'Üç Fidan', Bursa'da Anıldı - Son Dakika
Güncel

'Üç Fidan', Bursa'da Anıldı

\'Üç Fidan\', Bursa\'da Anıldı

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, ölümlerinin 39'uncu yıldönümünde Nilüfer İlçesi'nde törenle anıldı.

06.05.2011 13:25

6 Mayıs 1972 tarihinde idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, ölümlerinin 39'uncu yıldönümünde Bursa'nın merkez Nilüfer İlçesi'nde geçen yıl yaptırılan 'Üç Fidan Anıtı'nda düzenlenen törenle anıldı. Anma törenine, Deniz Gezmiş'in ağabeyi Bora Gezmiş de katıldı.

Nilüfer Belediyesi Kent Konseyi ve 68'liler Birliği Vakfı tarafından organize edilen anma etkinliğinde bir konuşma yapan 68'liler Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Betül Kuyucu; Gezmiş, İnan ve Aslan'ın emek- özgürlük mücadelesini ve devrimci birikimi en üst düzeye çıkartan 68 kuşağının önderleri olduğunu belirterek, "Başlattıkları devrimci hareket 1971 muhtırasına rağmen sonraki yıllarda güçlenerek devam etti. Geçen 40 yılda tüm baskılara, darbelere rağmen Denizler unutulmadı ve unutulmayacak. Bıraktıkları antiemperyalist, antifaşist mücadele geleneği bu amaçlar gerçekleşinceye kadar sürecek ve onlar hep yaşayacak" diye konuştu.

Gezmiş, İnan ve Aslan'ın arkadaşı olan gazeteci Hacı Tonak ise Deniz'lerin savaşının emeğin savaşı olduğunu bildirerek, "Denizler'in savaşı, tam bağımsız ve gerçekten demokratik bir Türkiye için savaştı. Bağımsızlık ve demokrasi bu ülkeden herkesten önce ezilenlerin, ihmal edilenlerin, hakları çiğnenenlerin ve emekçilerin talebidir. Askeri darbe ve sıkı yönetimler, emperyalizm egemenliğini pekiştirme çabasından başka bir şey ifade etmez. Biz Denizler için buradayız ve onları hiçbir zaman unutmayacağız" dedi.

Törene katılan Deniz Gezmiş'in ağabeyi Bora Gezmiş ise Denizler anısına bir anıt yapma cesaretini gösterdiği için Nilüfer Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Bozbey'e teşekkür ederek, her 6 Mayıs'ta burada olacaklarını söyledi.

Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Turgay Erdem de 6 Mayıs 1972'nin Türkiye'de sol mücadelenin en büyük yarayı aldığı tarih oluğunu kaydederek; "39 yıl önce 6 Mayıs'ta, 3 genç insan, emperyalizme karşı sesini yükselten, yaşadıkları ülkenin tam bağımsızlığından başka bir şey istemeyen 3 fidan ölüme gitti. 39 yıl sonra bugün Türkiye, Deniz'in tarif ettiğinden farklı bir durumda değildir. Maalesef Denizlerin mücadele ettiği gerici düzen aynı tip politikacılarla yoluna devam ederken Türkiye daha da geriye gitmiştir. Türkiye 60'lı yıllardan daha fazla emperyalizme bağımlı durumdadır. Bugün Deniz'lerin ne kadar haklı olduğunu daha iyi anlıyoruz. Bu yüzden onların anısına ve onların değerlerine sahip çıkıyoruz. Ölüme giderken bile 'Ben 24 yaşında kendimi Türkiye'nin bağımsızlığına armağan etmekten onur duyuyorum' diyen Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının bu onurlu duruşu karşısında, saygıyla eğiliyoruz. Bu arada acı bir tesadüfle bugün aramızdan ayrılan Denizler'in avukatı Halit Çelenk'i de saygıyla anıyoruz" dedi. - Bursa/ Nilüfer

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 'Üç Fidan', Bursa'da Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement