gerektiğini ifade etti. KKTC Cumhurbaşkanı, "Artık roller değişti. Ben çözüm istemeyeni hep eleştirdim. Bugün de çözümü istemeyen Rumları eleştiriyorum" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Talat : 'Hükümetin AB'ye Yaptığı Son Dakika Teklifinden Haberimiz Vardı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement