Türkiye İnovasyon Haftası - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye İnovasyon Haftası

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, başkalarının başarılarından olduğu kadar hatalarından da feyiz alabilenlerin yeni fikirler üretebildiğini söyledi.

05.12.2015 17:05

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, başkalarının başarılarından olduğu kadar hatalarından da feyiz alabilenlerin yeni fikirler üretebildiğini söyledi.

Elitaş, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından, Ekonomi Bakanlığı'nın desteği, Arçelik, Sabancı Holding, Türk Ekonomi Bankası (TEB), Türk Hava Yolları (THY) ve Turkcell'in stratejik ortaklığında, partner ülke Hollanda'nın katkılarıyla bu yıl dördüncüsü düzenlenen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleşen Türkiye İnovasyon Haftası'nın üçüncü gününde konuştu.

Yenileşmeye bakarken meseleyi basit bir iktisadi kalkınma meselesi olarak görenlerden olmadıklarını aktaran Elitaş, Türkiye'nin kalkınması yönünde atılan adımları aynı zamanda hem coğrafyaya, hem de dünyaya katkısı olan bir medeniyet yürüyüşü süreci olarak okuyanlardan olduklarını, bu nedenle yenileşmenin kritik bir sorun olduğunu kaydetti.

Elitaş, yenileşmek için öncelikle iştiyakın lazım olduğunu belirterek, "Gözlerinin önünde olan biten olayların sebeplerini anlamaya çalışmak, farklı düşünmek ve tabi ki farklı yollarla çözüm üretebilmekle yenileşmek mümkündür" dedi.

Yenileşmenin sağlanması için aynı zamanda toplumun ruhuna uygun bir girişimcilik akımının da oluşması gerektiğine dikkati çeken Elitaş, bu toprakların hamuruna işleyen gizemin bu noktada ortaya çıktığını, bunun da beraber çalışma kültürü olduğunu dile getirdi.

"Adına ahilik deyin, usta-çırak ilişkisi deyin ya da isterseniz günümüz tabiriyle melek yatırımcı deyin.. Bilgi, ancak paylaşıldığı zaman pratiğe dönüşüyor" diyen Elitaş, bireylerin güçlerini, beyinlerini ve emeklerini birleştirerek, birbirlerine destek olarak ölümsüz eserler verdiğini ifade etti.

Elitaş, başkalarının başarılarından olduğu kadar hatalarından da feyiz alabilenlerin yeni fikirler üretebildiğine dikkati çekerek, sözlerine şöyle devam etti:

"Ne güzel söylemiş Mevlana: İnsanın kanadı, gayretidir. Bizler gayret etmezsek, bizler birbirimizle beraber çalışmazsak, bizler birbirimizden bir şeyler öğrenmezsek ne inovasyondan bahsedebiliriz, ne de yeni icatlardan."

- "Kendini bilen neye muktedir olduğunu bilen demektir"

Bakan Elitaş, Türkiye'nin yeterince petrolü, doğal gazı ve altın madenleri olmadığını belirterek, "Ama genç, dinamik, üretken, çalışkan, zeki bir iş gücümüz ve insan kaynağımız var. Toplam nüfusumuzun yüzde 16,5'ini yani 12 milyon 782 binini 15-24 yaş grubundaki genç nüfus oluşturuyor" dedi.

Türkiye'nin en büyük zenginliğinin insanı ve onun yaşattığı değerler olduğunu vurgulayan Elitaş, bu değerleri her gün yeniden işleyerek daha güçlü ve daha müreffeh bir Türkiye hedefine yüründüğünü dile getirdi.

"Kendini bilen neye muktedir olduğunu bilen demektir" diyen Elitaş, insan ne olduğunu bilirse, hayal edip ne olacağına karar verebileceğini, hayaller ve geleceğin ancak geçmişini bilen milletlerin uğraşacağı meseleler olduğunu ifade etti.

Türkiye ekonomisinin son dönemde yaşadığı gelişmelerden bahseden Elitaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sürdürülebilir kalkınma ve büyüme teknolojik sıçramayı gerçekleştirmekle mümkündür. Refahı toplumun tüm kesimlerine yayan dinamik bir kalkınma modeli içinde yine yenilikçilik esastır. O halde geçmişte olduğu gibi gelecekte de üretim ve ihracatta yüksek teknolojinin payını süratle artırmamız gereklidir.

Ayrıca insan hayatını kolaylaştıran gündelik hayatı değiştiren sorunlara çözüm üreten fikirlerin ticarileşmesi de önemli. Biz yalnız maddi eserlerin değil, insan için zenginleşecek fikirlerin de önünün açılmasını istiyoruz. Bu sayede sanayimiz ve dış ticaretimiz büyük bir sıçramayı gerçekleştirecektir. Devletimiz sizlerin her daim yanındadır ve her daim yanında olmaya da devam edecektir. Yeni düşüncelere, girişimcilere her aşamada destek olma düsturumuzla, birlikte omuz omuza çalışmaya devam edeceğiz."

"Ar-Ge olmazsa olmaz diyoruz ve demeye de devam edeceğiz"

Elitaş, bugün inovatif ürünleri üreten ülkelerde gayri safi yurt içi hasıladan Ar-Ge harcamalarına ayrılan payın yüzde 3 seviyesinde olduğunu anımsattı.

"İnovasyonu hızlandırmak için reform alanlarını tespit etmek ve dönüşüm programları çerçevesinde etkili bir çalışma takvimi oluşturmak önceliğimiz" diyen Elitaş, bunun için yerli ve yabancı sermaye yatırımlarının hız kazanmasının elzem olduğunu vurguladı.

Elitaş, inovasyon için uygun ortam ve koşulların sağlanması, yani toplumun tüm kesimlerinin büyük bir sinerji ve etkileşim içerisinde olması gerektiğini dile getirdi.

Yaptıkları çalışmalar ve girişimcilere sağlanan imkanların meyvelerini verdiğinin altını çizen Elitaş, patent almak için yapılan başvuruların her geçen gün arttığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"2014 yılında yerli firmalar tarafından Türk Patent Enstitüsü'ne yapılan patent başvurusu sayısı yüzde 7 arttı. Bu başarıların devamı için inovasyon ve Ar-Ge olmazsa olmaz diyoruz ve demeye de devam edeceğiz. Destek olma noktasında da devletimizin tüm imkanlarını sonuna kadar seferber ediyoruz, edeceğiz. Ancak burada bir hususun daha altını çizmek isterim. Dünyadaki teknolojik dönüşümü ve sektörel gelişmeleri yakından takip ederek, tüketim alışkanlıklarını belirleyebilecek bir yaklaşımla yeni teknolojiler geliştirmek gerekiyor. Bu dönüşümü hızlandırmak için ise kamu-özel sektör-üniversite iş birlikleri son derece önemli. İstikrarlı bir yatırım ortamının temini ise şart.  Önce insanı yaşat diyen bir bakışla, gönülleri ve zihinleri kazanmak ve medeniyet yürüyüşümüzü daha da hızlandırmak azmindeyiz. İnovasyon konusunda içim rahat  zira bu kavram bizim kültürümüzde kabul gören, önemi herkes tarafından kabul edilen bir husus."

"Tekrar  sıçrama yapacak her türlü potansiyele sahibiz"

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise imkansız oldugˆu düşünülen birçok s¸eyin bu topraklarda mümkün kılındığını anımsatarak, "S¸imdi tekrar silkinip sıçrama yapacak her türlü potansiyele sahibiz. Buna yetecek beyin gücümüz ve sermayemiz var" dedi.

Türkiye'nin Küresel I·novasyon Endeksi'nde 2012 yılında 74. sırada olduğunu hatırlatan Büyükekşi, bu yıl ise 58. sıraya yükseldiği bilgisini verdi.

"Markalas¸ma ve yenilikçi tasarımlarla, sanayide ve ihracatımızda yüksek katma degˆer meydana getireceğiz" diyen Büyükekşi, Türkiye'nin güçlü ve dinamik ekonomisiyle, katma değerli ihracatıyla, teknoloji üreten sanayisiyle ve tüm dünyaya yayılan markalarıyla bölgesi ile dünyanın parlayan yıldızı olacağının altını çizdi.

Büyükekşi, Türkiye'nin Ar-Ge'ye ayırdığı payın milli gelirin yüzde 1'ine yükseldiğini, bunu 2023'te yüzde 3'e çıkarmayı planladıklarını ifade etti.

- "Küresel IMP³rove Ödülleri" ile "İnovaLİG Ödülleri" sahiplerini buldu

Konuşmalardan sonra Türkiye İnovasyon Haftası etkinlikleri arasında yer alan ve dünya inovasyon şampiyonlarının belirlendiği "Küresel IMP³rove Ödülleri" ile "İnovaLİG Ödül Töreni" düzenlendi.

Kazananlar ödüllerini Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekonomi Bakanı Elitaş ve TİM Başkanı Büyükekşi'nin elinden aldı.

Bu yıl ilk kez İstanbul'da verilen "Küresel IMP³rove Ödülleri", büyük firmalar ile KOBİ grubu kategorilerinde dağıtıldı.

Action Manufacturing Hamilton, Cosberg, Fidko, Labris ile Solwa KOBİ Grubu Finalistleri olurken; Arçelik, Fleury, People's Insurance Company of China (PICC), Rosenbauer ve Tarkett da Büyük Firmalar Grubu Finalistleri olarak belirlendi.

Yapılan değerlendirmede büyük firmalar kategorisinin şampiyonu Fransa'dan Tarkett, KOBİ grubu kategorisinin şampiyonu ise İtalya'dan Cosberg firması oldu.

Büyük firmalar finalistleri kategorisinde Türkiye'yi temsil eden Arçelik adına başarı ödülünü Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç, Büyükekşi'den aldı.

TİM tarafından bu yıl ikincisi gerçekleştirilen İnovaLİG Ödül Töreni'nde ise 5 ayrı kategoride şampiyonlar ödüllendirildi.

Burada "İnovasyon Stratejisi" kategorisinde Kordsa Global, "İnovasyon Organizasyonu ve Kültürü" kategorisinde İETT, "İnovasyon Döngüsü" kategorisinde Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi, "İnovasyon Kaynakları" kategorisinde MİR Ar-Ge, "İnovasyon Sonuçları" kategorisinde ise Teklas birinci oldu.

Törende Brisa, Kümaş, Koruma Temizlik, İSTAÇ ve Berdan Civata ikincilik kategorisinde ödüllendirilirken; Procter Gamble, SOCAR, Shell Turkas, Yiğit Akü ve Triodor Yazılım da üçüncülüğe hak kazanan firmalar olarak belirlendi.

Bu arada Ekonomi Bakanı Elitaş, Türkiye İnovasyon Haftası kapsamında stantları gezerek proje sahiplerinden yaptıkları icatlar hakkında bilgi aldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türkiye İnovasyon Haftası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement